Regija
PRIJELAZ ŽUPANJA - ORAŠJE

Bez posebnog traka za mještane pograničnog područja
Objavljeno 3. prosinca, 2016.

ŽUPANJA

Početkom srpnja počela je rekonstrukcija i proširenje graničnog prijelaza Županja. Radovi su opsežni i promet se na ulazu i izlazu iz Hrvatske već pet mjeseci odvija usporeno i otežano. Posebice vikendom i blagdanima, kada su najveće gužve, pa iz PU vukovarsko-srijemske redovito savjetuju vozačima da se koriste alternativnim prijelazima.

Velike gužve

- Sinoć sam (četvrtak, nap.a.) nakon 19 sati išao u ljekarnu u Orašje i na povratku na savskom mostu čekao 45 minuta na ulazak u Hrvatsku. Mogu misliti kakve li će tek nemile gužve biti u vrijeme predstojećih blagdana. Treba se stoga na vrijeme pripremiti i običnim danima u poslijepodnevnim satima, kada radnici napuste gradilište, otići u šoping i opskrbiti se. Jer uoči Božića, kada brojni auslenderi krenu kući, na graničnom će prijelazu biti prava ludnica - kaže Županjac Zlatko. Strahuje da će takva situacija biti i kada Hrvatska uđe u “Schengen”. Pripreme su pri kraju, a prema najavama ministra Vlahe Orepića očekuje se da bi nakon 2018. Hrvatska trebala ući u zonu slobodnog kretanja unutar EU. Jedan od brojnih uvjeta za ulazak u taj režim je i odgovornost za kontrolu vanjskih granica EU. Vlada RH je strateškim dokumentima, Akcijskim planom za integrirano upravljanje granicom RH i Schengenskim akcijskim planom, preuzela obvezu osiguranja uvjeta za obavljanje granične kontrole sukladno s važećom uredbom i dobrom praksom EU.

– Kada budemo u “Schengenu” kontrole će na prijelazu Županja biti rigorozne. Ali najiskrenije se nadam da se o tome vodi računa i da će za stanovnike pograničnog područja biti osiguran poseban prometni trak koji će nam omogućiti brži prelazak granice, da ne moramo čekati u dugačkim kolonama s ostalim putnicima - kaže Zlatko.

No iz Službe za informiranje Ministarstva financija, koje je i nositelj aktivnosti na prijelazu, odgovorili su nam da posebni ulazi i izlazi za stanovnike pograničnog područja nisu predviđeni jer je navedeni prijelaz međunarodni granični prijelaz.

Veća protočnost

A u Sektoru za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza za Glas Slavonije su objasnili da radovi teku prema terminskim planovima i većina će ih, najavljuju, biti završena do kraja 2016.

- Smatramo da će se stvoriti bolji uvjeti za protočnost prometa pretkraj godine, jer će zemljani radovi, asfaltiranje i slično biti završeni do kraja prosinca - poručuju. Tehnički pregled očekuju početkom 2017. Rekonstrukcija će znatno poboljšati trenutačni standard i uvjete rada policijskih i carinskih službenika na prijelazu Županja. A povećan ukupan broj prolaznih trakova osigurat će i veću protočnost prometa putnika i robe.

Postojeći granični prijelaz Županja dopunjava se potrebnim dodatnim sadržajima sa svim instalacijama i opremom. Ispod glavne nadstrešnice sagrađene su dvije nove zgrade za rad graničnih službi. Nova kontrolna mjesta za teretni promet s nadstrešnicama i potrebnim zatvorenim prostorima nalazit će se na ulazu i na izlazu iz države, a uz parkirališta sanitarni objekti za vozače i putnike.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
šest prolaznih trakova

Rekonstruirani i modernizirani granični prijelaz Županja imat će šest prolaznih trakova za putnički promet i četiri prolazna traka za teretna vozila. Uz njih će se smjestiti suvremeno opremljene kontrolne kućice za policiju i carinu, parkirališni prostor s 42 parkirališna mjesta za kamione (23 na ulazu i 19 na izlazu) i s 18 parkirališnih mjesta za osobna vozila. Radovi su vrijedni oko 29 milijuna kuna (bez PDV-a).

Možda ste propustili...

GRAD NAŠICE POZIVA SVE ZAINTERESIRANE

Predložite program za Dan grada

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

PRVA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zvjezdarnica u Drenovcima

Najčitanije iz rubrike