Objavljeno 31. svibnja, 2017.
Poštuj nepisana pravila: ako nešto radiš, radi to ozbiljno i uloži svoja sredstva - savjet je proizvođača Ivice Ponediljka
Vezani članci
HRVATSKU ŽITNICU ŽANJU BLOKADE
TURANOVAC - Među kandidatima za titulu Zlata vrijedan - najbolji OPG u Hrvatskoj nalazi se i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Ponediljak iz Turanovca, u Virovitičko-podravskoj županiji.
Obitelj Ponediljak nastavila je tradiciju predaka. Ivica Ponediljak već je u djetinjstvu odlučio ostati na selu i živjeti od poljoprivrede pa je nakon završetka srednje škole prije dvadesetak godina nastavio rad na očevu gospodarstvu, a nekoliko godina poslije osnovao i vlastiti OPG. Na 10 hektara zemlje uzgaja povrće, a na gotovo 105 hektara zasijane su žitarice i uljarice. Marljivim radom tijekom godina proširio je obiteljsko gospodarstvo i vlastitim novcem sagradio skladišni prostor te obnovio mehanizaciju, od koje je dio nabavio preko europskih fondova. Njegovim stopama krenuo je i sin Antonio (21), koji zajedno s ocem obavlja sve poslove na gospodarstvu.
- Dio površina pod povrćem natapamo, a uz dobro ratarenje velika je važnost izmjena kultura na zemlji kako bi se izbjegle bolesti i pojava korova. S druge strane, time postižemo i kvalitetan prinos - kaže Ivica.
- Svježe uzgojeno povrće plasiramo pod krilaticom “od polja do stola” u nekoliko trgovačkih lanaca. Osim u polju i vrtu obiteljske kuće, u dvama plastenicima uzgajamo sadnice paprike koje ćemo, kada dovoljno izrastu, zasaditi u polju na četiri hektara natapane površine. O njima brigu svakodnevno vodi supruga Slađana – kaže Ivica. Proizvodnja povrća, slažu se svi u obitelji, zahtijeva puno fizičkog rada, no trud se na kraju ipak isplati.
- Od poljoprivrede u Hrvatskoj može se itekako dobro živjeti unatoč slici koju smo stekli ovih dana prateći priču o lošoj situaciji u velikom nacionalnom koncernu, i to samo ako se poštuju neka nepisana pravila. Ako nešto radiš, trebaš to raditi ozbiljno i uložiti svoja sredstva - nastavlja Ponediljak.
- Kvalitetne zemlje definitivno imamo u izobilju, samo treba zasukati rukave i iskoristiti prirodni potencijal u proizvodnji kvalitetnog proizvoda, koji domaći kupci itekako znaju cijeniti – zaključio je Ivica Ponediljak.
Vladimir GRGURIĆ
105
hektara zasijano je žitaricama i uljaricama
10
hektara zemlje je pod povrćem
Povrće plasiraju pod krilaticom “od polja do stola” u nekoliko trgovačkih lanaca