Dome slatki dome
STARINSKA VRSTA

Nježna fuksija vrlo je zahtjevna biljka
Objavljeno 23. lipnja, 2016.

Prirodno stanište fuksije šumoviti su predjeli Srednje i Južne Amerike te Novi Zeland. Ima ih oko 2000 vrsta i to u dvije osnovne skupine, onih koje rastu uspravno i mogu izrasti u oveći grm i onih koje imaju meke izdanke koji se povijaju pa su idealne za viseće košare. Imaju prekrasne viseće cvjetove koji mogu biti jednostruki, polupuni ili puni, a kombinacija boja ima doista bezbroj. Fuksija voli vlagu pa pripazite da se nikad zemlja potpuno ne osuši, za ljetnih vrućina povremeno je i poprskajte.

Fuksija je ljetna cvjetnica koja se može s pravom smatrati starinskom vrstom. Cvjetovi dolaze pojedinačno, ili u skupinama od po nekoliko cvjetova. Fuksija je vrsta kojoj za uspješan uzgoj treba osigurati dosta svjetla, ali na osunčanom mjestu brzo će doći do pojave paleži na listovima, koji potom otpadaju, a cijela biljka uvene. Za sadnju uvijek birajte lake, dobro propusne supstrate. Idealna je mješavina treseta i pijeska gdje neće dolaziti do zaostajanja vode u zoni korijena.

Fuksija ne podnosi vlagu pa na dno posude treba dodati i nešto krhotina cigle ili komadića stiropora. Treba pripaziti i da se u podlošku ne zadržava suvišna voda. Od proljeća do jeseni fuksiju svakodnevno zalijevajte odstajalom vodom, održavajući supstrat stalno vlažnim, a u vrijeme cvatnje treba je i redovito prihranjivati.

Dobra drenaža

Fuksiju napadaju lisne uši koje prouzrokuju savijanje listova, hrđa, botrytis, phytophtora, rizoctonia. Spriječiti bolesti možete tako da biljke ne sadite u grupi. Fuksija je podložna bolestima ako je zanemarite. Ove prekrasne biljke vrlo su nježne i traže mnogo posla kako ljeti, tako i zimi. Treba ih na vrijeme presaditi, zaštititi od nametnika, uklanjati suhe cvjetove kako bi stalno davale nove. U ljeto traži obilno zalijevanje pa i dvaput dnevno.

Ako listovi otpadaju, uzrok je vruć i suh zrak, ili nedovoljno zalijevanje i slabo osvjetljenje. Ako cvjetni pupovi propadaju, razlog može biti nepravilno zalijevanje (premalo ili previše), visoka temperatura te uznemiravanje čestim premještanjem. Slaba cvatnja može biti posljedica prezimljavanja na toplom ili loše osvjetljenje tjekom razdoblja rasta.

Grmoliko stabalce

Fuksija se najčešće uzgaja u grmolikoj formi, ali je pravi izazov uzgojiti fuksiju u formi stabalca guste, kuglaste krošnje. Dobivanje grmolike forme započinjemo već kod uz goja mladih, tek ukorijenjenih biljčica. To postižemo redovitim otkidanjem (pinciranjem) vrhova izboja. Vrhovi se otkidaju ispod drugog para razvijenih listova. Za dobivanje stablaste forme otkidaju se svi izboji, a ostavlja se samo jedan, dobro razvijeni. Ovaj izboj pustimo da naraste do željene visine, nakon čega mu otkidamo vrh. Na ovaj će način pri vrhu debla doći do formiranja krošnje. J.Kn

Razmnožavanje

Razmnožava se reznicama u proljeće ili rano ljeto. Uzmu se reznice, izboji bez pupoljaka dugi sedam do deset centimetara, koje treba staviti u zemlju, držati u sjeni i redovito zalijevati tri tjedna. Mlade biljke potrebno je zakidati nakon trećeg para listova.

Prezimljavanje

Fuksije u cvjetnim posudama treba spremiti u podrum, ili na neko slično mjesto, ne moraju imati svjetlo, jer odbacit će gotovo sve listove. Treba ih odrezati do drvenastog dijela stabljike i tijekom zime oskudno zaliti. Na proljeće iznesite biljku, presadite ju, dobro zalijte i prihranite.

Možda ste propustili...

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike