TvObzor
DOGODINE NA KRIMU!?

Ukrajinska pjesma ovogodišnji Eurosong učinila virtualnim megdanom
Objavljeno 20. svibnja, 2016.

Nitko nije ni sumnjao da nastup ukrajinske pjevačice Jamale na Eurosongu neće ostaviti europski i globalni auditorij ravnodušnima, naročito onaj u susjednoj Rusiji kojeg se njezina pjesma najviše ticala, ali samo su najluđi optimisti očekivali njezinu pobjedu.

Neobična beogradsko-osječka ekipa iz Korni grupe svojom pjesmom “Moja generacija” (ili “Generation 42”, kako je glasio njezin engleski prijevod) na eurovizijskom natjecanju 1974. u Brightonu davno je snagom presedana presudila legitimnost političke teme na ovom banalnom natjecanju koje obiluje bradatim pjevačicama, lažnim lezbijkama, transseksualcima i čudacima najrazličitijih vrsta, lakonotnim pjesmuljcima i geopolitičkim mućkama. Na ruske pritužbe, Europska radiodifuzijska unija odgovorila je još u ožujku twittom kako Jamalina pjesma “1944.” ne sadrži politički govor. Kako ipak ne bi bilo zabune, Jamala je u svim nastupima pred novinarima isticala usporedbu između pogroma koji je doživio njezin narod Krimskih Tatara 1944. i najnovije invazije Rusa koji su taj komad Ukrajine vojno okupirali, a potom i nezakonito pripojili. Kako izvješćuju mediji, manjinski Tatari kojima je Krim povijesna domovina danas su izvrgnuti svakodnevnom policijskom zlostavljanju, a mnogi koji žive u ostatku Ukrajine poput same pjevačice Susane Džamaladinove alias Jamale ne smiju posjetiti svoju rodbinu na tom poluotoku.

Jamalina pobjeda, koja je pokvarila planove ne samo Moskve nego i svih onih na Zapadu koji su bili spremni Krim tiho prepustiti Rusima, otvorila je pitanje gdje će biti održan idući Eurosong. Ruski twitteraši nisu mogli sakriti nervozu, ali i agresivnost. Moglo se tako pročitati kako će Rusi na idući Eurosong u Kijiv doći na tenkovima, a bio je spominjan čak i Treći svjetski rat. Naposljetku je službeno priopćeno kako bi Rusija iduće godine mogla preskočiti sudjelovanje na Eurosongu. Jamala je izjavila kako bi ona htjela da se on održi na Krimu. Jedna televizija iz Kijiva već je emitirala logo Eurosonga 2017. s ukrajinskom plavo-žutom zastavom i natpisom Jalta, a povjesničar Volodimir Vjatrovič predložio je, šaljivo ili ne, da ukrajinska vojska i NATO već odmah počnu s pripremama za taj festival. Zanimljiva je i pojava ruskog pjevača na ovogodišnjem Eurosongu Sergeja Vjačeslavoviča Lazarjeva koji je još lani za ukrajinsku televiziju prilično hrabro izjavio kako će ga možda njegovi ruski obožavatelji gađati rajčicama, ali Jalta je za njega Ukrajina, a ne Rusija. Jasno je da je sve ovo miljama daleko od utopijskih stihova Milana Grgića iz “Jalte, Jalte”, mjuzikla koji ove godine navršava 45 godina: “Neka cijeli ovaj svijet / još sja u suncu / neka naša Zemlja sva / postane sretna / Neka cijeli ovaj svijet / zove se bajka / zelena i mirisna / cvjetna sva i nevina / livada iz sna.”

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike