Regija
120 DANA I DUŽE U SLAVONIJI VIŠE OD 2180 FIRMI

Grubeša: U 15 godina samo je jedna tvrtka nakon 60 dana blokade tražila stečaj
Objavljeno 25. kolovoza, 2015.
U Osječkoj je županiji blokirano 1035 tvrtki, u Požeškoj 119

U iščekivanju novog stečajnog zakona (SZ), koji će od 1. rujna biti ”metla” za sve one koji su u blokadi duže od 120 dana, odnosno za sve tvrtke koje tri mjeseca uzastopno ne isplaćuju plaće, zbog čega će ići u automatski stečaj, po službenoj dužnosti, Fina je objavila pregled blokiranih pravnih osoba po županijama. Ovaj problem godinama izjeda domaće gospodarstvo. Jer u praksi, nije nikakva rijetkost, firme posluju a da im je račun blokiran čak i deset godina, kao u slučaju Autoreparature Osijek, koja je od lani u stečaju iako zakon nalaže da se on zatraži nakon 60 dana blokade računa!

Nastale i nestale u - blokadi

Upravo je problem insolventnosti poslovnih subjekata jedan od glavnih razloga za donošenje novog SZ-a. Jer, da se blokirane tvrtke pridržavaju pravila da stečaj zatraže nakon 60 dana blokade, taj bi postupak bio otvoren u trenutku dok još imaju imovine, što je dobar znak za naplatu vjerovnika u stečaju. No u našoj praksi blokirana tvrtka završi u stečaju tek kada je na koljenima, kada imovine (gotovo) nema, pa bi naplata vjerovnika bila neznatna, ako bi je uopće i bilo. Stoga, analiziraju u Fini, pravodobno pokretanje stečaja kod insolventnog dužnika koji još uvijek nije otuđio svu imovinu omogućit će vjerovnicima znatno veći postotak naplate potraživanja. Poražavajuće za domaću praksu zvuči podatak da se, primjerice, stečajni upravitelj s 15-godišnjom praksom Zdravko Grubeša dosad susreo samo s jednom firmom, iz Đakova, koja je stečaj zatražila u roku – nakon 60 dana blokade računa.

– Zašto? Zato što nije bilo automatizma niti je itko dosad obraćao pozornost na taj rok od 60 dana, ni vjerovnici ni drugi. No, ako si blokiran – zašto bi radio?! Kakva je svrha da radiš u uvjetima gdje varaš vjerovnika i dr., iako nekima takve, blokirane, firme i plate – cesijom, konsignacijom i sl. No ne treba misliti da je i radnik u takvoj firmi (obvezno) oštećen. Ako dobije plaću, njega drugo i ne zanima, on misli da je sve u redu - kaže Grubeša. Navodi i primjere gdje su tvrtke od samog početka radile u blokadi, poput firmi nastalih nakon PIK-a Đakovo, kada su preuzimale i njegove obaveze i tako u startu već bile u blokadi…

- Nikada te preuzete obveze nisu mogle izmiriti i cijelo vrijeme radile su s blokiranim računom - kaže Grubeša.

Država najizigranija

Prema Fininim podacima, od ukupno 22.754 blokirane pravne osobe, s neizvršenim osnovama od 20,4 mlrd. kuna, njih 19.646 ili 86,3 posto odnosi se na tvrtke čija neprekidna blokada traje 120 i više dana. Njihov dug je 19,18 mlrd. ili 94,2 posto iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje. Kod njih je 10.139 radnika. Poseban je problem to što je među tim tvrtkama najveća koncentracija iznosa blokiranih računa kod firmi bez ijednog zaposlenog! Slavonske su županije na ljestvici blokiranih u sredini, a OBŽ je na visokom, šestom, mjestu s 845 firmi blokiranih 120 i više dana, čiji je dug 338,8 milijuna kuna. U blokadi do 120 dana u OBŽ-u je 190 firmi, s dugom od 89,9 milijuna kuna. U tih 1035 tvrtki zaposleno je 1017 radnika, znači, po tvrtki manje od jednog radnika! Kada je riječ o pet slavonskih županija, po blokiranosti iza OBŽ-a slijedi Brodsko-posavska, u kojoj je 365 firmi u blokadi od 120 i više dana i duguju 266,5 milijuna kuna, a u blokadi do 120 dana 62 su tvrtke, s dugom od 10,1 milijun kuna. U tih ukupno 427 firmi zaposleno je 399 radnika, znači, tek nešto više od jednog zaposlenog po blokiranoj tvrtki. Slijedi Vukovarska županija – 312 tamaošnjih firmi u blokadi je od 120 dana i više, a 63 firme do četiri mjeseca. Ukupno, neizvršene osnove su im 174,8 milijuna kuna. Ukupno imaju 315 radnika, znači, nešto više od jednog radnika po firmi! Slijedi Virovitička županija sa 193 firme u blokadi od 120 i više dana i 39 njih do 120 dana blokade. Ukupan dug im je 124,6 milijun kuna, a zapošljavaju 154 radnika, znači, nešto više od jednog radnika po tvrtki. Na slavonskoj ljestvici posljednja je Požeška županija, u kojoj je u blokadi od 120 i više dana 97 firmi, s dugom od 28,5 milijuna kuna, a u blokadi do 120 dana 21 tvrtka, s dugom od 4,6 milijuna kuna. U tih 118 firmi 104 su radnika, znači, opet tek nešto više od jednog zaposlenog! Rezime – u pet slavonskih županija u blokadi do 120 i više dana je 2187 firmi. Zapošljavaju 1989 radnika, što znači da svaka prosječno ima tek nešto više od jednog zaposlenog, a ukupne neizvršene osnove su im 1,136 milijardi kuna.

– U radu s blokiranim računom najviše je izigrana država. Kada ste dužni nekom drugom, taj će vas ganjati da mu platite, a država je najbolji vjerovnik jer se ponaša blago i šuti - ističe Grubeša.

Suzana ŽUPAN
“Pometeni” neće nikome nedostajati

Stečajni upravitelj Zdravko Grubeša ističe da u primjeni novog SZ-a slijedi i svojevrsno prijelazno razdoblje. “Od 1. rujna u stečaj idu firme koje nemaju zaposlenih, onda one s blokadom više od 1000 dana, gdje bi Fina trebala pokrenuti stečaj u roku od dva mjeseca, potom one u blokadi od 360 do 1000 dana, gdje bi Fina pokrenula stečaj u roku od 2 - 4 mjeseca. Slijedio bi odlazak u stečaj za firme u blokadi od 120 do 360 dana, gdje bi Fina postupak pokretala u roku od šest mjeseci itd. Uglavnom, mnoge će firme biti pometene. To su uglavnom firme bez ijednog zaposlenog i, siguran sam, ikakvih aktivnosti, pa neće nikome ni nedostajati”, drži Grubeša, ne želeći prognozirati o kojem broju firmi je riječ, no u javnosti se vrti podatak da će tako biti “pometeno” njih čak 15.000.

Slavonske

firme u blokadi duguju 1,136 milijardi kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike