Regija
BENZIN JEFTINIJI, ORASIMA CIJENA VRTOGLAVO RASTE

Za kilogram oraha – 3 kg šnicli!
Objavljeno 2. rujna, 2015.
“Koliko komada oraha, toliko kuna”, kažu kupci

ĐAKOVO – Iako je gorivu i jučerašnjeg utorka, sedmi tjedan zaredom, pala cijena, trgovci i ostali (ponovno) na takva kretanja ne odgovaraju padom cijene svojih proizvoda i/ili usluga. Pojedinim namirnicama tako, poput orašastih plodova, cijene idu u nebo. Jer kilogram oraha u pojedinim trgovačkim centrima sada stoji čak 130 kuna, kilogram lješnjaka je 150, a badema 130 kuna, s tim što su bademi dosad uvijek držali višu cijenu od ostalih proizvoda iz te skupine. Na đakovačkoj gradskoj tržnici cijene tim proizvodima nešto su niže, no i dalje nepristupačne za džepove/novčanike brojnih domaćica - jučer je pola kilograma oraha na “pijaci” koštalo 50 kuna, znači, za kilogram 100 kuna. Slična je cijena i lješnjacima – za pola kilograma do 50 kuna.

Razlog – prošla, ekstremno kišna, godina nije išla na ruku orašastim plodovima, no, konstatiraju proizvođači, ne ide im ni ova, sušna godina. Dakako, na takvo stanje - loše proizvodnje i loše godine - reagirali su visokim cijenama, dosad najvišima za te proizvode, pa će mnogima kolači od oraha i druge slastice s tom namirnicom biti samo – lijepa uspomena.

“Prevedeno” u druge namirnice, poput mesa, koje je ipak većini važnije u loncu i na stolu, trenutačno se za kilogram 130 kuna vrijednih oraha mogu dobiti čak tri kilograma najkvalitetnijih svinjskih šnicli, kojima je u nekim đakovačkim mesnicama cijena 44 kune. Pojedini đakovački mesari mljeveno svinjsko meso stavili su na akciju, pa je ono sada 28-29 kuna, što znači da se za kilogram oraha mogu dobiti čak četiri kilograma mesa… Niže klase (svinjskog) mesa, poput carskog mesa, u odnosu prema 130 kuna vrijednom kilogram uoraha, u još su većoj prednosti - budući da je to meso često na sniženju i po 20-ak kuna, za kilogram oraha može se dobiti čak šest kilograma carskog mesa! Kilogram pilećih prsa, filea, stoji 25, 26 kuna, pa trenutačno u kilogram oraha “stane” više od pet kilograma tog mesa… Ili - uštedama na rezervoaru goriva zbog sedmog tjedna pada njegovih cijena anulirati poskupljenje namirnica kao što su orasi… A njima je cijena trenutno tolika da, rekli bi neki, “kol'ko komada oraha – tol'ko kuna”…

Suzana ŽUPAN
Limun – 26 kuna

Brojnim domaćicama ovih je dana planove za pravljenje soka račune pomrsio i limun. Jer, kažu, s cijenom tog agruma to im se ne isplati. Cijena kilograma limuna trenutačno je 26 kuna, a donedavno je bila, također previsoka, 22 kune.

U kilogram oraha koji stoji

130

kuna “stane”

6

kilograma carskog mesa ili više od

5

kilograma filea pilećih prsa

Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike