Dome slatki dome
KONTRAST U ODNOSU NA BOJU KUĆE

Kako odabrati boju ulaznih vrata, bez obzira jesu li stara ili nova
Objavljeno 6. kolovoza, 2015.

Ulazna vrata vašeg doma jedna su od glavnih značajki kuće i jedna od prvih stvari koju pokazujete gostima i prolaznicima. Ona predstavljaju vašu osobnost i stil vašeg doma. Stoga dobro razmislite o boji vaših vrata i što ona poručuju vašim gostima. Bilo da kupujete nova vrata ili želite obojiti stara, izdvojite vrijeme kako biste izabrali boju koja će najbolje naglasiti stil i karakter vašeg doma. Iako je odabir boje dijelom stvar osobnih preferencija neke osnovne smjernice trebate imati na umu.

Klasična boja ulaznih vrata je bijela zato što simbolizira čistoću, mir i krepost. Ako želite naglasiti i skrenuti pozornost na ulazna vrata koristite izrazito tamne ili svijetle boje koje su vizualno zanimljivije, ali i ugodnije od srednjih nijansi. Dobar izbor su crvena, crna, zelena ili ljubičasta vrata. Crna vrata dat će klasičan formalan izgled vašem domu, dok crvena kao da govore "Dobrodošli". Zelena vrata predstavlja mir, harmoniju, rast i ravnotežu, a ljubičasta simboliziraju energiju i prizivaju dobre prilike.

Ako živite u kući, prilikom odabira boje ulaznih vrata u obzir morate uzeti boju kuće, prozora, krova i garažnih vrata. Boja vrata ne smije se suprotstavljati ni s jednom od ovih boja jer ćete u protivnom imati vizualni kaos. Opće je pravilo kako su najbolja vrata u kontrastnoj boji u odnosu na boju kuće što je čini uočljivom i privlačnom. Međutim, postoje neke boje koje se iznimno dobro slažu s određenim bojama kuće. Primjerice, uz tamnozelenu kuću dobro idu bež ili krem vrata. Siva kuća lijepo će izgledati s modrim vratima i bijelim dovratnikom, a na bijeloj kući dobro će izgledati gotovo bilo koja tamna boja.

Ideje:

svjetlozelena kuća - tamnoljubičasta vrata s bijelim dovratnikom

svjetloplava kuća - tamnocrvena ili tamnoplava vrata s bijelim dovratnikom

tamnoplava kuća - tamnosmeđa vrata s dovratnikom u krema boji

crvena kuća - crna vrata s mjedenim akcentima i bijelim dovratnikom

smeđa kuća - vrata boje hrđe ili crna vrata s dovratnikom u krem boji

žuta kuća - crna vrata i bijeli dovratnik

bijela kuća - crna, crvena ili neka druga bogata tamna boja s bijelim dovratnikom

kamena kuća - tamnoljubičasta vrata (suvremeni izgled) sa svijetlim dovratnikom

ciglena kuća - tamnoljubičasta vrata sa svijetlosivim dovratnikom ili crna vrata s bijelim dovratnikom.(najboje.hr)

Savjeti

l Vrata u bogatoj tamnoj boji mogu pridonijeti da kuća izgleda skuplja nego što stvarno jest. Sjajna crna vrata s mesinganom kvakom i udaračem za kucanje sigurna su kombinacija. Dobar izbor su i tamnocrvena, tamnoplava ili tamnozelena.

l Mala kuća izgledat će veća ako dovratnik, ali i okvire prozora, obojite u istu boju kao što je boja kuće ili u jednu nijansu svjetliju.

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike