Regija
OSTAJE STARINSKI ŠTIH

Nakon obnove na korzu Centralna ljekarna Đakova
Objavljeno 30. ožujka, 2017.
Stare se police restauriraju uz uvjete konzervatora, radovi gotovi za 25 dana

ĐAKOVO - Dok traju radovi na temeljitoj rekonstrukciji najpoznatije đakovačke ljekarne, one ne gradskom korzu, građani nestrpljivo očekuju ponovno otvaranje njezinih vrata. Iako su se mnogi pobojali, što se moglo pročitati i na društvenim mrežama, kako će ljekarna biti zatvorena, a njezin prostor u staroj jezgri grada biti prenamijenjen, istina nije ni blizu toga. Dapače, Đakovčani će dobiti novu, suvremeno uređenu ljekarnu sa širokom ponudom, no ipak sa starinskim, prepoznatljivim štihom.

O povijesnoj vrijednosti ljekarne i prostora u kojem se nalazi, nedavno je posvjedočio i đakovački odvjetnik Željko Lekšić, inače predani istraživač i skupljač povijesnih detalja vezanih uz Đakovo. On je na facebook-stranici “Đakovo za nostalgične” objavio fotografiju iz davne 1913. godine, upravo iz ožujka, gdje se navodi kako je “15. 03. 1913. preuzeo u zakup Milan Goršetić ljekarnu u općinskoj zgradi, od nasljednika Luje Šimata, koji je bio umro početkom te godine. Vodio ju je sve do smrti 1937. godine”. Lekšić potom piše i kako su na fotografiji Štefanija i Milan Goršetić te isječak iz zakupnog ugovora. Zanimljivo je i kako se u dijelu ugovora navodi svota zakupnine, koja je iznosila “7.600 k”.

Darko Bajto, ravnatelj Ljekarni Osječko-baranjske županije, u sklopu kojih djeluje i Ljekarna Đakovo, kaže kako će radovi biti gotovi za približno 25 dana.

- Puno se pazi na konzervatorske uvjete i slično. Bit će to Centralna ljekarna grada Đakova. Kako što imamo Centralnu ljekarnu grada Osijeka, tako će i ova biti đakovačka. Dvostruko ćemo povećati prostor koji je bio namijenjen pacijentima, zadržat ćemo onaj prepoznatljivi štih koji je bio u unutrašnjosti ljekarne - pojašnjava Bajto. Kaže i kako se stare police restauriraju i uređuju, a sve što farmaceutska ustanova može pružiti bit će, ističe, pruženo građanima Đakova.

- Obavljat ćemo besplatna mjerenja šećera u krvi i slično. Ova ljekarna je u programu Adiva - savjetom do zdravlja, te će imati najmoderniji pristup u svemu. S Gradom Đakovom i gradonačelnikom još ćemo se dogovoriti oko radnog vremena. Namjera nam je produžiti radno vrijeme kako Đakovčani ne bi morali zbog svake sitnice ići u Osijek. Pokušat ćemo postići dogovor s Gradom i s Ministarstvom zdravlja. Htjeli bismo ishoditi bar povećanje broja sati dnevne 'dežure' i vidjet ćemo do koliko bi sati navečer ljekarna mogla raditi - kaže Bajto.

U ljekarni će biti i savjetodavni dio, gdje će se svaki građanin, odnosno pacijent, moći posavjetovati u intimnoj atmosferi s magistrom farmacije te dobiti primjeren savjet za poteškoće s kojima dolazi u ljekarnu.

Maja MUŠKIĆ
Bajto: Studentima farmacije stipendija, magistrima posao

Darko Bajto, ravnatelj Ljekarni Osječko-baranjske županije, dodaje i kako će se u ovoj ljekarni ojačati kadrovski, a Đakovo će, kaže, dobiti najmoderniju ljekarnu kojom će se moći uspoređivati s najvećim hrvatskim gradovima.

- Studentima farmacije s područja naše županije nudimo stipendije, tako da se mogu javiti u upravu Ljekarni. Također pozivamo i magistre farmacije, koji su mladi, željni afirmacije i rada u struci, neka nam se jave. Mjesto za njih postoji - dodaje na kraju Bajto.

Namjera je produžiti radno vrijeme kako Đakovčani ne bi morali zbog svake sitnice ići u Osijek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike