Dome slatki dome
STROJNO ILI RUČNO ŠPRANJE

Kako peremo posuđe?
Objavljeno 2. ožujka, 2017.

U provedenoj anketi o korištenju sredstava za pranje posuđa u hrvatskim kućanstvima tri se pokazatelja osobito ističu. Prvo je podatak da više od 70 % građana pere posuđe svaki dan, drugo da je strojno pranje premašilo ručno prema broju korisnika, a treće je visok stupanj vjernosti jer gotovo polovina korisnika uvijek kupuje isti brend deterdženta za pranje posuđa.

Pranje posuđa posao je koji, ma kako nevoljko, svi moramo obavljati u kućanstvu. U posljednjih nekoliko godina strojno pranje je u snažnom naletu pa se po vrijednosti prodaje približava sredstvima za ručno pranje posuđa, što pokazuju podaci o prodaji agencije Nielsen.

Svakodnevni posao

Naime, sredstva za ručno pranje posuđa u godišnjem razdoblju studeni 2015. – listopad 2016. ostvarila su količinsku prodaju od gotovo 8,5 milijuna litara, što je 4,1 % manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Vrijednosna prodaja istodobno je pala za 3,2 %, na ukupno nešto više od 109 milijuna kuna.

S druge strane, sredstva za strojno pranje posuđa bilježe blagi rast i vrijednosno i količinski. U promatranom razdoblju količinska je prodaja porasla za 1,2 %, na ukupno 2,8 milijuna kilograma, dok je vrijednosna prodaja u isto vrijeme rasla za tek nešto manjih 1 % do ostvarenog iznosa od 88,9 milijuna kuna.

U provedenoj anketi o korištenju sredstava za pranje posuđa u hrvatskim kućanstvima tri pokazatelja osobito upadaju u oko. Prvo je podatak da više od 70 % građana pere posuđe svaki dan, drugo - da je strojno pranje premašilo ručno prema broju korisnika, a treće je visok stupanj vjernosti jer gotovo polovina korisnika uvijek kupuje isti brend deterdženta za pranje posuđa.

Velika većina građana posuđe pere svakodnevno. Naime, čak 71,2 % ispitanih navodi kako je ova aktivnost na dnevnome redu u njihovu kućanstvu baš svaki dan.

Da posuđe peru samo prema potrebi kaže 13,9 % anketiranih građana, a po 7,4 % udjela imaju dva preostala odgovora: posuđe perem nekoliko puta tjedno i osobno ne perem posuđe.

Strojno pranje posuđa bilježi natpolovično korištenje pri čemu 5,2 % ispitanih ističe da za pranje posuđa koriste samo perilicu posuđa, a dodatnih 51,1 % kombinira strojno i ručno pranje. Isključivo ručno pranje posuđa, pak, prisutno je kod 43,8 % ispitanih građana.

Limun je daleko najpopularnija mirisna aroma deterdženata za ručno pranje posuđa koju preferira gotovo polovina korisnika (48 %), a potom dolazi miris jabuke s 28,9 % udjela.

Ostale mirisne arome značajno su manje popularne - aloe vera ima 10,9 %, lavanda 4,3 %, kamilica 3,3 %, a ostale arome 4,7 % udjela.

Cijena je bitna

Kada je riječ o vrsti deterdženta koja se koristi pri strojnom pranju posuđa, sasvim očekivano najprisutnije su tablete koje koristi 84,1 % ispitanika. Tekući deterdžent (gel) je izbor za 10,1 % sudionika ankete, a prašak za njih 5,9 %.

I na kraju, vjernost brendu. Upitali su građane jesu li vjerni određenom brendu ili kupuju deterdžent koji je u tom trenutku na akciji.

Rezultati su pokazali da se natpolovična većina kupaca (53,8 %) pri nabavi tih proizvoda ravna njihovom cijenom kupujući one deterdžente koji su u tom trenutku dostupni po sniženoj cijeni, dok preostalih 46,2 % lojalnih kupaca uvijek kupuje isti brend.

Istraživanje su proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom studenoga 2016. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika. J.Kn.

51,1%

ispitanih građana kombinira strojno i ručno pranje, a

43,8%

posuđe pere isključivo ručno

Limun je daleko najpopularnija mirisna aroma deterdženata za ručno pranje posuđa

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

Najčitanije iz rubrike