Osijek
IZMIJENJEN PRAVILNIK

Riješena zbrka s ispričnicama!
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

Konačno je riješena zbrka vezana uz ispričnice! Izmjenom Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, roditelji više neće morati za svaki izostanak djeteta odlaziti s njim kod liječnika kako bi dobilo ispričnicu.

Izmjena pravilnika stupa na snagu danas (19. siječnja), a primjenjuje se od drugog polugodišta koje je počelo u ponedjeljak u svim osnovnim i srednjim školama. Prema izmjenama Pravilnika roditelji će više puta na godinu moći sami opravdati djetetov izostanak s nastave.

- Prethodnim rješenjem nisu bili zadovoljni ni liječnici, ni učitelji, ni roditelji. Ovo će rješenje rasteretiti liječnike nepotrebnog pisanja ispričnica, roditelje i učenike (pre)čestog dolaska kod liječnika, a mi profesori više nećemo morati igrati ulogu dežurnog policajca i tražiti liječničke ispričnice od roditelja kada one doista nisu potrebne - kaže prof. Tatjana Horvat.

Izmjene pravilnika propisuju da roditelj može više puta godišnje opravdati izostanak djeteta u školi, što će liječnike znatno rasteretiti. Stoga su takvim rješenjem zadovoljni u Hrvatskoj liječničkoj komori. Korakom naprijed u HLK smatraju i odredbu u Pravilniku u kojoj stoji da učenik također može dobiti potvrdu koja vrijedi kao ispričnica za školu, ako je išao na specijalistički pregled ili dijagnostičku pretragu.

Osim toga, prava učitelja i razrednika sada su veća. Naime, izostanak s nastave, u slučaju pravodobnog zahtjeva roditelja, može odobriti učitelj, odnosno nastavnik, i to tijekom nastavnog dana, a razrednik izostanak do tri pojedinačna ili uzastopna radna dana. Osim toga, izostanak do sedam uzastopnih radnih dana može odobriti ravnatelj, a učiteljsko, odnosno nastavničko vijeće, izostanak do petnaest uzastopnih radnih dana.

Izmjenom Pravilnika koji se odnosi na izostanke i ispričnice zadovoljni su i roditelji. “Doista je bilo apsurdno ići kod liječnika po ispričnicu za samo jedan dan. Vrijeme je gripe i viroza pa je bolje da djeca ostanu kod kuće, nego da pokupe još neki virus ili bakteriju u ambulanti. Osim toga, mi roditelji koji radimo imali smo problem sa svojim šefovima zbog višesatnog čekanja u ambulantama za vrijeme radnog vremena”, kaže Blaženka, majka dvoje školaraca.

Vesna LATINOVIĆ
RAVNATELJI: JOŠ NIJE STIGAO NAPUTAK OD MINISTARSTVA

Ilija Pavić, ravnatelj OŠ “Vladimir Nazor” iz Čepina, kaže da još uvijek nisu dobili naputak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja o izmjenama Pravilnika.

“Još ništa nije stiglo i nemamo nikakve nove informacije. Slažem se s novim rješenjem, no smatram da je liječnik kompetentan reći je li dijete bolesno ili nije. S druge strane, mi u školi bolesno dijete pošaljemo kući s nastave, jer njegovo zdravstveno stanje nije upitno. Uglavnom dobro surađujemo s roditeljima, no ima i roditelja koji zlorabe to povjerenje i opravdavaju izostanke kada dijete nije bolesno, ali baš toga dana piše test. Tako čine djetetu medvjeđu uslugu”, kaže Pavić.

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike