Regija
OPG PONEDILJAK USPJEŠNO RADI

Slavonija ima kvalitetne
zemlje u izobilju, samo
treba zasukati rukave
Objavljeno 31. svibnja, 2017.
Poštuj nepisana pravila: ako nešto radiš, radi to ozbiljno i uloži svoja sredstva - savjet je proizvođača Ivice Ponediljka

Vezani članci

HRVATSKU ŽITNICU ŽANJU BLOKADE

Slavonija i Baranja regija je najzaduženijih blokiranih OPG-ova

TURANOVAC - Među kandidatima za titulu Zlata vrijedan - najbolji OPG u Hrvatskoj nalazi se i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Ponediljak iz Turanovca, u Virovitičko-podravskoj županiji.

Obitelj Ponediljak nastavila je tradiciju predaka. Ivica Ponediljak već je u djetinjstvu odlučio ostati na selu i živjeti od poljoprivrede pa je nakon završetka srednje škole prije dvadesetak godina nastavio rad na očevu gospodarstvu, a nekoliko godina poslije osnovao i vlastiti OPG. Na 10 hektara zemlje uzgaja povrće, a na gotovo 105 hektara zasijane su žitarice i uljarice. Marljivim radom tijekom godina proširio je obiteljsko gospodarstvo i vlastitim novcem sagradio skladišni prostor te obnovio mehanizaciju, od koje je dio nabavio preko europskih fondova. Njegovim stopama krenuo je i sin Antonio (21), koji zajedno s ocem obavlja sve poslove na gospodarstvu.

- Dio površina pod povrćem natapamo, a uz dobro ratarenje velika je važnost izmjena kultura na zemlji kako bi se izbjegle bolesti i pojava korova. S druge strane, time postižemo i kvalitetan prinos - kaže Ivica.

- Svježe uzgojeno povrće plasiramo pod krilaticom “od polja do stola” u nekoliko trgovačkih lanaca. Osim u polju i vrtu obiteljske kuće, u dvama plastenicima uzgajamo sadnice paprike koje ćemo, kada dovoljno izrastu, zasaditi u polju na četiri hektara natapane površine. O njima brigu svakodnevno vodi supruga Slađana – kaže Ivica. Proizvodnja povrća, slažu se svi u obitelji, zahtijeva puno fizičkog rada, no trud se na kraju ipak isplati.

- Od poljoprivrede u Hrvatskoj može se itekako dobro živjeti unatoč slici koju smo stekli ovih dana prateći priču o lošoj situaciji u velikom nacionalnom koncernu, i to samo ako se poštuju neka nepisana pravila. Ako nešto radiš, trebaš to raditi ozbiljno i uložiti svoja sredstva - nastavlja Ponediljak.

- Kvalitetne zemlje definitivno imamo u izobilju, samo treba zasukati rukave i iskoristiti prirodni potencijal u proizvodnji kvalitetnog proizvoda, koji domaći kupci itekako znaju cijeniti – zaključio je Ivica Ponediljak.

Vladimir GRGURIĆ

105

hektara zasijano je žitaricama i uljaricama

10

hektara zemlje je pod povrćem

Povrće plasiraju pod krilaticom “od polja do stola” u nekoliko trgovačkih lanaca

Možda ste propustili...

U GRADSKOJ ČETVRTI OLAJNICA

Vukovar dobio BMX park

BICIKLIRALI I USPUT UPOZNALI LJEPOTE VINKOVACA I OKOLICE

Na vinkovačkom Tour Natur 670 biciklista

Najčitanije iz rubrike