Regija
GUNJANAC OGORČEN JER MU NE ŽELE OBNOVITI KUĆU

Barišić: Oduzimaju mi i osobnu iskaznicu, pa zar ću u svojoj državi tražiti azil?
Objavljeno 21. kolovoza, 2015.
Konstantno mu se, kaže, servira podstanarska adresa na kojoj je stanovao ranije

GUNJA – Ne znam je li itko doživio ovoliko nepravde i šokova koji me pogađaju od lanjskih poplava do danas, i pitam se što će me sve još snaći u ovoj mojoj muci i bijedi - počeo je nesretnu životnu priču očajni Petar Barišić iz Gunje. Dok se obnova kuća na poplavljenom području privodi kraju, njegova kuća, u Ulici Maka Dizdara 25, vapi za obnovom, uništena, stoji kao podsjetnik na strahote koje je učinila mutna Sava u svom divljačkom pohodu kroz Gunju.

Dobio odbijenicu

- U ožujku sam potpisao ugovor za obnovu kuće, no nakon mjesec dana dobio sam odbijenicu, što me zaprepastilo. To je jedina nekretnina koju imam, vlasnik sam “jedan kroz jedan”, to mi je adresa prebivališta, sve je čisto. Odmah sam napisao prigovor i dokumentaciju poslao u Ministarstvo graditeljstva, a ubrzo stiže mi i druga odbijenica. Opet sam se žalio i još čekam, a dani prolaze, za državu ja kao da ne postojim - ogorčen je Barišić.

- U odbijenici piše da imaju saznanja od nekih susjeda i MUP-a da sam u vrijeme poplave živio sa suprugom na drugoj adresi. Mi smo rastavljeni godinama i nemamo više ništa zajedničko osim djeteta. Na adresi koju spominju stanovao sam godinu dana, prije nego što sam u kolovozu 2013. godine kupio ovu kuću. Nakon što sam je uredio, u siječnju prošle godine iselio sam iz podstanarskog stana i uselio u kuću, što Gunjanci znaju, a mogu potvrditi i vlasnici kuće u kojoj sam bio podstanar - kaže Barišić. Poručuje da bi bila ludost da pored svoje kuće koju si je uredio plaća najamninu. Ali konstantno mu se, kaže, servira podstanarska adresa u kojoj je stanovao. Nedavno ga je dočekao novi šok i još dublje bacio u očaj.

– Kada sam otvorio pošiljku,, došlo mi da se ubijem od jada. MUP mi je poslao rješenje da sam dužan u roku od osam dana vratiti osobnu iskaznicu! Doveden sam pred zid i ne znam što raditi. Da tražim azil u svojoj državi ili da si okončan muke... - revoltiran je Gunjanac. U nevjerici je čitao pojašnjenje u kojem je navedeno kako nije podnio zahtjev za obnovu nekretnine.

- To nema logike, pa naravno da sam podnio zahtjev za obnovu kuće, pa nisam lud da to ne bih učinio.

Podmeću susjedi?

Kako bih mogao potpisati ugovor za obnovu kuće ako nisam podnio zahtjev i na temelju čega bih dobio dvije odbijenice? Imputiraju da to nije adresa mog prebivališta. Navodno je terenskom provjerom utvrđeno da su susjedi izjavili, a vjerujem da jedan od njih, čija su mi djeca tri puta provaljivala u kuću, to i učinio, da ondje ne živim. Vjerojatno sam trebao prebivalište prijaviti na tuđoj adresi, tko zna gdje, a ne na adresi svoje kuće! Sada mi, nakon nepravde i uskraćivanja prava na obnovu, uskraćuju pravo na osobnu? Vjerujte mi da pucam po šavovima. Na djelu je neviđena diskriminacija. Žele mi na pravdi Boga uzeti osobnu iskaznicu i poništiti prebivalište, a onda će im izgovor biti - nema prebivališta pa nema ni obnove - rezigniran je Petar. Poručuje da neće imati drugog rješenja nego u dvorištu poplavom uništene kuće podići šator i u njemu prezimiti.

I njegovim sumještanima nije jasno zbog čega se čovjeku koji 22 godine živi u Gunji uskraćuje pravo na obnovu. Savjetuju mu neka ne vraća osobnu i angažira odvjetnika. Poručuju da je sramotno da je situacija oko obnove nekim ljudima postala problem identiteta, državljanstva, postojanja.

- Dokle više mislite maltretirati stradale, dijeliti ih na one s pravom na obnovu i one koji ga nemaju? Dužni ste svima sve obnoviti, a kad se uzme u obzir koliko je novca potrošeno vidi se da ga je moglo biti dovoljno za sve. Diskriminacija onih koji su uzeli novac za obnovu očita je, i moglo je i trebalo sve biti mnogo poštenije i racionalnije. Ako ima volje kod vladajućih, stvari se još mogu popraviti - poručuju Gunjanci.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Ministarstvo: U vrijeme poplave u kući nije stanovao

„Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije moglo pristupiti obnovi kuće gospodina Barišića jer je od strane MUP-a obaviješteno da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije („Narodne novine“, br. 77/14) i Programom obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije - obnova zgrada ("Narodne novine", br. 82/14 i 140/14) donesenog na temelju tog zakona. U predmetnom slučaju utvrđeno je da nije ispunjen uvjet propisan člankom 12. stavak 4. spomenutog Zakona prema kojem se obnavljaju one kuće u kojima je u vrijeme nastanka katastrofe stanovao njezin vlasnik, odnosno srodnik vlasnika ili u kojoj je vlasnik, odnosno srodnik vlasnika stanovao, boravio ili prebivao. Naime, uvidom u izvješće o izvršenim terenskim provjerama broj: 511-15-13/2-980/14 od 14.01.2015. godine izdanog od Policijske postaje Vrbanja utvrđeno je da u vrijeme poplave u navedenoj kući nije nitko boravio ili prebivao. Vlasnik kuće može kod nadležne koordinacijske službe, potpisati izjavu kojom daje suglasnost da se kuća ukloni na teret sredstava državnog proračuna RH”, stoji u odgovoru koji smo dobili od ministarstva.

Poručuje

DA NEĆE IMATI DRUGOG RJEŠENJA NEGO U DVORIŠTU POPLAVOM UNIŠTENE KUĆE PODIĆI ŠATOR I U NJEMU PREZIMITI

Najčitanije iz rubrike