Regija
BORI SE S EPILEPSIJOM

Malenoj bi Petri pomogla operacija u njemačkoj klinici
Objavljeno 11. veljače, 2017.

VINKOVCI - Petra Pintarić trogodišnja je Vinkovčanka koja već ima dijagnozu “fokalne korikalne epilepsije refraktorne na terapiju”. Prvi napadaji pojavili su se u dobi od devet mjeseci, a kako, između ostalog, stoji u liječničkoj dokumentaciji, posljedično ima i ljevostranu hemiparezu, odnosno slabost lijeve strane tijela.

- Prvi put napad je dobila s devet mjeseci kad smo bili na moru. Deset dana nakon cjepiva dobila je febrilne konvulzije, počela se grčiti, ukočila se i prestala disati. Nazvali smo Hitnu i otišli u bolnicu u Rijeci. Febrilne konvulzije pojavile su se potom tri puta u temperaturi, onda je sve stalo i pojavilo se opet nakon godinu dana. Liječnica je uvela terapiju i napadaji se nisu pojavljivali nekih devet mjeseci. Potom su se ponovno pojavili i postali učestali, imala ih je i u temperaturi i kada nije bilo temperature. Pomoć smo potražili u Zagrebu, gdje je u Klaićevoj bolnici provela četiri mjeseca. Imala je napadaje i po 70 puta na dan. Liječnici su pomislili da je riječ o Dravet sindromu te smo krv slali u Madrid. Nalazi krvi pokazali su da nije riječ o Dravet sindromu, nego samo o displaziji, što bi se moglo otkloniti operacijom. Petra još ima napadaje u snu, lijeva joj je ruka slaba i ne može ništa njome - ispričala je majka Ivana Pintarić.

Kratkotrajni napadaji prođu sami od sebe, a ako su duži, Petri daju lijekove da opuste malo mišiće. Ako ni to ne pomogne, kaže Ivana, moraju hitno na pedijatriju.

- U Zagrebu su nam preporučili da operaciju obavimo u Njemačkoj, u specijaliziranoj klinici za displaziju. U Njemačkoj, u klinici u Vogtareuthu, obavili smo pretrage, gdje se zapravo otkrila displazija na mozgu i ljevostrana hemipareza. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriva moj i Petrin odlazak u Njemačku na operaciju, no ne i daljnje liječenje. Tom će se operacijom otkloniti epileptički napadaji, no Petra će trebati liječenje i nakon operacije. Pitamo se što tada jer suprug Danijel jedini radi, a osim Petre imam još dvije kćeri - Lanu (7) i Saru (12). Na kontrole također treba ići u Njemačku, što HZZO ne pokriva - kaže Ivana.

Moguće posljedice operacije su oduzetost lijeve strane, odnosno ruke, noge i lica, no majka kaže da izbora zapravo nemaju. Kako su iznimno lošeg imovnog stanja, obitelj Pintarić nada se da će se naći ljudi dobre volje koji njima i maloj Petri mogu pomoći da prebrode ovo teško razdoblje njihova života.

Mario KOKAJ
Pomozimo Pintarićima

Svi koji žele pomoći obitelji Ivane i Danijela Pintarića mogu to učiniti na račun koji je otvoren na ime Petra Pintarić: Privredna banka Zagreb, IBAN: HR7323400093112118979. Adresa je Slavka Jankovića 17, 32100 Vinkovci.

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike