Regija
PRVOSTUPANJSKA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA:

Radnici Đakovštine RH mora isplatiti novac uložen u dionice tvrtke
Objavljeno 30. studenog, 2016.
Istu tužbu udruge bivših radnika-dioničara Trgovački je sud odbio

ĐAKOVO - Novi, veliki trenutak u slučaju radnici-dioničari Đakovštine protiv države! Samo mjesec i pol nakon što je odbijena žalba Udruge Đakovština-radnici i dioničari koji tuže RH za 83,2 milijuna kuna, na Općinskom sudu u Osijeku – Stalnoj službi u Đakovu, donesena je nepravomoćna, prvostupanjska presuda u korist bivše radnice-dioničarke te propale tvrtke, Ive Maričić iz Đakova, a kojoj tužena RH mora isplatiti 135.900 kuna plus zatezne kamate počevši od 17. veljače 2012.

Čeka se druga presuda

Ona je jedna od dvoje radnika-dioničara koji su podnijeli privatne tužbe protiv države zbog neobjavljivanja ponude za preuzimanje društva Đakovština d.d. U tom trenutku nominalna vrijednost dionice Đakovštine bila je 300 kuna, a neobjavom ponude radnici su ostali bez mogućnosti odlučiti da dionice prodaju ili zadrže. Ovako, Đakovština d.d. završila je u stečaju s likvidacijom te je 2012. brisana iz Registra, čime su sve te dionice brisane, propale. Preostali radnici kao članovi udruge podnijeli su na iznos od 83,2 milijuna kuna kolektivnu tužbu protiv RH. Udruga ju je tužila kao pravna osoba, a spor je pokrenut na drugom, Trgovačkom sudu (TS), koji je njenu tužbu, također utemeljenu na državinom neobjavljivanju ponude, odbio, na što se udruga žalila. No, sredinom listopada zaprimljena je presuda Visokog trgovačkog suda (VTS) od 31. kolovoza kojom je žalba udruge odbijena kao neosnovana u cijelosti te je potvrđena prvostupanjska presuda TS-a u Zagrebu.

“Tužbenim zahtjevom od RH je tražena isplata 83,223.300 kuna s pripadajućom kamatom, od 17. veljače 2012., na ime naknade štete koju je tužitelj potraživao s osnova neobjavljivanja ponude za preuzimanje društva Đakovština d.d.” navedeno je tada u priopćenju zagrebačkog ŽDO-a. Iz Odvjetništva su tada dodali da su prvostupanjski i drugostupanjski sud u cijelosti prihvatili stavove i argumentaciju DORH-a da na strani udruge nisu ispunjene sve pretpostavke odgovornosti za štetu, sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima.

Tuže i stranci

Za istu stvar na različitim sudovima – različite presude. Na djelu je neujednačenost sudske prakse, ocjenjuju akteri priče. U udruzi ne kriju zadovoljstvo presudom u korist Ive Maričić.

– Vrlo sam zadovoljan ovakvim ishodom za nju. On istovremeno pokazuje problem u našem pravosuđu – da se za istu stvar donose oprečne presude. Naša je udruga u posljednjih 15 dana proslijedila preko svog odvjetnika zahtjev za reviziju našeg sudskog spora na Vrhovni sud RH, za koji se nadamo da će se riješiti u našu korist. Vezano uz dioničare Đakovštine, vodi se još nekoliko sudskih sporova. Jedan je još uvijek na Općinskom sudu u Đakovu, pojedinačni, tužitelj je i tu fizička osoba. A što se tiče pravnih osoba, osim naše udruge, tu je i jedan strani investicijski fond, koji ima značajan broj dionica Đakovštine, no taj spor još nije gotov. U cjelini, spor na ime dionica Đakovštine dobiva međunarodni karakter - kaže predsjednik udruge Radomir Blažević.

Maričić je bila vlasnica 453 dionice Đakovštine d.d. Radnici-dioničari terete RH da je, nakon što je preuzela vlasništvo od 50 posto + 1 dionica, imala obvezu javno objaviti ponudu za otkup svih dionica, a što ona nije učinila. Udruga je prije godinu dana potaknula inicijativu o postizanju izvansudske nagodbe.

– Već je sada cijela svota u slučaju radnici-dioničari Đakovštine protiv države prešla 150 milijuna kuna pa je u interesu i Vlade i glavnog državnog odvjetnika da se ovaj slučaj ne produžuje jer će tako rasti i taj iznos - kaže Blažević i dodaje kako bi udruga nagodbom pristala i na manje, samo da se sve što prije riješi.

Suzana ŽUPAN
IVA MARIČIĆ: NISAM PREVIŠE OČEKIVALA…

Iva Maričić, bivša radnica u tvornici stočne hrane Tovka, danas je u mirovini od samo 1200 kuna. Vijest o prvostupanjskoj presudi u njenu korist bila je grom iz vedra neba. “Nisam mogla vjerovati, već sam se bila pomirila s tim da nećemo to dobiti… Nisam previše očekivala. Te dionice su naše, mi smo to platili i mi to moramo dobiti. Za mene je bilo strašno da država duguje malim ljudima. Ja sam nakon propasti Đakovštine dobila kakvu-takvu mirovinicu, no što je sa svim drugim radnicima koji još nemaju uvjete za mirovinu, a zbog dobi ne mogu naći novi posao?” kaže Maričić. U Đakovštini je radio i njen muž te sin. “Svima su nam bili ostali neplaćeni krediti…” dodaje.

“Kako tužena RH nikada nije objavila ponudu za preuzimanje, te sada istu više nije ni moguće objaviti, s obzirom na to da su predmetne dionice propale, to tužiteljica zbog prestanka društva Đakovština d.d. više ne može tužbom tražiti obvezno sklapanje ugovora o prodaji dionica niti može pokrenuti upravni postupak na temelju odredbi ZPDD-a. Stoga sud smatra da je tražbina tužiteljice dospjela na dan kada je ciljno društvo Đakovština d.d. brisano iz Sudskog registra (16. 2. 2012.) jer tada više nije bilo mogućnosti voditi ni upravni, ni bilo koji drugi postupak te je tada za tužiteljicu i nastala predmetna šteta”, stoji, uz ostalo, u prvostupanjskoj presudi.

ODVJETNIK MATIĆ: ČEKA SE STAV VRHOVNOG SUDA

“Naravno da sam zadovoljan. Eto konačno dokaza da moje stranke i ja ne pričamo gluposti o potraživanjima radnika-dioničara na ime dionica propale Đakovštine. Dokaz je to da smo potpuno u pravu”, kaže odvjetnik Ivan Matić, koji zastupa i udrugu i Ivu Maričić. Na upit kako komentira to da su sudovi za istu stvar donijeli različite presude, kaže: “Vrhovni sud kao najviši sud u državi zadužen je za ujednačavanje sudske prakse pa očekujemo da će revizija, koju smo na njemu podnijeli protiv presude VTS-a, reći svoje, da će Vrhovni sud zauzeti konačan stav jer se radi izričito o pravnom pitanju.”

Udruga je prije godinu dana potaknula inicijativu o postizanju izvansudske nagodbe

Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike