Dome slatki dome
ČISTE LINIJE U DIZAJNU, LAKOODRŽIVI MATERIJALI

Kako odabrati vlastiti stil uređenja interijera
Objavljeno 12. svibnja, 2016.
Potrebno je uskladiti niz zahtjeva da bi prostor bio funkcionalan i skladan. Jedan od bitnih segmenata je i okoliš koji treba poštovati

U širokoj ponudi opreme za uređivanje interijera bitno je odabrati ili prepoznati stil uređenja koji ćete primijeniti u svom domu.

Svako povijesno razdoblje ostavilo je svoje odrednice u uređenju koje su najčešće bile povezane i s načinom života ljudi tog doba.

Danas je tempo života vrlo brz, teži se praktičnosti i jednostavnosti u svim segmentima života, pa je logično da minimalizam ostavlja svoj trag i u uređivanju interijera. Čiste linije u dizajnu, lakoodrživi materijali, što brža izvedba segmenata u prostoru - zajednički su nazivnik većine modernih zahtjeva.

Ipak, stanovanje je vrlo individualan čin, pa je potrebno uskladiti niz zahtjeva da bi prostor bio funkcionalan i skladan. Jedan od bitnih segmenata je i okoliš. Poštujte okolinu i unesite u uređenje genius loci - duh mjesta!

Grad ili selo

Život u središtu grada, predgrađu ili seoskoj sredini, nije jednak. Stari stanovi visokih stropova u središtu traže notu klasike. Ako ste skloniji modernom načinu uređenja, unesite tek pokoji klasični detalj, ali se pokušajte pridržavati bar osnovnih principa klasičnog uređenja - upotreba drvenog namještaja, drvenih podova, korištenje prirodnih materijala u dekorima i tapaciranju sjedećih garnitura. Upotrebom moderno dizajniranih zidnih tapeta podsjetite na njihovo korištenje u klasici, a također i pokojim mozaikom ili intarzijom. Dobit ćete interesantan izražaj klasike, interpretiran na moderan način, što će stvoriti jedinstven ugođaj u vašem domu.

Život na selu ne znači nužno i rustikalan ugođaj u domu, ali nećete pogriješiti ako ga upotrijebite, jer je vrlo moderan. Koristite zidne obloge od opeke ili kamena i kamine, kao podsjetnik na obiteljsko ognjište. Već će ti elementi dati ugođaj rustike, pa namještaj može biti i čišćih linija, ali naravno, drveni. Kožni tepih idealno će se uklopiti u ovakav dom. Ekološki obradite zidove i podove, što je sada i trend, a savršeno će se uklopiti i u nezagađen seoski okoliš.

Prednost minimalizma

Ako ste ipak pobornik modernog i minimalizma, tada se potrudite unijeti osobnost u ugođaj doma. Ovaj stil može ostaviti vrlo hladan dojam ako ga primijenite doslovno, sa stranica časopisa. Prednost je minimalizma što se dobro kombinira s detaljima različitih stilova, pa možete stvoriti individualnu priču koristeći minimalizam kao bazu, a određenu stilsku smjernicu kao naglasak u prostoru. Ovakav stil uređenja najlakše podnosi djelomične promjene u prostoru. Promjena stilskih detalja ili korištenje sasvim druge boje u interijeru neće narušiti koncepciju prostora, za razliku od klasičnog ili rustikalnog stila, koji traže određena pravila. Ako je riječ o malim prostorima, minimalizam je imperativ.

Od brojnih stilova koji su prisutni u uređenju interijera, naveli smo samo najzastupljenije. Vodeći računa o elementima okoliša, osobnosti i funkcionalnosti, dobit ćete prave smjernice za odabir stila uređenja, a vaš će dom postati oaza kvalitetnog života. I. Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike