Dome slatki dome
KAMELIJA

Zahtjevna i osjetljiva
Objavljeno 8. prosinca, 2016.

Priča o kameliji počinje još u dalekoj prošlosti u isto tako dalekoj Kini. Naime, kaže priča, kineski je car Shen Nung oko 2750. godine prije Krista sjedio ispod drveta divlje kamelije i grijao vodu.

Pritom mu je u ključalu vodu upalo nekoliko listića s divlje kamelije. Car je tada probao tekućinu koja je nastala, a njen mu se miris i okus toliko svidio da ju je od tada svakodnevno pio i ustanovio da ona djeluje osvježavajuće, pa čak i ljekovito. A to nije ni čudno, jer divlja je kamelija zapravo najbliži srodnik čajevca, čije su listiće i pupoljke u obliku zelenog čaja od davnine koristila ratarska plemena u gorskim dijelovima Kine. Već u 4. i 5. stoljeću započeli su i plantažni uzgoj čajevca. Čaj je tako postao i izvozni proizvod i putovima svile počeo stizati i na zapadna tržišta.

Međutim, još je dugo trebalo da se čajevac, koji sa svojim sitnim bijelim cvjetićima i nije bio posebno atraktivan, pretvori u prekrasnu kameliju. Za to su se, čini se, pobrinuli Japanci, koji su oplemenili divlju kameliju koja je rasla po kineskim šumama i vrtovima i od nje stvorili cijeli niz tipova ukrasnih kamelija izuzetne ljepote. Prvo takvo stablo kamelije, koliko je poznato, stiglo je u 16. stoljeću prvo u vrt vojvotkinje Campo Bello u Portugal, odakle se kamelija proširila Europom. Pogoduju joj umjereno topla ljeta i blage zime i lokaliteti gdje zrak nije presuh.

Zalijevati je treba kišnicom ili odstajalom vodom bez klora i kamenca. Zalijevanje mora biti redovno, bolje češće pomalo, nego rijetko i obilno. No, iako ona voli dosta vode, sa zalijevanjem ne treba pretjerati. Kameliju možemo uzgajati i u posudi. Za takav uzgoj najprikladniji su tipovi kamelija zbijenog grma koji nešto sporije rastu. Posudu s kamelijom ćemo na jesen, kad zahladi, unijeti u zatvorenu prostoriju. Optimalna temperatura u prostoru u koji smo je unijeli trebala bi biti 5 - 10 stupnjeva, jer to je garancija da će nam ona dobro prezimiti. Posuda u koju želimo zasaditi kameliju mora biti dovoljno velika da joj se korijenje može normalno razvijati, a na dnu posude treba biti drenaža od komadića cigle ili kamenčića kako bi suvišak vode mogao istjecati iz nje. U proljeće kameliju treba iznijeti van na otvoreno. Kamelija zahtijeva mnogo pažnje, no trud oko nje bit će bogato nagrađen kada procvate raskošnim cvjetovima. J.Kn.

Kiselija zemlja

Kamelija je dosta zahtjevna i u odnosu prema tipu tla i zalijevanje, ali i na mjesto gdje ćete je posaditi. Ona je također osjetljiva na vjetar i propuh. Treba je saditi u rahlu, nešto kiseliju zemlju, dobar kompost pomiješan s tresetom, zemlju nakupljenu ispod kestena i borova ili, još bolje, nabaviti specijalni supstrat za kamelije i azaleje koji, što se tiče kiselosti i sadržaja hranjiva, upravo odgovara tim biljkama.

Prihrana

Ako je namjeravate držati na balkonu ili terasi, najbolje ju je smjestiti na balkon okrenut sjeveru ili je nadstrešnicom zaštititi od sunca. Povremeno je treba i gnojiti specijalnim gnojivom pripremljenim za azaleje i rododendrone. No kako je kamelija što se hranjiva tiče nešto skromnija biljka, dovoljno ju je gnojiti upola manjom količinom gnojiva od one koja piše na pakiranju gnojiva.

Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike