TvObzor
KATARINA BABAN

Na setu se puno smijemo i svaki dan započnemo veseljem
Objavljeno 2. rujna, 2016.
Serija “Zlatni dvori” nije klasična sapunica, više naginje nekoj simpatičnoj romantičnoj komediji uz koju će se gledatelji moći svakodnevno nasmijati

Plavokosu osječku glumicu i modnu dizajnericu Katarinu Baban gledatelji su već zavoljeli u seriji “Tajne”, a ovih dana predstavit će nam se i kao dobrica Ana u novoj dnevnoj dramskoj seriji “Zlatni dvori” na Novoj TV. Upravo je to i bio povod našem razgovoru za TV Obzor, u kojem nam je, između ostaloga, otkrila kako joj je glumiti ljubavnu partnericu najboljem prijatelju, koliko često dolazi u Osijek, koje je sve destinacije posjetila ovog ljeta, što misli o nasilju u filmovima i serijama te zašto će se nova serija svidjeti gledateljima.

Sreća u malim stvarima

Kako bi opisala svoj lik Ane u seriji “Zlatni dvori” i može li se ikako usporediti s Valentinom iz “Tajni”?

- Valentina i Ana potpuno su različite. Slične su jedino zbog toga što obje dolaze iz siromašnije obitelji. Razlika je u tome što je Valentina uvijek odabirala krivi put kako bi došla do novca, dok Ana uvijek odabire pošten i moralan put. Anu Galović novac ne zanima, on joj je potreban jedino kako bi prehranila svoju obitelj. To je jednostavna djevojka koju u životu vuku samo one prave stvari - ljubav, obitelj, sreća u malim stvarima.

Možeš li se prisjetiti kako si reagirala kad si dobila ulogu u novoj seriji, i to glavnu?

- Išla sam na audiciju i doista se nisam nadala da ću dobiti tu ulogu. Casting menadžerica javila mi je sretnu vijest baš 1. travnja, pa sam mislila da me zafrkava. Počela sam vrištati i skakati od sreće. To se dogodilo deset minuta prije početka predstave 'Kaos iza kulisa' koju igram u karlovačkom kazalištu Zorin dom, stoga mi je tijekom te izvedbe uistinu bio pravi 'kaos iza kulisa' od uzbuđenosti i sreće.

Zanimljiva je činjenica da ti je partner iz serije Matko Knešaurek u privatnom životu najbolji prijatelj, a ti si njemu i vjenčana kuma. Kako ste se vas dvoje uopće upoznali i sprijateljili?

- Upoznali smo se tijekom studiranja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Zajedno smo bili u prvoj profesionalnoj predstavi u kojoj smo dobili priliku zaigrati i od tada smo prijatelji. Nije nam to bio jedini zajednički projekt tako da se dobro poznajemo i privatno i na sceni. Još uvijek mi je teško povjerovati da baš nas dvoje igramo glavni par.

Dan počinjemo veseljem

Je li vam neugodno ili olakšavajuće snimati zajedničke ljubavne scene?

- Sve je lakše kad osobu dobro poznaješ. Matko je profesionalan partner uz kojeg ti ništa nije neugodno. Super je atmosfera na snimanju baš zbog toga što se dugo poznajemo, pa nam ništa nije problem.

S kim se na snimanju još družiš, jesu li već pala nova prijateljstva?

- Petru Kraljev poznajem još od akademije, ali smo se tek sada zbližile. Nekako smo si 'sjele' na prvu. Petru Dugandžić sam tek sada upoznala, ali smo također 'kliknule' kao da se poznajemo cijeli život. Moram spomenuti i Duška Valentića, koji mi igra djeda. Oduševio me kompletno, i kao partner i kao čovjek. Kako sam rano ostala bez oba djeda, nekako sada u njemu vidim tu figuru.

Kakva je atmosfera na setu, osim što je užurbano?

- Izvrsna! Ekipa je uigrana i većina njih jako dugo surađuje, što se i osjeti u brzini i kvaliteti rada. Puno se smijemo i zato svaki dan započnemo veseljem.

U kojoj se mjeri, kada glumiš, oslanjaš na vlastita životna iskustva?

- Mnogo se oslanjam na svoja iskustva i trudim se iz njih izvući što više mogu. Često mi pomognu i tuđa iskustva. Ponekad nije riječ o situaciji koju si proživio, ali je dovoljno pronaći bar neku sličnost.

Znak za prekid veze

Što bi učinila da samu sebe uhvatiš kako glumiš u ljubavnoj vezi iz stvarnog života?

- To bi definitivno bio znak da je vrijeme da se iz te veze iziđe.

Nakon brojnih domaćih telenovela koje smo imali prilike pogledati u proteklih desetak godina, zašto će se “Zlatni dvori” svidjeti gledateljima?

- Svidjet će se gledateljima jer to nije klasična sapunica, više naginje nekoj simpatičnoj romantičnoj komediji uz koju će se gledatelji moći svakodnevno nasmijati.

Koliko si često u našem rodnom Osijeku sada kada snimaš seriju i kako provodiš vrijeme kad si ovdje?

- U Osijek dođem jako rijetko, prije sam imala više vremena pa su i dolasci bili češći. Najviše volim to vrijeme provesti sa svojom obitelji te otići na jednu podužu kavu s najboljim prijateljicama. Sve smo 'razbacane' na sve strane pa se u Osijeku jedino uspijemo sve sastati.

Pitao sam kolegu Luju, pa moram i tebe: jesi li se uspjela odmoriti i napuniti baterije na godišnjem odmoru, kako si ga provela?

- Jesam, doista sam se kvalitetno odmorila. Bila sam prvo u Budvi i moram priznati da sam se teška srca odvojila od tog grada, nisam očekivala da će mi biti toliko lijepo. Nakon toga sam otišla u Pulu k prijatelju Frani te sam se naposljetku odmorila nekoliko dana u Tribunju, gdje ljetujem već više od deset godina.

Adrian ANDREJEK
PREVIŠE JE NASILJA POSVUDA

Poznato je da si velika obožavateljica serija kao što su “Živi mrtvaci” i “Igra prijestolja”. Misliš li da je previše nasilja u današnjim serijama i filmovima?

- Mislim da je previše nasilja posvuda, ne samo na televiziji. Najveći je problem što su djeca tomu izložena od 0 do 24. Ograničenja 12+ i slične stvari uopće ne sprečavaju djecu da bez problema dođu do tih sadržaja. Pristup internetu doveo je do toga da svatko može svemu pristupiti. Doista ne znam kako se to može promijeniti.

MNOGO SE OSLANJAM NA SVOJA ISKUSTVA I TRUDIM SE IZ NJIH IZVUĆI ŠTO VIŠE MOGU

Možda ste propustili...

U PETOJ SEZONI SERIJE “ROOKIE”

Bivši novaci sada su mentori

PREMIJERA NOVE HTV-OVE IGRANE LUTKARSKE SERIJE ZA DJECU

Pepe, Bubi i Lu kod dr. Zdravke

Najčitanije iz rubrike