Osijek
REPORTERI S PUTNICIMA U OSJEČKOJ ZRAČNOJ LUCI

Zračna linija London - Osijek: Najbrojniji su gastarbajteri i njihova rodbina, no ima i turista
Objavljeno 9. travnja, 2016.
Stigla je jučer i omanja skupina britanskih turista koje zanima arheološko proučavanje

Vezani članci

DIREKTOR MARINIĆ ZADOVOLJAN POČETKOM LJETNE SEZONE LETENJA

Letovi za London u prvom tjednu popunjeni više od 90 %

Bosanski gradić Zavidovići udaljen je od Londona otprilike kao i Osijek, nešto više od tisuću i pol kilometara. Dva i pol je to sata vožnje zrakoplovom, mahom ugodne, ako nema turbulencija.

U Zračnoj luci Osijek susreli smo londonsku obitelj Tomašević. Da! U Londonu ne žive samo oni koji se prezivaju Khan, Ali, Rodriguez, Ahmed ili Singh, ondje ima i naših ljudi. Priča nam gospođa Slađana, prije dvadesetak godina ona je Zavidoviće zamijenila za London. Ondje se i udala. Ima dvoje djece i s njima je provela uskrsne ferije u Zavidovićima. Sada se vraća kući. U London.

Na uzletištu u Klisi susreli smo brojne pojedince, parove i cijele obitelji, koji su naumili do Londona, točnije zračne luke Stansted. Neki od njih produžit će dalje u smjeru Dublina, obećane zemlje Irske, kamo hrle mnogi ambiciozni Hrvati željni zaposlenja i pristojne zarade. Među njima je i Robert, stručnjak za internetski marketing, koji svoju sreću vidi u irskom gradu Corku. Kada pronađe stan, planira sa sobom dovesti ženu i dvoje djece.

U zračnoj luci porazgovarali smo i s bračnim parom. Ona je Osječanka koja živi u Londonu, on Englez. U Osijek često dolaze. Pokraj njih je stajao i mladi Zagrepčanin. Rekao nam je da se zove Fran, trenutačno živi u, kako se to kaže, Madchesteru. Želja mu je ondje upisati fakultet. Njegova bi mu karijera aktivnog sportaša mogla u tome pomoći.

Dario putuje iz Darde u New Castle, kamo, kako kaže, odlazi u turistički razgled. Nije nikada čuo za New Castle United, nogomet ga, kaže, ne zanima. Nama se ipak čini da se naš sugovornik raduje kakvom poštenom fizičkom poslu ili zanimanju raznosača pizze. U čekaonici Zračne luke vidjeli smo i više Roma koji u Engleskoj ili Irskoj, kažu, također vide bolju budućnost. Zrakoplovom koji je upravo doletio iz Londona uglavnom je stigla ista “klijentela” - tzv. gastarbajteri i njihova rodbina. Nađe se tu i turista. Mahom su to domaći ljudi koji posjećuju prijatelje i rodbinu u Osijeku i Londonu. Stigla je, doduše, i omanja skupina britanskih turista koje zanima arheološko proučavanje srijemskog podzemlja metalnim detektorom. Rimski carevi Valens i Valencinijan, rođeni u Vinkovcima (Cibalae) okreću se u grobu.

Draško CELING
Najčitanije iz rubrike