Regija
PRVA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zvjezdarnica u Drenovcima
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Sagrađena je u OŠ Franje Hanamana, bit će dostupna i zainteresiranim građanima
DRENOVCI



Vukovarsko-srijemska županija dobila je prvu zvjezdarnicu. Sagrađena je u Osnovnoj školi Franje Hanamana u Drenovcima, na istoku županjske Posavine, čime je, zadovoljno ističe ravnateljica Marijana Raguž, i taj dugoočekivani projekt, čiju je realizaciju znatno usporila pandemija koronavirusa, konačno priveden kraju. Osim učenicima, koji ne skrivaju radost i uzbuđenje, bit će na raspolaganju i građanima zainteresiranim za astronomiju i promatranje zvijezda. Ugradnjom dizala pristup zvjezdarnici omogućen je i osobama s poteškoćama.

Za potrebe izgradnje zvjezdarnice rekonstruiran je tavanski prostor škole, a izgrađen je i laboratoriji iz kemije, prirode i biologije i robotike. U kupolu, koja ima estetsku i simboličku ulogu i najprepoznatljiviji je dio svake zvjezdarnice, smješten je teleskop, što je za učenike prava aktrakcija i svi žele promatrati nebo na kojemu se, napominje ravnateljica, zvijezde mogu jako lijepo vidjeti. Ističe da je upravo velik interes učenika za astronomiju, koji je sada dodatno pojačan, bio glavni razlog zbog čega su se odlučili za zvjezdarnicu, koje nema ni na području VSŽ-a ni u bližoj okolici. Uložili su jako mnogo i truda i vremena, a projekt je i financijski bio zahtjevan. Raguž posebno zahvaljuje profesoru fizike u vinkovačkoj Gimnaziji Josipu Krpanu i astrofizičaru Andreju Dundoviću iz Zvjezdarnice Križevci koji su im puno pomogli svojom stručnošću i svima koji su im omogućili da svoju ideju provedu u djelo.

- Vjerujem da će ovo u budućnosti biti jako dobra priča. Ponudit ćemo ju učenicima na području Cvelferije, cijele županjske Posavine i VSŽ-a. Pozvat ćemo sve one koji žele produbiti svoje znanje i stjecati nova iskustva neka dođu, za to smo im osigurali uvjete, a možda ćemo nekoga i potaknuti da se počne baviti znanošću - kazala je Raguž.

U sljedećoj će školskoj godini angažirati Dundovića za edukaciju djece i učitelja jer namjera je, napominje, kroz određene miniprojekte proširiti mogućnosti i iskoristiti potencijale koje su im na raspolaganju. Financijsku je pomoć školi pružila i Općina Drenovci. Načelnik Josip Nasurović ponosno ističe da su im projekt "Od ideje do STEM vještina u školama" i ravnateljičina zamisao donijeli unikat - zvjezdarnicu, prvu u najistočnijoj županiji. Na velikoj potpori zahvaljuje županu Damiru Dekaniću i VSŽ-u, koji su, ističe, prepoznali važnost tog projekta, kao i projekta gradnje školske sportske dvorane koji je pred njima. Uz tu školu, u projektu "Od ideje do STEM vještina u školama" sudjeluju i osnovne škole iz Soljana, Vrbanje, Račinovaca, Županje, Županjska razvojna agencija ŽURA te partner iz Norveške FIRST Scandinavia. Vrijedan je 931.957,36 eura, od čega su 85 posto nepovratna donatorska sredstava, a 15 posto nacionalna.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike