Regija
3. VELJAČE 1967. DONESENA ODLUKA O UTEMELJENJU VELIKE MANIFESTACIJE

Prije pedeset godina Milan Rajković rekao: “Neka se zove - Đakovački vezovi!”
Objavljeno 3. veljače, 2016.
Čast da bude osnivač Đakovačkih vezova pripala je Odboru Turističkog društva

ĐAKOVO – Na današnji dan prije pedeset godina rođeni su Đakovački vezovi, jedna od najvećih folklornih manifestacija u Hrvatskoj. Iako je manifestacija prvi put održana 2. i 3. srpnja 1967., odluka o utemeljenju Đakovačkih vezova donesena je 3. veljače 1967. na proširenoj sjednici tadašnjeg Turističkog društva Općine Đakovo i to je dan koji obilježavamo kao Dan utemeljenja Đakovačkih vezova – jedan od velikih dana u bogatoj povijesti Đakova i Đakovštine.

Čast da bude osnivač Đakovačkih vezova pripala je Odboru Turističkog društva, izabranom na Glavnoj godišnjoj skupštini 4. svibnja 1966. Ivana Pavić zapisuje kako je tekla sjednica na kojoj je jednoglasno i jednodušno prihvaćena organizacija te manifestacije, čije je temeljene postavke iznio dr. Zvonimir Benčević:

„(…) uži odbor našeg Turističkog društva zamislio je da se i u Đakovu, za ljetnu turističku sezonu u ovoj godini, pripremi jedna veća turističko-kulturna manifestacija s pretežno folklornim sadržajima, te tako i domaćim i stranim turistima pruži dan-dva ugodnog boravka u našem gradu. To bi ujedno bila prilika da se turiste upozna s našom kulturnom baštinom. Predlažemo da se manifestacija održi 2. i 3. srpnja. Prvog dana, u subotu, u prijepodnevnim satima održala bi se smotra folklornih skupina iz cijele Slavonije, i to na otvorenom prostoru, u Velikom parku ili na igralištu DTO Partizan. Tu bi se ujedno održala revija narodnih nošnji te izbor najljepše nošnje. Poslije podne bi se moglo organizirati razna športska natjecanja, a kao završna priredba toga dana mogla bi biti projekcija nekog filma o turizmu u kinu. Drugoga dana, u nedjelju, prije podne bi se mogla održati smotra svatovskih zaprega i izbor najljepše zaprega, a poslije podne izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji. Cjelokupna manifestacija bi se zaključila večernjom zabavom u hotelu Palace pod nazivom Veliki turistički ples.“

- Tako je posijano sjeme iz kojega će se s vremenom razviti popularna, i danas već polustoljetna, đakovačka folklorna, kulturno-turistička manifestacija Đakovački vezovi. A sjeme je posijao dr. Zvonimir Benčević. Zanimljivo je da je Benčevićev prijedlog programa te prve manifestacije Vezova sadržavao sve bitne elemente koje Vezovi sadržavaju i danas: smotru i mimohod folklornih skupina, svatovske zaprege i konjanici, izbor najljepše djevojke i snaše u nošnji, prateće kulturne i zabavne sadržaji, ali iznad svega njegovanje izvornog folklora i njegovo očuvanje - kaže gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

Na spomenutoj sjednici 3. veljače 1967. Vezovi su dobili i ime, a kum je bio nekadašnji ravnatelj Ekonomske škole Milan Rajković, o čemu Ivan Pavić piše: „Zanimljivo je da je taj naziv nastao već na prvom sastanku 3. veljače 1967. kada je počela inicijativa oko organiziranja manifestacije. Na poticaj predsjedajućeg sastanku, dr. Benčevića, da se pokuša pronaći i naziv predloženoj manifestaciji, padali su razni prijedlozi prisutnih, a onda najednom povik… Đakovački vezovi! Bio je to prijedlog prof. Milana Rajkovića, tada direktora Ekonomske škole u Đakovu. Nastao je tajac, bilo je odmah svima jasno da je to ono pravo što se traži…“

- Ovo kratko prisjećanje o oduševljenju i jednodušnosti s kojim su osnovani Đakovački vezovi jasno pokazuje zašto su se održali do danas i zašto su 2013. proglašeni najboljom ovakvom manifestacijom u Hrvatskoj. Izražavam duboku zahvalnost svim časnim ljudima koji su utemeljili Đakovačke vezove i koji su i u vrijeme kada Hrvatska nije bila samostalna država znali na koji se način čuva i brani hrvatska nacionalna svijest: očuvanjem baštine, odgajanjem mladih za prave nacionalne vrijednosti, održavanjem manifestacije na ponos ne samo Đakova i Slavonije već i cijele Hrvatske - poručuje Vinković.

Maja MUŠKIĆ
Osnivači Vezova

Odbor Turističkog društva koje je osnovalo Đakovačke vezove činili su: dr. Zvonimir Benčević, predsjednik, dr. Ivan Kopić, Vesna Bućan, Mišo Ratkovčić, Mirko Žurić, Mišo Nikolić, Franjo Čordašić, Boško Mitrović, Pavo Ratinčević, Božidar Brajković i Rudolf Išasegi, tajnik. Na sjednici na kojoj je donesena odluka još su sudjelovali, prema zapisima jednog od osnivača Vezova Ivana Pavića, tadašnji predsjednik Skupštine općine Đakovo Mirko Brođanac, sekretar Općinskog komiteta SK Marko Bezer, predsjednik Općinskog odbora SSRN Josip Gabrić, predsjednik Općinskog sabora SO Slobodan Vukomanović, tajnik Turističkog saveza Slavonije Ivan Majnarić, direktor Ugostiteljskog poduzeća "Central" iz Osijeka Franjo Nađ (ugostiteljski objekti u Đakovačkoj Breznici pripadali su tada "Centralu"), direktor Ekonomske škole Milan Rajković, direktor Narodnog sveučilišta Ivan Pavić, predstavnica Radio-Đakova Jelena Šonje, predstavnica Društva kućne radinosti iz Gorjana Lucija Karalić, predsjednik NK "Jedinstvo" Adolf Šnajder i tajnik RP "Partizan" Ivica Lasić.

Možda ste propustili...

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike