Regija
ĐURĐENOVAČKI OTPAD ZAVRŠAVA U NAŠICAMA

Dva puta godišnje glomazni otpad besplatno se odvozi
Objavljeno 27. srpnja, 2016.

ĐURĐENOVAC - Ljeto je razdoblje kada se intenzivno radi na uređenju stambenog prostora te čišćenju tavana i šupa. Općina Đurđenovac imala je praksu prikupljanja glomaznog otpada po đurđenovačkim ulicama i općinskim naseljima u određene dane, a onda je uveden odvoz po pozivu. Glomazni otpad odvozio se na đurđenovačko odlagalište Teodorovac, međutim to više nije moguće. U tijeku je sanacija odlagališta i nakon završetka radova, više se neće koristiti za zbrinjavanje otpada.

Prema informacijama direktora komunalne tvrtke Rad Đurđenovac Olivera Abičića, glomazni otpad na području općine neće ostati nezbrinut. Naime, sav đurđenovački otpad završava u Našicama.

- Miješani komunalni i glomazni otpad odvozi se na našičko odlagalište Pepelane ili u reciklažno dvorište u Našice. Glomazni otpad odvozimo po pozivu građana i sukladno našim tehničkim uvjetima. Građani imaju pravo dva puta godišnje na besplatan odvoz glomaznog otpada za količinu do dva prostorna metra. Ako je veća količina otpada, uslugu odvoza naplaćujemo prema vrijedećem cjeniku – istaknuo je Abičić.

Uslugu odvoza glomaznog otpada moguće je naručiti telefonskim putem ili osobno, dolaskom u sjedište Rada, tijekom cijele godine.

Zakonom o održivom gospodarenju otpadom zabranjeno je odlaganje glomaznog otpada na javnim površinama i komunalni redar može naplatiti kaznu. No neki građani, po starom balkanskom običaju, glomazni, ali i građevinski otpad, pa čak i kućanski, odvoze u prirodu. U tom slučaju troškove njegova uklanjanja plaćamo svi.

Stvarni problem prikupljanja i zbrinjavanja glomaznog otpada je nedostatak reciklažnog dvorišta na području općine Đurđenovac. No tvrtka Rad intenzivno radi na proceduri za njegovo otvaranje, čime će se građanima olakšati odlaganje svih vrsta otpada, pa tako i glomaznog.

- Završeno je projektiranje dokumentacije za gradnju reciklažnog dvorišta i čekamo natječaj za financiranje iz EU fonda – kazao je Oliver Abičić.Snježana Fridl

Ako je količina otpada veća od dva kubika, Rad odvoz naplaćuje

Zeleni otoci nisu deponiji za glomazni otpad

Oliver Abičić dodaje da je u tijeku postavljanje zelenih otoka za odvojeno prikupljanje korisnih sirovina na javnim površinama na području općine Đurđenovac. U samom Đurđenovcu bit će raspoređena četiri zelena otoka, dok će ostali biti smješteni u općinskim naseljima na frekventnim lokacijama. Na tim mjestima postavit će se kontjener žute boje za odlaganje stakla, zeleni za plastičnu ambalažu i plavi za papir. Iz Rada apeliraju na građane da zelene otoke ne smatraju deponijima na koje će dovoziti glomazni otpad.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike