Osijek
NESREĆA NA IGRALIŠTU U “ŽUTOM NASELJU”

Metalna konstrukcija koša pala na 14-godišnjeg dječaka i teško ga ozlijedila
Objavljeno 26. rujna, 2016.
Teško ozlijeđeni 14-godišnjak zbrinut je na Odjelu dječje kirurgije KBC

Četrnaestogodišnjeg je dječaka iz Osijeka teško ozlijedila metalna konstrukcija koša koja je pala na njega u nedjelju poslijepodne, između 15.30 i 16 sati, na igralištu u Ulici Ljudevita Posavskog, u Osijeku.

- Djeca su igrala basket i jedan je maleni zakucao loptu, pri čemu se objesio za koš. Moj se sin okrenuo i pošao prema drugom košu kada je na njega pala kompletna metalna konstrukcija koša i udarila ga po glavi. Slomljena mu je ključna kost i ima potres mozga - priča Nikolina Grgić, majka nastradalog dječaka.

Dječaka čeka operacija

Kako majka dodaje, čim se nesreća dogodila, djeca koja su bila na igralištu s njezinim sinom nazvala su i nju i Hitnu pomoć. Ekipa Hitne pomoći dječaka je odmah odvezla u Klinički bolnički centar Osijek.

- Sinu su lomili ključnu kost u bolnici, ali nisu je uspjeli namjestiti. Tri će dana morati mirovati, a onda će ga operirati. Jako ga boli, ali je priseban. Nakon udarca na igralištu bio je također svjestan svega što se događa - dodaje majka.

Kako dalje priča Nikolina Grgić, kada je stigla na igralište, ondje je bilo 20-ak djece. Bilo je tu i mlađih od njezina sina. Kazala je da, koliko joj je poznato, nikada ranije nije bilo problema na tom igralištu, a kada je nakon nesreće pitala sina je li ranije primijetio da je koš raskliman, odgovorio joj je niječno.

Tužit ćemo odgovorne!

- Tužiti ćemo odgovorne! Kada je djevojčica poginula na pješačkom prijelazu u središtu grada, tek je tada taj opasni prijelaz izbrisan. Zar sada treba netko poginuti na igralištu da bi se poklonilo više pozornosti sigurnosti djece i svih drugih koji ondje borave. Tjeramo djecu da se maknu od kompjutora i iziđu na igrališta, a zbog očite nebrige nadležnih sada se pitam trebamo li ih ipak zatvoriti u kuću - ne skriva ogorčenje majka stradalog 14-godišnjaka.

- U jednom sam trenutku sretna što nije ostao invalid koji bi ostatak života proveo u kolicima, a već u drugom razmišljam o tome koliko je zastrašujuće što je stradao na igralištu, gdje se samo došao baviti sportom i zabaviti s vršnjacima. Ni sama ne znam što bih mislila - dodaje Osječanka.

Teško ozlijeđeni 14-godišnjak zbrinut je na Odjelu dječje kirurgije u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Stup istrunuo

Dan poslije nesreće teška je metalna konstrukcija koša i dalje ležala na igralištu, uvjerila se Glasova reporterska ekipa. Bilo je vidljivo da je metalni stup, koji je koš držao, istrunuo. Drugi koš, koji još stoji, već je popravljan, odnosno na njemu se vidi da je zavaren.

Kako doznajemo od stanovnika “Žutog naselja”, početkom 80-ih godina prošlog stoljeća igralište je bilo puno ljudi, kako djece tako i odraslih, no tada je ondje bila postavljena stara konstrukcija koša. Stara je konstrukcija imala trokutasti niz držača na kojima je bila učvršćena ploča s košem, odnosno koš je držala čelična konstrukcija. Sada je ondje ploča postavljena samo na jednu metalnu šipku pa do problema dolazi pri tzv. zakucavanju, odnosno kada igrač skoči da bi loptu ubacio u koš i pri tome se uhvati i za obruč.

Sandra LACIĆ
POLICIJU NITKO NIJE OBAVIJESTIO, OČEVID OBAVLJEN TEK U PONEDJELJAK

Nakon što smo jučer kontaktirali osječku policiju kako bismo doznali što se točno dogodilo na igralištu u “Žutom naselju” u osječkoj Retfali, dobili smo informaciju da ih nitko nije obavijestio o ovom slučaju. Naime, iz Hitne pomoći nije dojavljeno da se stradavanje 14-godišnjaka dogodilo. Nakon naše dojave na teren su izišli policajci koji su posjetili i obitelj nastradalog 14-godišnjaka, a na igralištu gdje se nesreća dogodila obavljen je očevid.

Željko Lijić

predsjednik Vijeća GČ Retfala

MLADI SE NE BI TREBALI “VJEŠATI” NA KOŠEVE KAKO TO RADE U NBA LIGI

Željko Lijić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Retfala, rekao nam je kako su građani koji se zadržavaju na igralištu zatražili samo da se postave nove mrežice na koševe.

- Nitko nije ukazivao na narušenu statiku metalne konstrukcije. Kako smo obaviješteni, nesreća koja se dogodila posljedica je “vješanja” za koš. Apeliramo na mlade sportaše da namjenski koriste sprave na igralištima da se ovakve nesreće ne bi događale. Naime, koševi nisu namijenjeni za “vješanje” po njima, a mladi, čini se, previše gledaju NBA ligu i profesionalne košarkaše pa se poistovjećuju s njima. Stoga apeliram da budu oprezniji radi vlastite sigurnosti. Nastradalom dječaku želim da se što prije oporavi - kazao je Lijić.

opasnost!

KAKO JE MOGUĆE DA NITKO NE BRINE O IGRALIŠTIMA?

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

MORAMO HITNO RIJEŠITI PITANJE ODGOVORNOSTI ZA IGRALIŠTA!

O nesreći na igralištu raspravljalo se jučer i na sjednici Gradskog vijeća pa se tako poteglo i pitanje odgovornosti. Za ovo i druga kvartovska sportska igrališta, kako sada stvari stoje, nitko nije odgovoran!?

- To je zrakoprazan prostor i baš zbog ovakvih situacija moramo hitno riješiti pitanje odgovornosti. Sportska igrališta često nastaju na inicijativu i poticaj gradskih četvrti, a potom ta igrališta ne preuzmu “pod svoje”. Športski objekti i nitko drugi ne servisiraju postavljenju opremu na njima, pa se onda i dogode ovakve situacije. To ćemo ispraviti, ispričavam se djetetu i njegovim roditeljima - rekao je Vrkić. D.Ku.

Metalni je stup, koji je koš držao, istrunuo. Drugi koš, koji još stoji, već je popravljan, na njemu se vidi da je zavaren

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike