Regija
EKOLOŠKI PROJEKT BEZ IKAKVOG UTJECAJA NA ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Do kraja 2016. godine u Batini
prva baranjska hidroelektrana
Objavljeno 23. studenog, 2015.
Protočnu HE, u partnerstvu s Općinom, gradit će tvrtka Vodeni tok iz Nedelišća

BATINA - Do kraja godine u Batini bi trebala biti sagrađena prva baranjska hidroelektrana, snage 2,5 MW. Informaciju je potvrdio Stipan Šašlin, načelnik općine Draž, naglašavajući kako priča o njezinoj gradnji traje već neko vrijeme, ali o svemu nije htio javno govoriti dok se nije uvjerio u ozbiljnost cijelog projekta, odnosno njegova nositelja.

- Protočnu hidroelektranu, u partnerstvu s nama, gradit će međimurska tvrtka Vodeni tok iz Nedelišća. Oni su pokrenuli izradu projektne dokumentacije, idejni je projekt gotov, a većina potrebnih suglasnosti ishođena - kaže Šašlin, naglašavajući kako je riječ o ekološki prihvatljivom projektu koji nema nikakvog utjecaja na zagađenje okoliša.

Objašnjava kako će buduća hidroelektrana biti plutajući objekt, smješten na platformi, koja će od obale biti udaljena 20-ak metara, ovisno o vodostaju. Ispod platforme bit će postavljene turbine.

- Želimo iskoristiti energiju koja nam protječe pod nosom. To je još jedan dokaz da ozbiljno koristimo prirodne resurse koje imamo, a želja nam je i zadržati mlade na ovom području - ističe Šašlin, dodajući kako će izgradnja hidroelektrane donijeti četiri do pet novih radnih mjesta i time koliko-toliko ublažiti nezaposlenost.

Električnu energiju proizvedenu u batinskoj hidroelektrani vlasnik će prodavati HEP-u, a cijela investicija vrijedna je desetak milijuna eura.

- Prvobitna namjera investitora bila je sagraditi jaču hidroelektranu, vrijednu 20-ak milijuna eura, čime bi projekt bio svrstan među strateške. No predomislio se, ali je ostavljena mogućnost nadogradnje - naglašava Šašlin, izražavajući nadu da će planirano biti i ostvareno do kraja iduće godine.

Buduća hidroelektrana trebala bi biti smještena 200-tinjak metara od Batinskog mosta u smjeru prema Zelenom otoku. Na tom je mjestu nekada bio deponij pijeska koji je vađen iz Dunava, a prije nekoliko godina to je mjesto “glumilo” teretnu luku kada su brodom dopremljeni neki strojevi za nesuđenu belomanastirsku Škrobaru.

Ivica GETTO
Batinska HE u grupi manjih

U Republici Hrvatskoj trenutačno je 26 hidroelektrana akumulacijskog i protočnog tipa. Raspoređene su u tri proizvodna područja, uz HE Dubrovnik, koja je samostalni pogon. U Slavoniji i Baranji za sada nema nijedne. Buduća batinska hidroelektrana pripadala bi u red manjih, za koje se smatra da nemaju nikakav štetan utjecaj na okoliš, za razliku od velikih, čija se štetnost opisuje kroz velike promjene ekosustava (gradnja velikih brana), utjecaje na tlo, poplavljivanje, utjecaje na slatkovodni živi svijet, povećanu emisiju metana i postojanje štetnih emisija u cijelom životnom ciklusu hidroelektrane... Više od 20 posto svjetske proizvodnje električne energije dolazi iz malih i velikih hidroelektrana, a u strukturi hrvatskog elektroenergetskog sustava one čine više od polovice izvora. Hrvatska zbog toga pripada među vodeće zemlje u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Gradnja HE otvorit će 4-5 novih radnih mjesta

HE će biti na platformi, od obale udaljenoj 20-ak metara

Hrvatska ima

26

hidroelektrana akumulacijskog i protočnog tipa

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike