Regija
DOBILI KROVNU ORGANIZACIJU

Udruge uzgajivača lipicanaca odlučile su osnovati Savez
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Temeljni je cilj razvoj i unaprjeđenje uzgoja te promidžba i zaštita te autohtone pasmine konja
ŽUPANJA/VELIKA KOPANICA



Uzgajivači lipicanca, svjesni povijesnog trenutka za uzgoj lipicanca u Republici Hrvatskoj, okupili su se proteklog petka Velikoj Kopanici na osnivačkoj skupštini Hrvatskog saveza udruga uzgajivača lipicanaca kako bi, u interesu svih uzgajivača, a posebno mladih ljudi koji su za to pokazali interes, sačuvali uzgoj lipicanca u Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske. Temeljni je cilj Saveza razvoj i unaprjeđenje uzgoja te promidžba i zaštita konja lipicanske pasmine. A dokaz želje da uzgoju lipicanca pridonose svi uzgajivači jest odredba usvojenog Statuta prema kojoj sve udruge članice osnovanog Saveza u Upravnom odboru imaju svoga predstavnika koji može pridonijeti donošenju najboljih odluka kojima je zadatak sačuvati uzgoj lipicanca.

Na Skupštini je jednoglasno izabrano vodstvo: za predsjednika Saveza Adam Svirčević, tajnika Igor Čuletić i blagajnika Ivan Lucić. Riječ je o mladim ljudima koji žele sa svojim obiteljima živjeti u Hrvatskoj i Slavoniji i nije im teško odvojiti slobodno vrijeme i resurse kojima raspolažu da bi na svojim imanjima uzgajali lipicanca.

- Lipicanac je postao simbol Slavonije, zato se mnogi mladi ljubitelji konja odlučuju za njihov uzgoj. Na lipicancu su njihovi pradjedovi branili granicu na Savi u vrijeme Vojne krajine, s lipicancem se u Slavoniji svatovalo i umiralo, lipicanac je nekada bio radna životinja bez koje ne bi bilo preoranih njiva i kruha svagdašnjeg - istaknuto je na skupštini. Uzgajivči su poručili da su postali svjesni važnosti svoje povijesti koja im treba postati snažan temelj za opstanak u multikulturnoj Europi.

- Uzgoj lipicanca danas u Hrvatskoj nije ekonomski isplativ, držanje konja za rekreativno jahanje ili povremenu vožnju dvoprega na folklornim manifestacijama luksuz je koji si rijetki mogu priuštiti, zato je važno udruživanje svih uzgajivača u krovnu organizaciju koja će koordinirati rad konjogojskih udruga s ciljem promicanja uzgojnih vrijednosti lipicanca - kazao je Adam Svirčević. Pozvao je sve uzgajivače da im se pridruže u ostvarivanju zajedničkog cilja: očuvanje uzgoja lipicanca.

Zaključuje da je lipicanac autohtona pasmina konja za koju Ministarstvo poljoprivrede kroz sustav potpora osigurava sredstva za opstanak, no potpore nisu dovoljne, a najvažniji su uzgajivači, bez kojih lipicanca ne bi bilo.

Marija Lešić Omerović
TRAŽIT ĆE STATUS UZGOJNE ORGANIZACIJE
Tradicija uzgoja lipicanca u Slavoniji, Baranji i Srijemu pod zaštitom je Ministarstva kulture i UNESCO-a kao nematerijalno kulturno dobro, što je dodatni poticaj osnivačima da osnaže svoje zajedničko djelovanje u provođenju uzgojnog programa lipicanca. Lipicanca u Slavoniji može sačuvati samo neizmjerno odricanje, volonterizam i ljubav uzgajivača, zaključak je prisutnih predstavnika konjogojskih udruga na osnivačkoj skupštini. Skupština Saveza donijela je odluku po kojoj će Savez nakon upisa u Registar udruga RH od Ministarstva poljoprivrede zatražiti priznavanje statusa uzgojne organizacije, koja će raditi za interes svakog pojedinog uzgajivača, jer uzgoj lipicanca u Hrvatskoj vrijednost je na kojoj ne smije biti podjela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike