Osijek
IZLOŽBA TRANSFORMERSI

Danilo Baletić: Svoje sam
Transformerse u prirodnoj
veličini sanjao još kao dječak
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.
Moji su Transformersi načinjeni od automobilskih dijelova i otpada, čuvari okoliša, dakle i zelenog Osijeka - kaže Baletić

Osijek će sljedeća dva mjeseca čuvati golemi Transformersi, koje je maštovito izradio mladi umjetnik iz Podgorice Danilo Baletić. Iako nisu “živi”, poput onih iz stripova te crtanih i igranih filmova, ovi su Transformersi izrađeni do najsitnijih detalja, i to od automobilskih dijelova.

Izložba je to koja već danima, čak i dok nije bila službeno otvorena, privlači znatiželjnike svih dobi u Park kralja Držislava. Službeno je pak otvorena u srijedu navečer, kada su, u nazočnosti autora, dobrodošlicu živopisnim metalnim divovima poželjeli i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić te njegov zamjenik Vladimir Ham.

Brojni su posjetitelji, pogotovo oni najmlađi, uživali i fotografirali Transformerse, dok je sve s ponosom promatrao autor Danilo Baletić. On nas je ranije toga dana ubacio u svoj zgusnuti raspored kako bi nam osobno predstavio svoje instalacije i rekao nam nešto više o sebi.

Danilo je 22-godišnji student Fakulteta vizualnih umjetnosti iz Podgorice, kojemu je za stvaranje umjetničkih djela koje izlaže u Osijeku trebalo gotovo tri godine.

- Ideju o izradi Transformersa dobio sam još kada sam kao dječak sanjao da imam Transformersa u prirodnoj veličini, a to mi se napokon obistinilo prije tri godine - ističe maštoviti Danilo, u šali dodajući kako, eto, sada napokon ima velike robote s kojima se može igrati. Sedam je golemih Transformersa, predstavljenih u osječkom parku, izrađeno od automobilskog otpada i sekundarnih sirovina, dok je osmi, najveći, ostao čuvati Podgoricu sa svojih četrnaest metara i 25 tona. Njega bi, naime, fizički i financijski bilo vrlo teško preseliti u Osijek.

Kada je prvi put došao na odlagalište glomaznog otpada, Danilo nije znao variti, ali kako je vrijeme odmicalo, usavršavao je svoju vještinu pa mu danas za izradu robota od nekoliko metara treba samo dva-tri mjeseca. Njegovi Transofrmersi tako predstavljaju ponovnu uporabu odbačenog glomaznog otpada, a u središtu dublje poruke nije uopće franšiza popularnih Transformersa, nego čuvanje okoliša.

- Smatram da je naš planet ugrožen i da ga sve više komforno koristimo, ne osvrćući se na činjenicu da je naše životno stanište zelenilo, a ne goleme zgrade i željezne konstrukcije. Dakle, trebamo čuvati prirodu kako bi i ona čuvala nas - naglašava Danilo, predstavljajući svoje Transformerse kao čuvare okoliša i zelenog Osijeka.

Danilo je zahvalio Gradu Osijeku koji ga je objeručke prihvatio nakon što su njegovu izložbu odbili u Zagrebu. Također, zahvalio je Udruženju likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske, koje je podržalo i pohvalilo njegov kreativni projekt. Danilo je oduševljen Osijekom i sretan je što su njegovi Transformersi tako dobro prihvaćeni jer će se u Osijeku zadržati dva mjeseca. Prije Osijeka, Transformersi su bili izloženi u Podgorici i Beogradu, dok će nakon Osijeka biti predstavljeni u Austriji, u Beču.

Marko MANDIĆ
Najčitanije iz rubrike