Osijek
PEDIJATRI RIJETKO SUSREĆU RODITELJE KOJI ODBIJAJU CIJEPITI DIJETE

Procijepljenost je u Osijeku
već odavno uvjet za upis u vrtić
Objavljeno 25. veljače, 2017.

Iako je Grad Split prije nekoliko dana donio, kako kažu, povijesnu odluku prema kojoj se ni jedno dijete koje nije uredno procijepljeno neće moći upisati u vrtić ili krenuti u školu, u ustanovi Dječji vrtići Osijek iznenađeni su jer, ističu, takva je odredba u Osijeku već odavno na snazi.

Splićani su se na taj potez odlučili nakon što se ovih dana upravo na njihovu području ponovno pojavilo nekoliko slučajeva ospica, i to najvjerojatnije kao posljedica odbijanja MO-PA-RU cjepiva.

- Već godinama ni u jedan dječji vrtić u sklopu naše ustanove u Osijeku nije moguće upisati dijete koje nije donijelo potvrdu svog liječnika o urednom zdravstvenom stanju i procijepljenosti. Odnosno, takvo što je moguće samo u slučajevima kada liječnik napiše da je cijepljenje kod djeteta kontraindikativno i odgađa se ili izostavlja zbog određenog zdravstvenog stanja. No, onda svi mi cijepljeni štitimo dijete koje cjepivo zbog svog stanja ne smije primiti. Mi smo imali nekoliko slučajeva gdje su roditelji, koji su inače odbili cijepljenje MO-PA-RU, htjeli upisati svoje dijete u naše vrtiće, ali tada im se i od strane pravne službe i ravnateljice objasni da se prema naputku Ministarstva ono ne može upisati. Tako da se pri upisnom razgovoru svakom roditelju kaže da prvog dana donese potvrdu o procijepljenosti - objašnjava Silvija Nikić, zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Osijek.

U osječkom Domu zdravlja kažu kako su Osječani dobro educirani i ne zavode se previše dezinformacijama o cijepljenju s interneta.

- Osobno sam imala možda samo tri slučaja u posljednjih nekoliko godina da su roditelji odbili cijepljenje protiv ospica. Takve se roditelje pozove na dodatno savjetovanje vezano uz cjepivo kako u našu ordinaciju, tako i u Epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo. U slučaju da se roditelji ne jave u dogovoreno vrijeme, pismeno ih se obavijesti o terminu cijepljenja ili ih se nazove. U slučaju da i dalje odbijaju cijepljenje djeteta, naša je dužnost kao pedijatara da o svemu obavijestimo Ministarstvo zdravstva, točnije Sanitarnu inspekciju, a oni onda sve prijavljuju prekršajnom sudu i Centru za socijalnu skrb - objašnjava pedijatrica dr. Jadranka Petrović Schenider.

U osječkom Domu zdravlja kažu kako je zapravo kod necijepljenja riječ o ozbiljnom zanemarivanju djetetova zdravlja i kako bi iza pedijatara trebala stati i država svojim propisima koji bi bili usklađeni i točno definirali sankcije, poput slučaja Australije gdje je prije nekoliko dana donesena odluka da roditelji koji odbijaju cijepljenje više neće imati pravo na dječji doplatak. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike