Regija
BRASS ATRAKCIJA - SLAVONSKI TRUBAČI SVIRAJU PO CIJELOJ HRVATSKOJ

Gosti iznenađenja na slavljima,
uveseljavaju i bivše supružnike
na proslavama - rastave braka
Objavljeno 5. veljače, 2016.

NAŠICE – Rijetki su oni koji se mogu pohvaliti kako su upoznali svoje omiljene pjevače i glazbene sastave. No kada dobijete priliku kao gosti nastupiti na koncertu jednog od najdražih pjevača i otpjevati jednu njegovu pjesmu, to je događaj koji se pamti cijeli život. Upravo se to ne jednom dogodilo Slavonskim trubačima, koji su već tri puta pjevali na koncertu legende narodne glazbe Halida Bešlića. Posljednji put na Halidovu koncertu Slavonski trubači nastupili su u prosincu u Našicama, a godinu dana prije u Osijeku i Zagrebu. Posebno će pamtiti Halidov koncert u zagrebačkoj Areni, gdje je kao gošća nastupila i Sementa Rajhard, hrvatska glumica i pjevačica, zvijezda glazbeno-dramskog serijala Stella.

Slavonski trubači postoje dvije godine i iza sebe imaju nastupe diljem Hrvatske na raznim manifestacijama, ali najviše nastupaju kao gosti iznenađenja na raznim slavljima. Sviraju na krstitkama, rođendanima te ostalim događajima. Uveseljavaju oni sretne mladence na svadbama, ali i bivše supružnike na proslavama rastava braka.

- Ovakvih sastava nema puno. Ljudi nas na poseban način doživljavaju. Sviramo trube, a odjeveni smo u slavonsku šokačku nošnju. Iznenađenje i atrakcija smo gdje god se pojavimo. Dolazimo na adresu na telefonski poziv, a repertoar prilagođavamo događaju i željama onoga tko nas je pozvao. Ako smo iznenađenje za slavljenika, potrudit ćemo se da doslovce raspametimo i njega i njegove goste, da im slavlje učinimo nezaboravnim - kaže Josip Božiček iz Đurđenovca, koji je osnovao Slavonske trubače zajedno s kolegom Marijom Kolarevićem, bivšim Đurđenovčaninom, a koji više od 20 godina glazbeno djeluje u Virovitici.

- Htjeli smo napraviti nešto što nitko u ovom dijelu regije, pa čak ni u Hrvatskoj ne radi, a to je da izvodimo obrade poznatih pjesma na brass, odnosno trubački način. Takvi sastavi postoje samo u Srbiji i šire, ali u Hrvatskoj, koliko je meni poznato, nitko još takvo što ne radi. Mi smo prvaci u tome i trudimo se dati najbolje od sebe da bismo zadivili ljude na koncertima ili privatnim zabavama – rekao je Božiček.

Premijerni nastup trubača bio je u sklopu 19. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo u Virovitici.

Osim klasičnih pjesama na trubi, neumorni trubači će vas impresionirati jedinstvenim obradama kultnih tamburaških i romskih hitova. Ovi glazbenici sviraju i obrade najpoznatijih pjesama Podravine, Zagorja, Međimurja, Dalmacije i Hercegovine. Snježana Fridl

Tko su trubači

Slavonske trubače čine trubači Josip Božiček iz Đurđenovca i Mario Kolarević iz Virovitice, tenori Željko Jurinec iz Virovitice, Dobroslav Paraga i Alen Tuličić iz Požege, basist Ivan Lulačić iz Požege, bubnjar Drago Pezić iz Virovitice i solist Krešimir Ćutić iz Đurđenovca. Kako ističu, svaki njihov nastup je priča za sebe i trude se da slavljenici uživaju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike