TvObzor
DEVETA SEZONA BRITANSKE SERIJE

Foylov rat
Objavljeno 27. studenog, 2015.
Autor i scenarist Foyleovog rata proslavljeni je romanopisac i scenarist Anthony Horowítz, a priče su, kao i u prošloj sezoni, nadahnute stvarnim događajima s početka Hladnog rata

Britanskog glumca Michaela Kitchena ponovno gledamo u ulozi Christophera Foylea, višeg obavještajnog časnika britanske tajne službe Ml5, u novoj sezoni nagrađene serije Foyleov rat. Tri epizode prate Foyleove bitke u opasnom svijetu špijunaže u razdoblju britanske povijesti kad su politički i inozemni odnosi bili u krhkoj ravnoteži.

Autor i scenarist Foyleovog rata proslavljeni je romanopisac i scenarist Anthony Horowítz, a priče su, kao i u prošloj sezoni, nadahnute stvarnim događajima s početka Hladnog rata.

Glumački su gosti John Mahoney (Frasier, ln Treatment, Ludnica u Clevelandu), Richard Lintern (Nijemi svjedok), Nigel Lindsay (Četiri lava), Jaime Winstone (Bijesni psi) i William Postlethwaite (Umorstva u Midsomeru, Sumnje g. Whichera).

Tri dvostana filma

U tri dvosatna filma opet gledamo Honeysuckle Weeks kao Samanthu Stewart, Daniela Weymana kao Adam Wainwrighta, Ellie Haddington kao Hildu Pierce, Tima McMullana kao Valentinea i Ruperta Vandsittarta kao Sir Aleca Myersona.

Anthony Horowitz napisao je sve scenarije i u njima obrađuje svijet američkih i njemačkih tvrtki koje su bile optužene da su pomagale Hitlerov ratni stroj te zapetljanu mrežu obećanja Židovima da će dobiti državu lzrael u Britanskoj Palestini. Pozabavio se i temom najveće kuge poslijeratne Britanije, crnog tržišta, te najmračnijim tajnama operacija koje je provodila Uprava za specijalne operacije tijekom Drugog svjetskog rata.

Redatelji Stuart Orme (Jack Taylor: Dramatist, Postcode, Merlin) i Andy Hay (Novi stari slučajevi, Buđenje mrtvih, Nijemi svjedok) koji su režirali prošli sezonu Foyleovog rata vraćaju se i u ovoj. Jill Green i Nicole Finnan (Jane Eyre, Ljubavnice, Monarch of the Glen) izvršne su producentice za Eleventh Hour Films.

Prva epizoda

U prvoj uzbudljivoj epizodi Foyle je uvučen u mutan svijet međunarodne politike nakon što profesora sveučilišta u Londonu Williama Knowlesa nađu izbodenog u parku. Knowles je radio kao prevoditelj na suđenjima u Nürnbergu u Njemačkoj i čini se da je uzeo mito kako bi prenio informacije u Englesku osumnjičenom njemačkom ratnom zločincu Hermannu Linzu. Kad i Linza pronađu mrtvog, Foyle ne dvoji da su obje smrti zločin, a odgovori se vjerojatno mogu naći u zloglasnom koncentracijskom logoru Monowitzu. Sam želi uzbudljiviji posao i javlja se za opasan tajni zadatak, a Foyle koji ne zna za njezinu trudnoću pristaje. (N.K.)

pet, 27.11., hrt 2, 21.50

Ostale uloge

U ostalim su ulogama Hermione Gulliford (Lewis), Alexander Arnold (Nabrijani), Joseph Drake (Rasparačeva ulica), Finbar Lynch (Breathless), Neil Fitzmaurice (Mount Pleasant), Amber Rose Revah (Biblija), Amanda Lawrence (Izvan sumnje) i John Heffernan (Love and Marriage).

Gostujući glumci su Nigel Lindsay (Clayton Del Mar), Will Keen (Alan Deakin), John Mahoney (Andrew Del Mar)

Najčitanije iz rubrike