Regija
“ZA TISUĆU RADOSTI”

Pomažući i darujući drugima, učenici oplemenjuju sebe
Objavljeno 14. prosinca, 2016.

SLAVONSKI BROD

U već tradicionalnu nacionalnu božićnu humanitarnu akciju “Za 1000 radosti”, namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koju Hrvatski Caritas provodi pod nazivom “Intervencija”, uključeni su i učenici brojnih osnovnih i srednjih škola. Uobičajeno, u predblagdansko vijeme potreba za milosrđem i sudjelovanjem u raznim humanitarnim akcijama koje pomažu ljudima u potrebi da sačuvaju ljudsko dostojanstvo izraženija je. Prikuplja se pomoć za obitelji koje teško same nose životne terete oskudice, bolesti, osamljenosti, nezaposlenosti, zaduženosti..., naglasili su predsjednik Hrvatskoga Caritasa, mons. Josip Mrzljak i njegov ravnatelj, mons. Fabijan Svalina. Ovogodišnji naziv akcije “Intervencija” izabran je jer odražava bit događaja koji slavimo slaveći blagdan Božića, naime: Božju intervenciju u naš svijet, povijest i život, pojasnili su. Nazivom “Intervencija” žele naglasiti kako je potrebno žurno djelovati da bi se ublažilo neko teško stanje koje “razdire čovjekov život”. Zato su priredili raznobojne narukvice od umjetnog materijala s korisnim porukama zašto dijeliti, zašto voljeti, oprostiti, popraviti, mijenjati, darovati, općenito zašto pomoći, i uz preporuku Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta uputili svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Pomažu cijele godine

Među njima je i slavonskobrodska osmoljetka “Dragutin Tadijanović” i vjeroučiteljica Nikolina Krstičević, koja učenike tijekom cijele godine podsjeća na ljepotu darivanja, pomoći i suosjećanja.

- Djeca doniraju po pet kuna, a zauzvrat dobiju narukvicu u znak zahvalnosti. Uvijek im kažem da trebaju pročitati i pridržavati se poruke na narukvici - kaže Kerstočević. Naučila je to i Marija Kolovrat, učenica sedmog razreda.

- Pomažemo ljudima kojima je pomoć potrebna. Neki bacaju hranu dok su drugi gladni - veli Marija, koja i inače nastoji pomoći, primjerice bolesnoj susjedi otići u trgovinu.

Laura Zubak također misli da je lijepo pomagati drugima.

- Važno je da svi imamo jednaka prava i da možemo zadovoljiti sve potrebe - kaže djevojčica koja je prošle godine s ocem nosila hranu izbjeglicama u slavonskobrodski kamp. Njihov školski kolega Fran Leović pomaže svojim bakama, koje imaju peći na drva, nacijepati ogrjev i unijeti ga u kuću.

- Sredstvima koja smo proteklih godina prikupili na ovaj način platili smo terensku nastavu učenicima težeg imovinskog stanja - kazala je Krstičević. U humanitarne akcije uvijek se uključuje i učenica Andrea Dmitrović, no to se ne odnosi samo na materijalnu pomoć. Dobra se mogu činiti na različite načine - pomoći nemoćnima, napraviti nešto vlastitim rukama... - smatra djevojčica.

Humanitarni sajam

Tako učenici ove škole uoči blagdana posjećuju, primjerice, Dom umirovljenika, odnesu čestitke, anđele, kuglice.... koje su sami izradili, otpjevaju koju božićnu pjesmu i razvesele uvijek zahvalne korisnike.

- To je itekako važno jer i djecu obogaćuje kao osobe - uvjerena je vjeroučiteljica. Dodala je kako škola, osim akcije “Za tisuću radosti”, svake godine organizira i humanitarni sajam na kojem skupe sredstva za terensku nastavu i druge potrebe. I ove godine u školskoj auli prodavali su kolače, čaj, kakao, rukotvorine koje su sami izradili i skupili su 17 tisuća kuna.

- Prošle smo godine djevojčici s posebnim potrebama kupili sobni bicikl, a i ove godine pripremamo nešto lijepo - kaže vjeroučiteljica, ne otkrivajući o čemu je riječ.

U školi i inače, kaže, vlada duh pomaganja drugima i učenici se rado odazivaju, a ona ih uči kako je “blaženije davati nego primati”. Kroz različite humanitarne akcije tako i najmlađi mogu osjetiti radost davanja, a to je siguran put da postanu bolji ljudi.

Marija RADOŠEVIĆ
Svi su pozvani pomoći

Sredstvima prikupljenima akcijom “Za 1000 radosti” Hrvatski je Caritas proteklih godina pomogao tisućama obitelji. Stoga poziva i hrvatske tvrtke, građane, tijela državne uprave, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge da se na uključe u akciju. “Voljeli bismo da zajedno možemo uvjeriti naše siromašne sugrađane kako u svojim nevoljama, oskudici i bolesti nisu sami. Da u Hrvatskoj ima dovoljno socijalno osjetljivih, sućutnih ljudi, tvrtki, udruga, koji su im spremni priskočiti upomoć i učiniti da se njihova patnja ublaži”, rekao je mons. Svalina.

Prošle su godine osnovci djevojčici s posebnim potrebama kupili sobni bicikl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike