Regija
POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Smještena uz županijsku cestu Štitar - Županja, autocestu A3, u blizini je i prijelaz Županja - Orašje, kao i rijeka Sava
ŠTITAR - Općina Štitar pozvala je poduzetnike na iskazivanje interesa za ulaganje i izgradnju poslovnih objekata u poslovnoj zoni Komarevo kako bi dobila konkretan uvid u njihove namjere i poduzela daljnje korake potrebne za njezino stavljanje u funkciju. Položaj zone vrlo je povoljan, smještena je uz županijsku cestu Štitar - Županja, između dva izlaza na autocestu A3, u blizini je i granični prijelaz Županja - Orašje i rijeka Sava. Općinski načelnik Stjepan Gašparović u zonu polaže velike nade i vjeruje da će potaknuti gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Dobivene će informacije na temelju iskazanog interesa pokazati kako poduzetnici "dišu" i Općini biti smjernica za kreiranje poziva za prodaju parcela zainteresiranima. Načelnik napominje da se dosta njih već raspitivalo za zonu s namjerom proširenja poslovanja ili pokretanja novih djelatnosti i vjeruje da će ih sada i konkretizirati pismima namjere. Kroz zemljište prolaze električna energija, voda, plin i kanalizacija. Općina je osigurala sredstva i nakon što poduzetnici iskažu interes i dogovore se oko svih pojedinosti, razvest će ih do traženih parcela. Gašparović dodaje da je potpuna infrastrukturna opremljenost svom energetskom, komunalnom, prometnom i komunikacijskom infrastrukturom osnovni preduvjet za njezino stavljanje u funkciju.

Planskim je dokumentima cijela zona određena za poslovne namjene, a na dijelu uz županijsku cestu moguća je gradnja benzinske postaje, za što je već nekoliko osoba iskazalo interes. Infrastrukturni su pojasovi, pojašnjava načelnik, prethodno odvojeni u zasebne čestice. Sukladno s iskazanim interesima poduzetnika, moguća je daljnja parcelacija dvaju katastarskih polja i osnivanje prava građenja s mogućnošću otkupa na temelju javnog natječaja. Početna cijena zemljišta određuje se na temelju procjene ovlaštenog vještaka. Cilj je, ističe, zadržati postojeće poduzetnike, ali i nastojati privući nove ulagače jer Općina Štitar, ustvrdio je, zainteresiranim investitorima konačno ima što ponuditi. Dosadašnjih su godina, napominje, pojedini štitarski poduzetnici svoje pogone otvarali u poslovnim zonama u okruženju jer u Štitaru nije bilo lokacije na kojoj bi mogli graditi. Naime, procedura oko osnutka zone Komarevo dugo je trajala. Nakon 14 godina od pokretanja postupka, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u ožujku 2022. donijelo je odluku o darovanju gotovo 10 hektara zemljišta, vrijednog 1,5 milijuna kuna, Općini Štitar.

Time im se konačno otvorio prostor i mogućnost za privlačenje poduzetnika, otvaranje novih radnih mjesta, ali i povećanje proračunskih prihoda, kojima će moći osigurati nove sadržaje za mještane i podignuti kvalitetu života na području Štitara.

Marija Lešić Omerović
ŠTO MORA SADRŽAVATI PISMO NAMJERE
Zainteresirani poduzetnici trebaju poslati pismo namjere koje, među ostalim, mora sadržavati i potrebnu površinu i skicu dijela čestice za koji su zainteresirani, opis dosadašnjeg poslovanja, broj zaposlenih i financijsko izvješće za prethodnu godinu. Trebaju navesti djelatnost koju namjeravaju obavljati u poslovnoj zoni, planirani broj novozaposlenih i okvirnu vrijednost ulaganja. Iskazivanje interesa ne znači obvezu za Općinu Štitar, nego služi isključivo za potrebe analize interesa za kupnju parcela, odnosno namjere ulaganja i poslovanja.

Stjepan Gašparović

općinski načelnik

Interes postoji, bilo je dosta upita i vjerujem da će oni biti konkretizirani i pismima namjere. Cilj je zadržati postojeće poduzetnike i privući nove jer konačno im imamo što ponuditi.

Možda ste propustili...

PRVA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zvjezdarnica u Drenovcima

JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U OVOM DIJELU HRVATSKE

Danom otvorenih vrata vinkovačka je Gimnazija privukla brojne osmaše

Najčitanije iz rubrike