Osijek
U ŠKOLAMA IGRALIŠTA PREGLEDANA

Marijanović: Djeca kao djeca
- ona kidaju, a mi popravljamo
Objavljeno 29. rujna, 2016.

Vezani članci

PROVJERILI SMO STANJE NA IGRALIŠTIMA

Dotrajali golovi i koševi ne ulijevaju sigurnost

NESREĆA NA IGRALIŠTU U “ŽUTOM NASELJU”

Metalna konstrukcija koša pala na 14-godišnjeg dječaka i teško ga ozlijedila

Nakon nemilog događaja kada je u nedjelju na igralištu u osječkoj Retfali stradao 14-godišnji dječak, tvrtka M-ing iz Osijeka, koja obavlja stručni nadzor na obnovi zgrada osnovnih škola grada Osijeka i radove hitnih intervencija, uputila je ravnateljima škola dopis u kojima ih moli da odmah pregledaju igrališta u svojim školama kako bi se spriječila eventualna stradavanja djece.

Ivan Marijanović iz tvrtke M-ing, ovlašteni inženjer građevinarstva i nadzorni inženjer na radovima osnovnih škola, zamolio je ravnatelje škola da odmah u svojim školama i školskim površinama, zajedno s domarima, profesorima tjelesnog odgoja i ostalim osobljem pregledaju sve vanjske i dvoranske sportske naprave te vanjske i dvoranske površine.

- Dopis smo poslali u ponedjeljak u 8 sati i sve su se škole odazvale. Detektirana su samo dva manja problema koja su odmah otklonjena – kaže Marijanović.

Tvrtka M-ing obavlja nadzor na obnovi zgrada i radove hitnih intervencija na osnovnim školama na osječkom području oko osam godina.

- Najveća je dobit u tom razdoblju kako za nas tako i za cijelu zajednicu što nije bilo stradavanja djece u školama. Riječ je o 23 škole u kojima su svake godine tisuće djece. Djeca kao djeca - ona kidaju, mi popravljamo, za sada je rezultat neriješen – kaže Marijanović sa smiješkom.

Dodaje, odlukom gradonačelnika Vrkića svake se godine u osječke osnovne škole ulaže oko milijun kuna u tehničko-investicijsko održavanje i radove hitnih intervencija, no sigurnost je djece neprocjenjiva.

- Najvažnije je da svi Osječani shvate kako je 'najmlađa' škola u Osijeku stara 40 godina. Unatoč svakom naporu, nesreća se može dogoditi i najspremnijima, no svima nam je zadaća da čuvamo djecu. Roditelji imaju posebnu odgovornost da djecu upozore na opasnosti te da ih uče pravilnom ponašanju izvan kuće – napominje Ivan Marijanović.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta također su, nakon stradavanja dječaka u Osijeku, apelirali na sve nadležne da vode računa o sigurnosti djece te s tim u svezi poduzmu potrebne radnje kako bi se ovakvi nemili događaji spriječili. S. Lacić

ZAPOSLENICI ŠKOLA DUŽNI SU BRINUTI SE O SIGURNOSTI DJECE

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pojašnjavaju kako je pitanje sigurnosti na školskim igralištima propisano u Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima.

- Između ostaloga u Pravilniku je propisano kako je u slučaju da odgojno-obrazovni ili drugi radnik školske ustanove primijeti opasnost za učenike i radnike u učionicama, kabinetima, dvoranama i na školskom igralištu, obvezan odmah o tome izvijestiti ravnatelja. Dakle, zaposlenici školske ustanove dužni su brinuti se o ispravnosti opreme u školskim dvoranama i na igralištima kako bi se stekli uvjeti za sigurnost učenika i radnika – kažu u Ministarstvu. No, ističu da se ta odredba ne odnosi na gradska igrališta, ona izvan škola.

Tvrtka M-ing obavlja stručni nadzor zgrada osnovnih škola u gradu Osijeku

Najčitanije iz rubrike