Dome slatki dome
SADNJA, PRESAĐIVANJE, OREZIVANJE...

Jesen u vrtu - Priprema za razdoblje mirovanja
Objavljeno 9. listopada, 2015.
Otpalo lišće treba redovno uklanjati s travnjaka

Jesen je odlično vrijeme za presađivanje jer zemlja sadrži dovoljno vlage, a tlo je još uvijek toplo pa biljke imaju dovoljno vremena priviknuti se na novi položaj i formirati korijenje.

U jesen se sade mnoge biljke, a to je i prilika da se prije zime unese boje u vrt. Za ruže je jesenje razdoblje prije prvih mrazeva idealno vrijeme za sadnju.

Mnoge se lukovice sade u jesen. Najvažnije je izabrati pravu lokaciju ako želite da vjesnici proljeća cvjetaju i rastu. Lukovice bi trebalo postaviti u zemlju na dubini koja je bar dvostruko ili trostruko veća od njihove visine. Sadnju lukovica uvelike će olakšati alat za sadnju lukovica. Postavite lukovice u zemlju vrhom okrenutim na gore, prekrijete ih zemljom i utisnite.

Kada grmovi požute, vrijeme je da ih orežete. Grmovi se mogu orezati do približno četvrtine prvobitne veličine, no sve ovisi o vrsti.

Živa ograda također se orezuje u jesen kako bi se spriječilo propadanje u slučaju nakupljanja vlage. Orezujte samo listopadne žive ograde, a da pri tom ne napravite rupe u njima jer se one neće popuniti tijekom zime i živa ograda će izgledati ogoljeno. Sve lišće koje ostane na živoj ogradi treba ukloniti jer će onemogućiti da živa ograda dobije dovoljno svežeg zraka i sunca, što bi moglo dovesti do truljenja.

Vlaga, niske temperature i malo sunca tijekom zime djeluju na travnjak. Zbog toga travnjacima treba njega prije nego što počne hladna sezona. Kada lišće opadne u jesen, treba ga redovno uklanjati s travnjaka. Lišće koje ostane na travnjaku prouzrokuje pojavu suhih, smeđih fleka i razvoj mahovine. Travnjak treba pokositi posljednji put početkom studenoga. Trava ne bi trebala biti kraća od 5 cm. Na ovaj način travnjak će biti otporniji na korov i mahovinu.

Postoje i drugi, manji poslovi, koje treba obaviti prije prvog mraza, poput sređivanja gredica, zaštite ruža i drugih biljaka koje su osjetljive na mraz.

Iskopajte ljetnje lukovice, kao što su dalije, i uskladištite ih u kutijama u podrumu.

Unesite posude s osjetljivim biljkama u kuću ili ih premjestite na zaštićeno mjesto.

Isključite dotok vode i ispraznite slavine tako da zaleđena voda ne napravi štetu.

Razmontirajte pumpe za jezerce i ako je potrebno instalirajte pumpu protiv stvaranja leda. Kada dođe zima, vrtlari mogu odmoriti od posla.(J.Kn.)

Unesite

posude s osjetljivim biljkama u kuću, ili ih premjestite na zaštićeno mjesto

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike