Magazin
KRATKO I JASNO: ŠIMUN ANĐELINOVIĆ

Mi smo država koja nije demistificirala svoju povijest
Objavljeno 4. lipnja, 2016.

Međunarodna konferencija "Totalitarizam-historiografija, politika i kultura sjećanja u srednjoj i jugoistočnoj Europi" počela je u četvrtak u Splitu, a za dvodnevnog trajanja domaći i strani znanstvenici raspravljat će o uzrocima i posljedicama totalitarističkih sustava 20. stoljeća - fašizma, nacizma i komunizma.

- Neka društva, poput hrvatskog i njemačkog, bila su obuhvaćena kako desnim, tako i lijevim totalitarizmom, a to znači dvostrukim stradanjima. Skup na znanstevni i racionalan način želi propitivati totalitarizam 20. stoljeća. Nužno je racionalno suočavanje s totalitarističkom prošlošću, a ne njeno instrumentaliziranje u dnevnopolitičke svrhe - naglasio je Anđelko Milardović, direktor Instituta za europske i globalizacijske studije, kao jedan o suorganizatora.

Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović istaknuo je da je u Hrvatskoj još uvijek premalo znanstvenih radova o našoj prošlosti te se rabe paušalne ocjene koje su izvor sukoba.

- Mi smo država koja nije demistificirala svoju povijest - ocijenio je rektor Anđelinović.

Dekan splitskog Filozofskog fakulteta Aleksandar Jakir rekao je kako je 20. stoljeće bilo razdoblje politika "organiziranog ludila i megaubijanja".

- Jugoslavenske komunističke vlasti nisu se željele suočiti sa zločinima koje su počinili njezini pripadnici krajem Drugog svjetskog rata i u poraću. Vrijeme od 1945. do 1990. godine u Hrvatskoj je razdoblje negacije i organiziranog zaborava komunističkih zločina - naglasio je dekan Jakir.

Jakir je izrazio žaljenje što još uvijek nije prevladan način na koji su se jugoslavenske komunističke vlasti i historiografija pod njenim utjecajem odnosili prema zločinima.

- Potrebno je osuditi sve varijante totalitarnih ideologija 20. stoljeća, i jedino ako kažemo sve o našoj prošlosti moći ćemo braniti našu budućnost. Također je potrebno odrediti se prema simbolima totalitarističkih režima koji su oko nas - poručio je dekan splitskoga Filozofskog fakulteta.

I dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić istaknuo je da su totalitarizmi ostavili traga u Hrvatskoj, dodavši kako svi trebaju pridonijeti da se to u sadašnjosti i budućnosti prevlada.(H)

Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike