Magazin
PRESUDNA GODINA U GRADSKOM VRTU

NK Osijek na tržištu, ali i pred zidom
Objavljeno 4. srpnja, 2015.
Ovo je presudna godina za NK Osijek. Ili će osječki prvoligaš krenuti putem stabilizacije, ili ga neće biti

Puno se promjena dogodilo u Gradskom vrtu u nepunih mjesec dana stanke od završetka prošlog prvenstva do priprema za novo.

Redove osječkog prvoligaša napustile su gotovo dvije cijele momčadi igrača, otišao je i trener Ivo Šušak, koji je u vrlo stresnoj sezoni uspio sačuvati prvoligaški status, događaju se promjene i u upravljačkoj strukturi, a povrh svega pojavila se i nada kada je u pitanju financijska stabilnost. Upravo su ti kronični problemi s financijama NK Osijek i doveli na rub provalije stečaja. Ta opasnost traje i dalje, ali postoje nagovještaji boljih dana.

TEŠKI KORACI PREMA STABILNOSTI

NK Osijek nedvojbeno je na novom početku. Trener Dražen Besek dobio je mandat udariti temelje stabilnosti na terenu, a gradonačelnik Ivan Vrkić na sebe je preuzeo dužnost stabilizacije na organizacijskom planu. I dok Besek kreće od nule u slaganju momčadi, gradonačelnik je startao iz minusa. No pokazuje volju dovesti red i stabilnost u okrilje osječkog prvoligaša. Obojici je glavni temelj najava mogućeg pronalaska strateškog partnera u njemačkom investicijskom fondu Hanseatisches Fußball Kontor. Nijemci koji su za NK Osijek saznali preko Mirsada Kerića, koji je u međuvremenu zbog tog svog angažmana dobio i mjesto u Upravi NK Osijek, krenuli su u složenu akciju stjecanja vlasničkog udjela u NK Osijek kupnjom dionica. Međutim, cijeli je taj proces popraćen velikim oprezom, čak i nepovjerenjem. Malo je onih u ovom gradu koji vjeruju da će sve to završiti na pozitivan način. Činjenica je tek kako proces i dalje traje, a prve izravne investicije od Nijemaca mogu se očekivati tek nakon što steknu vlasnički udio. I taj zrakoprazni prostor bit će opasan za osječkog prvoligaša. Mnogi nisu ni svjesni u kakvim je zapravo problemima bio osječki prvoligaš. Zasad je spas pronađen u predstečajnoj nagodbi, ali ona ima vrlo stroga pravila, koja, ako se prekrše, ne nude nikakvu mogućnost popravnog ispita. I otud ta silna nervoza oko njemačkih investitora. NK Osijek danas živi prema vrlo strogim pravilima, a financijski i dalje stenje jer sponzora je jako malo, a tekuće obveze stalno se gomilaju. I sam gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako će sljedećih mjesec dana biti ključno za opstojnost NK Osijek. No sada, kad je on unutra, nadajmo se kako ipak neće dopustiti najgori scenarij za “bijelo-plave”.

PRESUDNA GODINA

I zbog svega toga ovo je presudna godina za NK Osijek. Ili će osječki prvoligaš krenuti putem stabilizacije, ili ga neće biti. Nevolja je u tome što se u hodu treba boriti na više bojišnica, a osječki prvoligaš za to ima iznimno skromne ljudske resurse. Mislim na kvantitetu, a ne na kvalitetu. Pogon kakav egzistira u Gradskom vrtu jednostavno mora imati mnogo brojniju logistiku. Od preoblikovanja klub jednostavno mora ući u tržišnu utakmicu i početi se otvarati u područjima gdje ga dosad nije uopće bilo ili su te aktivnosti bile minorne. Prije svega na marketinškom planu. Osječki prvoligaš mora prestati biti brend na papiru i po tradiciji. On to mora postati u stvarnosti i brojnim marketinškim aktivnostima. Krenut ćemo od najbanalnijih stvari. Danas je gotovo nemoguće kupiti bilo kakav suvenir s klupskim obilježjima, NK Osijek još uvijek neće imati ni brendirane dresove, a sve to posljedica je neimaštine. Ključna je promjena načina razmišljanja kako doći do novca. Dosad je sve to bilo vezano uz pomoć, donacije, naređenja i sve ostale oblike, da ga tako nazovem, parazitskog načina pribavljanja novca. Sad kad je NK Osijek postao dioničko društvo, morat će se okrenuti tržištu i zarađivanju na sve moguće načine, a u to je nemoguće ući bez ulaganja i obrtnog kapitala, kojeg u Gradskom vrtu u ovom trenutku nema. Sve nabrojeno jasno govori kako je NK Osijek na ozbiljnoj prekretnici jer je stigao do zida. Natrag nema, taj se zid može samo preskočiti, ali to će biti vrlo kompliciran preskok.

Dalibor KELER

MAMIĆI POD ISTRAGOM
Početak kraja ili još jedan ćorak?

PNUSKOK je pokrenuo istragu protiv braće Zdravka i Zorana Mamića. Optužbe su ozbiljne - primanje i davanje mita te utaja poreza. To je prvi izravan korak pravosudnih organa prema poslovanju braće Mamić. Zdravko Mamić je dosad nerijetko bio u centru raznih afera, ali uvijek je na kraju prošao s minornim ili nikakvim kaznama. No, prema optužbama koje su sad složene, sve ono prije bila je dječja igra. Dokaže li se Mamićima krivnja ostavit će to itekakvog traga na HR nogomet jer Zdravko je, koliko god on to negirao, u njemu “veliki gazda”. Jasno, Zdravko je cijelu tu akciju nazvao političkim napadom. Jer je s aktulanom državnom vlašću nerijetko bio u sukobu i javno izražavao nesnošljivost prema njoj. No ove su optužbe vrlo ozbiljne i teško da bi se USKOK odlučio na akciju a da nema čvrste temelje. Pretvori li se sve u fijasko, bit će to ozbiljan udarac hrvatskom pravosuđu. No, kako je Zdravko Mamić i dosad vješto izmicao ruci zakona, ostat će pitanje je li to za njega početak kraja ili još jedan ćorak?

NOVA SEZONA HNL-a
Ostaje li Dinamo nedodirljiv?

Prve minute u novom prvenstvu MaxTV Prve HNL odigrat će se za šest dana, a odnosi se neće previše promijeniti. Glavno je pitanje je li Rijeka konačno sazrela za ozbiljniji napad na Dinamo, koji već deset godina vlada HNL-om. Iza tog dvojca je Hajduk, s ozbiljno pomlađenom momčadi, ali oni uvijek imaju taj pobjednički karakter koji ih drži visoko. Teško da će ozbiljnije zaprijetiti Dinamu i Rijeci, ali će predvoditi skupinu momčadi koje će se boriti za Europu. U njoj su još Lokomotiva i vrlo vjerojatno Split, koji su financijski stabilni. Ostalih pet momčadi u istom je košu. Istra 1961 i Osijek su u tranziciji, Slaven Belupo u stagnaciji, pitanje je može li Zagreb ponoviti odličnu prošlu sezonu, a ni novak Inter neće se lako dati. Te će momčadi voditi žestoku bitku za sigurnost sredine tablice ili za opstanak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike