Regija
PO OSPOSOBLJENOSTI ZA ZAHTJEVNE AKCIJE UZ BOK HRVATSKIM KOLEGAMA

Našički vatrogasci spašavaju unesrećene iz dubina i s visina
Objavljeno 5. listopada, 2015.

NAŠICE – Sedmero pripadnika Javne vatrogasne postrojbe i trojica DVD-a Našice uspješno su položili 3. stupanj osposobljavanja za spašavatelja s visina i iz dubina koji je održan u Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja u Zagrebu, a prema programu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Ispit provjere uslijedio je nakon održane obuke i stroge provjere funkcionalnih i motoričkih sposobnosti. Polaznici su, između ostalog, morali položiti Cooperov test koji se sastoji od skoka u dalj s mjesta, skijaškog čučanja, sklekova, trčanja te trbušnjaka, a bili su dužni i dostaviti kopiju liječničkog uvjerenja. Teorijska nastava, kao i same vježbe, trajale su tijekom cijele godine, a vježbalo se u velikom parku, na jezeru Lapovac te sadašnjem i novom domu DVD-a Našice.

Ova obuka predstavlja pravu vatrogasnu specijalnost jer se provodi na Učilištu te se za položeni stupanj dobije certifikat, kao i pravo nošenja značke i prišivke na vatrogasnu odoru.

Inače, tim našičkog JVP-a i DVD-a s obukom za spašavanje s visina i iz dubina počeo je 2013. godine, kada su polaznici položili 1. stupanj, koji ih je uveo u područje spašavanja s visina i iz dubina, opreme i tehnike potrebne za to te standardnih operativnih postupaka na takvim intervencijama. U listopadu prošle godine našički su vatrogasci uspješno položili 2. stupanj.

Zapovjednik JVP-a Našice Saša Ljubljanović i zapovjednik DVD-a Našice Danijel Matković jako su zadovoljni edukacijom. Ističu da su povod za osposobljavanje bile prijašnje intervencije spašavanja ljudi s visina i iz dubina, a postojeći operativni tim nije bio dovoljno spreman.

- Imali smo nekoliko manjih, ali uspješnih intervencija na našem području koje su se odradile profesionalno. No sada smo spremniji i za one veće. Oprema koja se koristi za takve intervencije dosta je skupa. Međutim, zadovoljni smo sadašnjom te možemo bez problema stati rame uz rame sa svojim kolegama iz drugih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj – napomenuo je zapovjednik JVP-a Našice Saša Ljubljanović. S. Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike