Magazin
TRIJUMF PRAPOVIJESTI

Muzej vučedolske kulture: Oživjelo treće tisućljeće prije Krista!
Objavljeno 30. siječnja, 2016.
Padaju rekordi - u prvih šest mjeseci obišlo ga više od 25 tisuća posjetitelja...

Rekla bih da smo kao mlada ekipa novoosnovanoga muzeja obavili vrlo dobar posao tijekom prvih pola godine od otvorenja stalnog postava - govori Mirele Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Posjetitelji su vrlo impresionirani sadržajem i izgledom Muzeja, a mi se trudimo doraditi još pokoju sitnicu koja nedostaje - novi smo muzej u novim prostorima i ovaj veliki muzeološki kapital koji smo ostvarili postavom valjalo je staviti u funkciju osigurati cjelodnevnu dostupnost posjetiteljima, što smo zapravo i uspjeli, dodaje s pravom zadovoljna Hutinec.

- Muzej je u prvih šest mjeseci od otvorenja 30. lipnja 2015. obišlo više od 25 tisuća posjetitelja. Brojne su povratne informacije od zadovoljnih posjetitelja, a isto tako je i velik broj onih koji na preporuku dođu u Muzej. Sve je to pozitivni 'muzejski virus' koji se širi i izvan granica Hrvatske, doznajemo od ravnateljice.

STALNO OTKRIVANJE

Muzej posjećuju ljudi razne životne dobi, raznih struka, različitog predznanja, raznih očekivanja...

- Možda najbolji pokazatelj jedinstvenog doživljaja Muzeja je kada se posjetitelji čude koliko su naučili u vremenu od jednoga sata, ili nešto više. Vučedolska kultura je otvorenjem jedinstvenog muzeja posvećenog samo jednoj kulturi postala dostupna široj javnosti pa je sad mnogi otkrivaju i impresionirani su otkrićem civilizacije koju danas baštinimo. Drago mi je što vidimo u posjetiteljima iskru oduševljenja i zaljubljivanja u arheologiju i osvješćivanje o kulturnom blagu koje se nalazi u neposrednoj blizini i na koje svi kao nacija moramo biti ponosni - kaže Mirela Hutinec.

Muzej od početka prate superlativi - od suvremenosti u izgradnji, preko postava do njegovih visokih standarda. Drugim riječima, muzej je doista prvorazdredna svjetska atrakcija. I izazov, koji je velik, ali i poticajan.

Muzej je prepoznat kao vrhunski projekt i od strane arheološke i muzeološke, ali i od strane arhitektonske struke.

- Smatram da je istinska vrijednost ovoga jedinstvenog muzeja intenzivna suradnja i promišljanje svih sudionika u procesu stvaranja Muzeja. Od autora idejne koncepcije - prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, koji je od 1981. istraživač Vučedola i prof. Ružice Marić, ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar, preko muzeološkog tima koordiniranoga od strane Ministarstva kulture i Hrvatskog muzejskog vijeća koje je dalo svoju ocjenu projekta i rješenja postava do autora arhitektonskog projekta - Radionice arhitekture: Josipa Sabolića, Ive Pejić i Maria Škarijota, predvođenih glavnim arhitektom prof. Goranom Rakom. Nezaobilazan udjel je i onaj arhitektice postava Vanje Ilić i dizajnera vizualnog identiteta Gorana Raukara, autora stalnog postava, arheologa prof. dr. A. Durmana i M. Hutinec, do izvođača radova - zagrebačke tvrtke Ing-Grad i osječke tvrtke Monte-Mont, objašnjava Hitinec.

Danas nije lako voditi muzej, konkurirati sadržajima kojima su mladi izloženi, a upravo su mladi (izuzev školaraca koji muzeje nerijetko posjećuju “po službenoj dužnosti”), najslabija karika kada je muzejska populacija u pitanju.

- Muzeologija se mijenja, muzejski postav ne smije biti statičan. Muzej mora ponuditi posjetiteljima doživljaj koji će im osigurati ponovni povratak i preporuku koja će potaknuti i druge na posjet. Muzej mora biti mjesto stalnog otkrivanja i stjecanja znanja i podizana svijesti o vrijednosti baštine koju muzeji čuvaju - poručuje ravnateljica Hutinec, priznajući da “osobno, sjajno je biti na čelu tima Muzeja vučedolske kulture koji je sačinjen od sjajnih kvalitetnih stručnjaka koji - svaki sa svoga aspekta posla - pridonose napretku Muzeja i zajedničkom zadovoljstvu učinjenim.

Posebice veliku pozornost u muzeju posvećuju mladima, kojima se nastoje približiti brojnim sadržajima, organizacijom pedagoških radionica, različitih zabavnih događanja, ali ih uključuju i u znanstvene muzejske aktivnosti. Mnogo je onih koji u Muzeju žele i volontirati pa i na taj način mladi postaju prošireni dio njihovoga tima koji teži za zajedničkim ciljem - postavljanja Vučedola na svjetsku arheološku, muzeološku, kulturnu i znanstvenu kartu svijeta.

USKORO I PARK VUČEDOL

U pripremi je i veliki projekt Vlade RH - Arheološki park Vučedol - koji zajedno provode ministarstva kulture, turizma, regionalnog razvoja i fondova EU, a kojim će se obuhvatiti čitava šira zona lokaliteta.

Mnogo je posla pred njima i kroz provedbu projekta, a osobito po njegovu završetku, svjesna je ravnateljica. Moći će posjetiteljima pružiti brojne sadržaje koji će im u potpunosti dočarati dosege vučedolske kulture, uvesti ih u Vučedol trećeg tisućljeća prije Krista te im omogućiti na lokalitetu provesti više dana. Uz infrastrukturne sadržaje - infopunkt, parkiralište, restoran, smještajne kapacitete, obaloutvrdu, brodopristan za turističke brodice, uređenu izletničku zonu - park će dati i brojne turističke i znanstvene cjeline: edukativni muzejski trg ispred glavne zgrade Muzeja, poučene staze, rekonstruirano vučedolsko naselje, doživljaj metalurškog središta na Gradcu u Megaronu ljevača bakra, sojenice na vučedolskom otoku, a posebnu atrakciju očekuju izgradnjom planetarija na Kukuruzištu Streim.

Iza njih je i prva Noć muzeja, u kojoj su posjetitelje ugostili u svojim prostorijama. To je bio i svojevrstan test za ustanovu - ugostiti popriličan broj posjetitelja, među kojima i mnoštvo onih koji u muzeje inače ne idu - ali i prilika za pridobivanje novih posjetitelja.

- Svjesni smo interesa publike koja želi vidjeti muzej u ovoj prigodi. Bilo je tu naših stalnih posjetitelja i njihovih gostiju, onih koji su već posjetili muzej, ali ga žele doživjeti i u novom svjetlu, u noćnom ambijentu. Bilo je i posjetitelja koji još nisu imali prigodu posjetiti nas i upravo je Noć muzeja kao manifestacija na razini države poziv na upoznavanje baštine koju čuvaju i prezentiraju muzeji - priča dalje Hitinec.

STUDENTI ODUŠEVLJENI

Uz njihovu malu muzejsku ekipu od deset djelatnika, imali su i potporu interpretatora Muzeja vučedolske kulture: deset posebno educiranih vodiča koji su prošlo ljeto uz potporu Ministarstva turizma prošli obuku i koji su proveli posjetitelje kroz stalni muzejski postav.

- Posebna nam je čast i izuzetna okolnost što se 70 studenata arheologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu organiziralo i došlo na vučedolsku Noć muzeja. U tom iščitavamo posebnu poruku koja govori o važnosti ovakvoga specijaliziranog arheološkog muzeja. Budući da je ovaj jedinstveni muzej otvoren na arheološkom lokalitetu, to je važna činjenica studentima arheologije i čitavoj arheološkoj struci i znanstvenoj zajednici - naglašava ravnateljica.

Program u Noći muzeja (održanoj 29. siječnja) zamišljen je kao izlet u mistiku vučedolskog noćnog neba. Podsjetimo, program je počeo pedagoškom radionicom za djecu u dobi od šest do deset godina. U suradnji s Gimnazijom Vukovar, Ekonomskom školom iz Vukovara, ljubiteljima astronomije, učenicima i volonterima omogućeno je na vučedolskom Gradcu promatranje noćnoga neba. U polivalentnoj dvorani Muzeja, prof. dr. sc. Aleksandar Durman održao je multimedijalno predavanje na temu astronomije i odnosa slike aktualnog noćnoga neba i neba iznad Vučedola u vrijeme trećeg tisućljeća prije Krista. Na ovaj je način Muzej vučedolske kulture, u skladu s temom Noći muzeja 2016., predstavio temeljnu ličnost vezanu uz samo osnivanje i postanak Muzeja te glavnoga istraživača Vučedola.

Konkretno, rad prof. dr. sc. A. Durmana i njegova sposobnost implementacije multidisciplinarnog načina razmišljanja s interpretacijom arheoloških artefakata vezanih za vučedolsku kulturu, motivirao je širu javnost i stručnjake iz različitih područja na nova razmišljanja vezana uz različite životne i povijesne aspekte.

Narcisa VEKIĆ
DURMANOVO OTKRIĆE ZADIVILO JE SVIJET

Inspiriran vučedolskom kulturom i interpretacijama prof. dr. sc. A. Durmana, nastao je dokumentarni film autora Darka Puharića koji je u Noći muzeja premijerno (i reprizno) prikazivan. Rezultat programa je popularizacija Muzeja vučedolske kulture i podizanje svijesti o visokom stupnju civilizacije koja je izuzetno dobro poznavala prirodu te je promatrajući noćno nebo ustanovila najstariji indoeuropski kalendar koji je bilježio godinu od 365 dana. Upravo je prof. Durman zadivio svijet otkrićem najstarijeg indoeuropskog kalendara nastalog u okviru vučedolske kulture, a zapisanog piktografskim pismom na posudi pronađenoj 1979., u “jami ljevača bakra”, u središtu Vinkovaca.

PROŠLOST NE UMIRE
Najraniji točno utvrđen datum u svjetskoj prapovijesti

- Muzej teži postati središte arheoloških, ali i istraživanja vezanih uz Indoeuropljane. Upravo smo 22. siječnja u tom smislu otvorili suradnju s HAZU, Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru s kojim smo organizirali znanstvenu tribinu na temu Indoeuropljani i Vučedol. Naravno, ovo je samo prvi korak prema našem cilju. Želja nam je pozornost usmjeriti na učenike i mlade, ali i posjetitelje koji prvi put posjećuju našu destinaciju, hrvatsko Podunavlje i istok Hrvatske, kojima valja Vukovar prezentirati kao mjesto kulture i baštine, mjesto suvremenog trenutka i prostor izgradnje bolje budućnosti. Muzej priprema brojne andragoško-pedagoške radionice, programe i manifestacije temeljene na sustavnim istraživanjima, a jedna od prvih bit će prezentacija otkrića vjerojatno najranijeg točno utvrđenog datuma u svjetskoj prapovijesti - kaže Mirela Hutinec.

HUTINEC: Možda je najbolji pokazatelj jedinstvenog doživljaja Muzeja kada se posjetitelji čude koliko su naučili u vremenu od jednoga sata ili nešto više.

Sedamdeset studenata arheologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizirano je došlo na siječanjsku vučedolsku Noć muzeja...

Muzej vučedolske kulture od početka prate superlativi - od suvremenosti u izgradnji, preko postava do njegovih visokih standarda...

Najčitanije iz rubrike