Osijek
OTVOREN 3. FESTIVAL EKTE NA FAKULTETU ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI

Studenti pokazuju kreativnost u
četirima umjetničkim granama
Objavljeno 29. svibnja, 2017.

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u ponedjeljak je svečano otvoren 3. festival ektE. Riječ je o umjetničkom festivalu ovoga fakulteta, koji je organiziran u okviru umjetničko-znanstvenoga projekta “Umjetnost kroz odgoj i obrazovanje”. U trodnevni se festival, koji se održava od 29. do 31. svibnja u Osijeku i Slavonskom Brodu, uključilo 50 studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i deset studenata Umjetničke akademije, koji su uz podršku nastavnika mentora pripremili predstave, izložbe, radionice i koncerte iz likovnog, glazbenog, dramskog i lutkarskog područja.

Prof. art. Mira Perić Kraljik, voditeljica tog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj, objasnila nam je kako je organizirati ovakvu manifestaciju bilo iznimno zahtjevno.

- Imamo dosta gostiju, trebalo je uskladiti termine, probe i ideje, ali imamo jasnu viziju i cilj, a to je širiti umjetnost od predškolskih institucija do fakulteta i dalje. Smatramo da se trebamo ugledati na zemlje engleskoga govornog područja, gdje je dramski odgoj već obvezan predmet - smatra prof. art. Perić Kraljik. Poručuje kako postoji želja da ektE postane tradicija, ali i da motiviraju druge fakultete da se odluče na nešto slično.

S voditljicom se projekta slaže i prof. dr. sc. Damir Matanović, dekan.

- ektE je prekrasan festival izniknut na našem fakultetu, koji su samoinicijativno i volonterski pokrenuli nastavnici i studenti. Za naš fakultet ektE znači puno zbog toga što se tu neke stvari koje se rade na nastavi konkretiziraju, a studenti pokazuju svoju kreativnost, znanje i ideje - poručio je dekan Matanović.

Manifestaciju je podržao i dogradonačelnik Vladimir Ham, koji je istaknuo važnost isprepletanja umjetnosti i kulture sa svim ostalim aspektima života grada, a naročito obrazovnih institucija.

Cilj je ove manifestacije poticanje studenata učiteljskoga studija i studija predškolskoga odgoja na izražavanje u raznim umjetnostima, upoznavanje s umjetničkim djelovanjem pojedinih istaknutih umjetnika te poticanje studenata na javnu prezentaciju vlastitih radova i izvedbi. J. Pejaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike