Osijek
PROJEKCIJA BUDUĆEG IZGLEDA SPORTSKE DVORANE

Sokolski dom - Novo lice
omiljene sportske lokacije
Objavljeno 24. svibnja, 2016.
Dvorana će se prostitrati na prostoru dijela sadašnjih vanjskih terena

Objavljene su projekcije budućeg izgleda sportskog centra Sokolski dom.

Ranije smo izvijestili kako je nakon raspisanog javnog natječaj Gradskog vijeća za upravljanje, korištenje i održavanje ovog centra pristigla prijava samo jedne tvrtke - Centra Sokol. Kako su zadovoljili kriterije, prošlog je tjedna u gradskoj upravi potpisan ugovor o početku realizacije.

Riječ je svojevrsnom modelu javno-privatnog partnerstva, zainteresiranom se upravitelju dvorana i pripadajući vanjski sportski objekti povjeravaju na upravljanje u idućih 40 godina. Zauzvrat on mora obaviti rekonstrukciju tih terena u skladu s Projektnim zadatkom. Naglasak je na osnovnoj namjeni - sportskoj gimnastici.

Budući upravitelj, koji posluje unutar Žito grupacije, za početak ima jasan zadatak - temeljitu rekonstrukciju postojeće građevine Sokolskog doma.

Sokolski je dom reprezentativna građevina, sagrađena 1928. godine, a veći dio od svojih 85 godina, koliko se koristi, služi kao gimnastička dvorana.

No zanimljivo je da ona u samom startu nije sagrađena onako kako je to prvobitnim projektom planirano. I tada je uzmanjkalo sredstava za realizaciju, pa je izvedena zgrada samo u četvrtini zamišljene površine, i to samo u, danas poznatom, uličnom dijelu.

Stoga će pred novim upraviteljem najzahtjevniji zadatak biti - dogradnja nove glavne gimnastičke dvorane površine minimalno 800 četvornih metara s montažno-demontažnim tribinama za gledatelje. Dvorana će se prostitrati na prostoru dijela sadašnjih vanjskih terena.

No kako je obveza upravitelja zadržati ovaj centar i za provođenje sportskih aktivnosti djece, mladih i rekreativaca, kao i za izvođenje tjelesne i zdravstvene kulture, nastavno će se urediti i posve novi vanjski sportski tereni. Uz to, obveza je da ondje bude i klizalište, i to hokejaških dimenzija.

Upravitelj najavljuje ulaganja između 17 i 20 milijuna kuna, za svakih pola milijuna investicije stječu godinu dana upravljanja. No ulaganjem u Sokolski dom i njegovom rekonstrukcijom novi upravitelj ne može steći pravo vlasništva na postojećoj, dograđenoj ili sagrađenoj građevini.

Svečano otvorenje kompleksa planirano je u prosincu 2017. godine, za Dan grada Osijeka.

Dario KUŠTRO

Marko Pipunić

investitor

Ideja je da u sljedećih 35-40 godina, ovisno o ulaganjima, pokušamo dati doprinos gradu u kojem živimo, na način da odgajamo nove generacije

IVAN VRKIĆ

gradonačelnik

Zadovoljstvo je što će Osijek dobiti jedan od najboljih gimnastičkih centara, ali i što će rekreativci dobiti još bolje uvjete za nogomet, košarku, klizanje u vanjskom dijelu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike