Regija
POTIČU RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

TEO Belišće u Valpovu će graditi proizvodnu halu
Objavljeno 2. lipnja, 2016.

VALPOVO - Da Valpovo i konkretnim mjerama potiče razvoj poduzetništva na svom području i privlači ulagače da upravo njihov grad odaberu kao bazu za poslovanje, najbolje svjedoči najnovija odluka Gradskog vijeća da tvrtku TEO Belišće d.o.o., koja u Zoni malog gospodarstva II planira graditi novu proizvodnu halu vrijednosti 6,3 milijuna kuna, oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 248.992,45 kuna.

Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za stambene i komunalne djelatnosti Grada Zora Pavić, Tvornica elektroopreme kupila je građevinsku parcelu radi gradnje proizvodne hale za montažu strojeva, odnosno proizvodnju elektroupravljačkih ormara, primarno za inozemne partnere.

- Prema poslovnom planu, u 2017. godini u novosagrađenom poslovnom prostoru zaposlilo bi se 17 ljudi, a u 2018. godini još osmero ljudi, odnosno ukupno 25, što se temelji na procjeni širenja poslova - naglasila je vijećnicima pročelnica Pavić, podsjećajući kako je prilikom kupnje parcele jedan od uvjeta investitora bio da se nalazi u neposrednoj blizini tvrtke Harburg - Freudenberger Belišće d.o.o., budući da s njom imaju razvijene kooperantske odnose.

Osim toga, jedan od bitnih razloga gradnje hale jest praćenje tvrtke HF Belišće u razvoju, odnosno proizvodnji i montaži opreme za TBM program. Ti strojevi, naime, služe za pripremu gume prije prešanja, a prodaju se isključivo inozemnim kupcima. Program je definiran višegodišnjim ugovorom za elektromontažu s tvrtkom HF Belišće, a uključuje i inženjerske usluge više dodane vrijednosti.

Drugi je razlog pripremanje prostora za širenje poslova s tvrtkama iz Italije i Njemačke u vezi s proizvodnjom upravljačkih ormara za gumarsku industriju i za razne druge kupce. Treći razlog za gradnju hale jest proširenje suradnje s tvrtkom HF Belišće, jer trenutačno iste ormare nabavljaju od tvrtki iz inozemstva. Na tržištu sve prepoznatljivija i respektabilnija tvrtka TEO Belišće d.o.o. ima namjeru ove poslove dovesti u Hrvatsku, čime bi cijena postala konkurentnija, bez troškova transporta i s većom fleksibilnošću te proizvodnje unutar kuće, najavljeno je.

- Budući da je Gradsko vijeće Valpova sličnu odluku o oslobađanju od komunalnog doprinosa već donijelo prilikom gradnje proizvodne hale za Harburg - Freudenberger radi poticanja proizvodnje i zapošljavanja, na isti način želimo regulirati i obvezu plaćanja komunalnog doprinosa za tvrtku TEO, koja neposredno sudjeluje u proizvodnom procesu tvrtke Harburg - Freudenbereger - pojasnili su Valpovčani.

Lidija ANIČIĆ

25

osoba, prema procjenama, zaposlit će se u novoj hali 2017. i 2018. godine

6,3

milijuna kuna uložit će Tvornica elektroopreme Belišće u gradnju hale

Postojano uspješni

TEO radi primarno za inozemne partnere

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike