Regija
BROJ AKCIJA DDK NA BRODSKOM SE PODRUČJU PREPOLOVIO

Ravnatelj slavonsko-brodske bolnice: Stanje opskrbe krvlju za sada je uredno
Objavljeno 11. kolovoza, 2015.

SLAVONSKI BROD - Od kada je zbog racionalizacije sredstava od pretprošle godine na snazi novi način organiziranja akcija dragovoljnog darivanja krvi kada su, prema novoj shemi, ukinute službe transfuzije i akcije se odvijaju na terenu i to za cijelu Slavoniju s jednim timom osječkog transfuzijskog centra, česti su problemi s opskrbom te dragocjene tekućine.

- Nismo zadovoljni kao ni ostali u Slavoniji - kaže Milena Plivelić Grgić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa navodeći kako su od početka ove godine u Slavonskom Brodu održane 32 akcije, dok ih je u istom razdoblju 2013. godine bilo 63.

- Jedan osječki tim na terenu je od jutra do večeri, pa se kroz akcije ne osigurava dovoljan broj doza krvi. Za prvih šest mjeseci prikupljeno je 29 posto doza krvi manje u odnosu na isto razdoblje 2013. A tada je u isto vrijeme radila i Služba za transfuziju brodske bolnice gdje su redoviti darivatelji dolazili svakih nekoliko mjeseci darivati krv. Na taj se način prikupljalo 50 posto krvi, dodaje ona. Dopisima su zajedno s bolničkom Službom za transfuziju od ministarstva tražili da se odobri bar još jedno vozilo s opremom i timom kako bi se moglo redovitije pokriti područje Slavonije. Za sada nema promjena. Od Crvenog križa traži se da osigura veći broj darivatelja, a i to je, tvrdi Plivelić Grgić, postao problem.

- Osim uobičajenog javnog poziva, redovitim darivateljima šaljemo i pisane pozive. Oni su uvijek spremni pomoći, no ponekad im ne odgovara termin akcije jer neki ne mogu izići s posla, dodaje. Na brodskom je području gotovo 5000 aktivnih darivatelja od kojih je polovina baš redovitih. Među njima je i Neno Kladarić, predsjednik brodskog aktiva DDK.

- Od oca dugogodišnjeg darivatelja naučio sam koliko je važno darivati krv, a od punoljetnosti do sada dao sam je 40-ak puta - kaže organizator aktiva DDK na brodskoj Željeznici, gdje je zaposlen i gdje se do sada na akciju odazivalo po 50 ljudi. Ubuduće ne očekuje takav odaziv jer se za DDK smanjuju prava iz Kolektivnog ugovora, a i teško je uklapati se u akcije koje se događaju na raznim mjestima, za radnog vremena, u neprimjerenim uvjetima...

- Humanost nije sporna kod darivatelja, no sustav mu u tome ne olakšava. U privatnom sektoru nema razumijevanja za darivatelje krvi, a drugi koji bi se odazvali nerijetko trebaju o vlastitom trošku putovati iz Broda u Sikirevce, Vrpolje, Oriovac... ili obratno. Na svakoj ranijoj željezničarskoj akciji bio je po neki novi darivatelj, no zbog promijenjenih uvjeta ljudi gube volju - kaže Kladarić. Opremljena osječka medicinska ekipa prema dogovorima s Crvenim križem dolazi u Brod (i druga mjesta) prikupiti krv i odnosi u Osijek gdje se prerađuje i obrađena sukladno potrebama dolazi u brodsku bolnicu... Problem nastaje kada u osječkoj banci krvi ponestane krvi koju potražuje i brodska bolnica. Srećom, za sada je sve pod kontrolom.

- Prema obavijesti iz Odjela za transfuziju stanje opskrbe krvlju je uredno. Operativni program odvija se prema planu, na naš upit odgovorio je ravnatelj bolnice Tihomir Biščević.

Sutra, 12. kolovoza, akcija DDK održat će se od 10 do 19 sati u prostorijama brodskog Crvenog križa. U istom prostoru bit će ponovljena već 19. kolovoza od 13 do 19 sati. Za one koji se žele odazvati pozivu za humanu gestu u rujnu, ravnateljica Plivelić Grgić najavljuje još osam akcija na području Broda, Podvinja, Stupnika, Sibinja, Sikirevaca... M.Radošević

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

ORAHOVAČKA LOVAČKA UDRUGA ‘’VEPAR’’ NAPOKON IMA SVOJ DOM

U lovačkom domu žele urediti šest soba s 12 do 15 ležaja za inozemne lovce

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike