Regija
NEPOVRATNA SREDSTVA

Obrtnicima 201.000 kuna potpora
Objavljeno 30. rujna, 2016.

NAŠICE

Grad Našice i ove godine nastavlja pomagati poduzetnike i obrtnike nepovratnim financijskim potporama čiji je cilj poboljšati gospodarsko stanje, poticati poduzetništvo i obrtništvo, očuvati radna mjesta, povećati broj zaposlenih te stvoriti uvjete za redovno i normalno odvijanje gospodarskih aktivnosti. U gradskom je proračunu osigurana 201.000 kuna – najniža potpora iznosi 2000 kuna, a najviša 8000 kuna. Najviši ukupni godišnji iznos svih potpora koju jedan korisnik može ostvariti je 20.000 kuna.

Radi se o šest mjera poticanja razvoja poduzetništva i obrtništva, od potpora za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, ulaganja u standarde kvalitete, ulaganja u opremu i uređaje za proizvodnju deficitarnih, tradicijskih i ekoloških proizvoda, promociju na sajmovima, izložbama, smotrama i natjecanjima do sufinanciranja kamata na poduzetničke kredite.

Zanimljiva mjera je zapošljavanje gdje poslodavci dobivaju 7000 kuna po zaposlenoj osobi VŠS i VSS struke. Potpora za zapošljavanje osobe SSS i VKV struke iznosi 5000 kuna, a za osobe bez završenog srednjoškolskog obrazovanja 3000 kuna. S novozaposlenom osobom poslodavci imaju obvezu zaključiti ugovor o radu na najmanje 12 mjeseci, uz uvjet da je zadržao isti broj zaposlenih osoba. Poduzetnicima i obrtnicima koji žele steći certifikate kvalitete te dobiti status tradicijskog ili umjetničkog obrta može se pomoći s 50 posto ukupnog iznosa po pojedinoj namjeni, a potpora ne može biti viša od 5000 kuna. Taj poticajni model primjenjuje se i kod financiranja pripreme i kandidiranja EU projekata, gdje se dobivaju sredstva za naknade za konzultante te za izradu poslovnih planova, studije izvodivosti i ostale dokumentacije za prijavljivanje na natječaje za korištenje sredstava iz fondova EU.

Na objavljeni javni poziv za podnošenje zahtjeva za nepovratna sredstva zainteresirani se mogu javiti do 30. studenoga. Kandidati moraju imati prebivalište ili poslovne jedinice na području Našica i ne smiju imati nepodmirenih obveza prema Gradu, osim ako im je Porezna uprava odgodila naplatu ili im je odobrila obročnu otplatu, koja se redovito podmiruje. Javni poziv bit će otvoren do iskorištenja raspoloživih sredstava. Zainteresirani sve informacije mogu dobiti u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo ili na službenoj web-stranici Grada Našica. Nakon završenog javnog poziva sastat će se Povjerenstvo za dodjelu potpora, koje će utvrditi ispunjavaju li podnositelji zahtjeva uvjete i kriterije glede dokumentacije te predložiti gradonačelniku donošenje pozitivne odluke. S.Fridl

Zanimljiva mjera je zapošljavanje gdje poslodavci dobivaju 7000 kuna po zaposlenoj osobi VŠS i VSS struke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike