Magazin
MRAČNI KULTOVI: 10 NAJOZLOGLAŠENIJIH NA SVIJETU

Mnogi su počeli u vjeri, a završili u krvi
Objavljeno 20. svibnja, 2017.

Vezani članci

OPASNOST ISPOD RADARA - SLJEDBE PREPLAVILE HRVATSKU (I.):

Što labilnije društvo to plodnije sekte

OPASNOST ISPOD RADARA - SLJEDBE PREPLAVILE HRVATSKU (II.)

Ivan Markešić: Budemo li zbog straha bježali od novoga, negdje ćemo se zaplesti i pasti!

MIJO NIKIĆ:

Nisu sve sekte opasne, ali one koje ipak jesu mogu biti smrtonosne

Pojam sekta (sljedba) uključuje sve i svašta, pa se nerijetko od šume ne vidi drvo. Službeno registriranim sektama i onim neslužbenim, ali postojećim, premrežen je cijeli svijet.

Neke od sekti na zlu su glasu kao opasne za ustaljeni društveni poredak i tradicionalne monoteističke religije. Neke se temelje na klasičnim religijskim postulatima koje nadograđuju vlastitim sustavom vrijednosti, običajima i ritualima, a kad se dogode drame s pogubnim posljedicama, mediji imaju štofa za krojenje crnih kronika. Naravno, kad je riječ o sektama kao organiziranim društvima i njihovim liderima, valja spomenuti i neke ključne osobe iz bliže i dalje povijesti koji su svojim djelovanjem izvršile golem utjecaj na sekte, posebno one u 20. stoljeću. To su Aleister Crowley, “najopasniji čovjek svoga vremena”, njegov prethodnik Eliphas Levi, zatim teozofkinja Helena Blavatsky, te svakako Anton Szandor LaVey, okultist i osnivač Sotonističke crkve.

Iz mnoštva raznoraznih sekti i kultova, starih i novih, propalih i još uvijek aktivnih, izdvojili smo, prema mišljenju mnogih, deset najozloglašenijih sekti diljem svijeta:

HRAM LJUDI

Osnivač sekte Jim Jones, potpomognut donacijama sagradio je naselje Jonestown, u Gvajani, gdje su se ubrzo odselili on i sljedbenici. Život u zajednici bio je mješavina spartanskog odgoja, straha i samoizazvanog poniženja. Kad je američki kongresmen Leo Ryan stigao u Jonestown procjeniti situaciju, ubijen od strane Jonesovih ljudi. Istoga dana Jones je uvjerio sljedbenike da popiju piće s cijanidom, nakon čega ih je više od 900 umrlo, uključujući 276 djece.

RAJNEESHPURAM

Bhagwan Shree Rajneesh nije bio tradicionalan indijski guru. Posjedovao je čak 93 Rolls Roycea i propovijedao seksualnu raskalašenost. Godine 1981. kupio je komad zemlje u Oregonu gdje su njegovi sljedbenici sagradili grad Rajneeshpuram, koji je brojio 2500 stanovnika. Kasnije su sljedbenici otrovali oko 750 ljudi kako bi smanjili glasačko tijelo i kandidirali se na lokalnim izborima.

BOŽJA DJECA

Osnovana 1960-ih u Kaliforniji, od strane svećenika Davida Berga, ova organizacija imala je više od 4000 članova, mahom bivših hipija. Zbog liberalne seksualne edukacije mnogi su ih optužili za seksualno zlostavljanje djece, a i bili su poznati po čestim orgijama kako bi privukli nove članove. Postoje i dandanas pod imenom Family International.

POKRET ZA OBNOVU 10 BOŽJIH ZAPOVIJEDI

Četiri bivša svećenika, dvije bivše redovnice i jedna bivša prostitutka propovijedali su kako će se smak svijeta dogoditi 31. prosinca 1999. godine. Kad se to nije dogodilo, organizirali su veliku feštu za navodni dan dolaska Djevice Marije (17. ožujka 2000.), no kad je i taj događaj propao, na mjestu svetišta nađena je gomila trupala. Bilo je to masovno ubojstvo. Počinitelji nisu pronađeni.

AUM SHINRIKYO

Japanac Asahara Shoko otvorio je školu joge, upoznao Dalaj Lamu i počeo učiti sljedbenike kombinaciji budizma, hinduzima i kršćanstva. Ubrzo je stekao mnoge sljedbenike, njih 50.000, te se polako počeo pripremati za rat protiv vlade. Onda su 20. ožujka 1995. godine pet članova kulta u tokijsku podzemnu željeznicu pustili opasan plin sarin, usmrtivši pritom 12 ljudi, dok je 5500 završilo u bolnici.

RED SUNČEVA HRAMA

Sekta je osnovana u Ženevi 1984. Šefovi Joseph Di Mambro i Luc Jouret tvrdili su da je kraj svijeta blizu i da će ih jedino Di Mambrova kćer Emmanuelle spasiti tako što će ih odvesti na planet koji se okreće oko zvijezde Sirius. Kad su 1994. bili sigurni da je kraj blizu, 53 članova reda, skupa s osnivačima, ubilo se (ili je bilo ubijeno), a zgrade u kojima su se okupljali su zapaljene.

GRANA DAVIDOVA

Ovaj je kršćanski kult (Davidijanci) osnovao David Koresh koji je tvrdio kako su sve žene njegove duhovne supruge (uključujući i maloljetnice). Koresh se naoružao do zuba, što se nije svidjelo američkom Uredu za alkohol, duhan i oružje. Kad na svoje imanje (Waco, Texas) nije dopustio ulaz agentima FBI-a, počela je 50-dnevna opsada. Više od 80 članova je poginulo u požaru 19. travnja 1993.

VRATA RAJA

Marshall Applewhite i Bonnie Nettles vjerovali su kako su oni zapravo proroci spomenuti u knjizi Otkrivenja, te su 1970-ih krenuli propovijedati po Kaliforniji i Oregnu da spasenje od Apokalipse dolazi u obliku svemirskog broda. Kada je 1997. najavljeno da će se Hale-Boopov komet približiti Zemlji, članovi su bili uvjereni kako se radi o svemirskom brodu te je svih 39 počinilo suicid.

OBITELJ MANSON

Za razliku od ostalih organizacija, sekta Family Charlesa Mansona, osnovana 1967. u San Franciscu, nije se temeljila na vjeri, iako je Manson bio zainteresiran za sotonizam i scijentologiju. Ipak, osnovna ideja bila je eliminacija crne rase. Manson je naručio ubojstva glumice Sharon Tate i nasljednice Abigail Folger, a ubojice su napisale poruke na zidu njihovom krvlju. Manson služi doživotnu kaznu.

CRKVA UJEDINJENJA (MOONIJEVCI)

Osnovao ju je Sun Myung Moon, tvrdeći da mu se Krist ukazao dok je imao 16 godina i poslao ga da bude novi Mesija. Moon će, kaže, spasiti samo one koji će mu biti vjerni više od sedam godina i koji će se vjenčati za partnera kojeg će on odabrati. Masovnost Moonove Crkve zapanjuje, koliko god bila mirnodopskih namjera. Iako sumnje na kriminalne radnje nikad službeno nisu dokazane, Moon je za mnoge prevarant, a ne svetac. (D.J.)

Najčitanije iz rubrike