Regija
PRIHVAĆEN NAJVEĆI ŽUPANIJSKI PROJEKT

Uskoro Geo-info centar u Voćinu i asfalt do Jankovca
Objavljeno 24. ožujka, 2017.

VIROVITICA/VOĆIN - U Parku prirode Papuk, ali i u Virovitičko-podravskoj županiji, s osobitim zadovoljstvom primljena je obavijest o odobrenju financiranja projekta pod nazivom Geopriče UNESCO geoparka, koji je u listopadu prošle godine Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a prijavila Javna ustanova Park prirode Papuk u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste VPŽ.

Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju za taj projekt promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode izradila je Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Vidra, a s obzirom na to da ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 77.238.120 kuna bez PDV-a, to je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u županiji.

UNESCO-ov 10 godina

– Ovim projektom namjera je pridonijeti ubrzanju društveno-gospodarskog razvoja općina, što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Igor Andrović.

– Prošlo je gotovo deset godina otkad je PP Papuk zbog svoje izuzetne geološke baštine postao dio europske i svjetske UNESCO-ove mreže geoparkova. Kako bi se upravo ta baština očuvala te bolje valorizirala i prezentirala s ciljem razvoja turizma te paralelno potaknule gospodarske aktivnosti i otvorila nova radna mjesta na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, pokrenuta je tada inicijativa i radnje koje su dovele do trenutačne faze kada smo dobili odobrenje za provedbu ovog do sada najvrednijeg projekta u parku – rekao je Alen Jurenac, vršitelj dužnosti ravnatelja PP Papuk.

Projekt će omogućiti ulaganje PP Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija, a najveće ulaganje bit će gradnja multimedijskog Geo-info centra u Voćinu. Bit će to mjesto gdje će posjetiteljima na inovativan i interaktivan način s pomoću multimedija i raznih postava biti interpretirana prirodna i kulturna baština PP Papuk na površini od približno 800 četvornih metara, a otvorenje centra očekuje se u siječnju 2020. godine.

Nove mogućnosti

U 2019. godini dovršit će se rekonstrukcija makadamske prometnice od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, što će omogućiti kvalitetnije povezivanje postojećih i novih sadržaja i atrakcija za posjetitelje na cijelom zaštićenom području u objema županijama.

Projekt će također omogućiti razne edukacije, osposobljavanja i stjecanje iskustava zaposlenika PP Papuk, organiziranje znanstvenih i turističkih događanja radi promocije područja, pružanje veće sigurnosti i bolje informiranosti posjetiteljima tijekom njihova boravka u zaštićenom području.

Unapređivanjem turističke infrastrukture PP Papuk uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno-povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva te boljeg sustava upravljanja posjetiteljima povećat će se broj posjetitelja Parku, produžiti njihov boravak, a društveno-gospodarski razvoj učiniti održivim. Očekuje se da će uspostava ovog tipa turističke atrakcije potaknuti i druge dionike da pokrenu posao u području turizma, kao što su smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekti ili suvenirnice. Petar Žarković

Petar ŽARKOVIĆ
Adrenalinski park kod Velike

U prizemlju Centra za posjetitelje Velika, u budućoj Kući Panonskog mora, već tijekom 2018. godine posjetiteljima će biti dostupni mnogi sadržaji u dvije adaptirane dvorane. Tu će se posjetiteljima prezentirati geološka povijest Papuka, Panonsko more od prije 16 milijuna godina. Pokraj Eko kampa Duboka kod Velike bit će Adrenalinski park za posjetitelje željne aktivnog provođenja slobodnog vremena, a Papuk će se moći razgledati s pet obnovljenih i jednog novosagrađenog vidikovca na području Parka. Svi će biti opremljeni namještajem za odmor i opremom za razgledanje te infopločama.

85 posto novca iz EU-a

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financirat će projekt s 85 posto prihvatljivih troškova sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak sredstava uložit će PP Papuk i Županijska uprava za ceste VPŽ.

77

milijuna kuna, bez PDV-a, vrijedan je projekt Geopriče UNESCO geoparka

Najčitanije iz rubrike