Osijek
VATROGASCI SU JUČER U RANO JUTRO ČEŠLJALI GRADSKO SREDIŠTE

Banjan: Dvorišta su nedostupna,
pa nije prvi put da od susjeda
do susjeda tražimo izvor paleža
Objavljeno 3. srpnja, 2015.
Jedan je stanar zapalio toliko lišća da je smrdjelo i dimilo se kao da je požar

Vezani članci

PUKLA VODOVODNA CIJEV U INDUSTRIJSKOJ ZONI

Kvar prouzočio smanjen pritisak vode u Čepinu

Poput filmskoga izgledao je jučer rano ujutro prizor u Pejačevićevoj ulici kad je nekoliko vatrogasaca pročešljavalo ne samo tu nego i ulice u okolici. Naime, nakon dojave da “negdje nešto smrdi”, djelatnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe započeli su potragu za izvorom i trebalo im je dosta da ga lociraju i utvrde kako je smrad prouzročen paljenjem lišća.

- Upravo sam se pripremala otići na posao i uređivala sam se kad su došli vatrogasci. U prvi sam se trenutak uplašila i pomislila da kod mene nešto gori, no oni su se raspitivali mogu li kroz dvorište proći u Strossmayerovu ulicu. Kad sam im rekla da ne mogu, potrčali su niz ulicu prema mjestu odakle su mislili da dolazi smrad, a koji smo osjetili i mi stanari. Nije nimalo ugodno to što nam neprestano netko u blizini nešto pali pa smrdi, a koliko vidim, vatrogascima je bio problem uopće otkriti odakle dolazi izvor smrada, to više što je ondje puno dvorišnih stanova. Nadam se da su uspjeli - ispričala je sugrađanka iz Pejačevićeve ulice.

Ipak, ovaj naizgled smiješan prizor ulijetanja vatrogasaca u dvorište mogao je završiti nimalo bezazleno. Zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka Boris Banjan tako kaže kako ovo nije prvi put da vatrogasci tragaju za izvorom paleža i to stoga što su s vanjske strane ulice pročelja, a unutrašnjost je nedostupna. Posljednji se takav slučaj nedavno dogodio kraj bivše Šibicare, odakle su vatrogasci također imali dojavu da nešto gori, a zapravo je bila riječ o paljenju na otvorenome. Iako uglavnom takve situacije ne završavaju tragičnim ishodom, Banjan upozorava da paljenje granja, lišća ili čega drugoga bez kontrole može biti jako opasno, a ako se vatra jednom proširi, kaže, povratka nema.

- Naši se djelatnici kod ovakvih dojava raspituju kod stanara, a ako je potrebno, i provalit će u prostor za koji smatraju da je ondje izvor. Ovaj smo ga put pronašli: čovjek je palio lišće, no kako je osoba koja je dojavila vidjela dim kako se diže iza zgrade Autoservisa, bilo je potrebno dobro pročešljati teren. Vatrogasci su, srećom, otkrili izvor, što im je i obveza kako gorenje ne bi izmaknulo kontroli - pojasnio je Banjan. Zapovjednik dodaje kako je u jučerašnjem slučaju bilo potrebno oko sat vremena da se pronađe krivac za ovu, srećom, bezazlenu pomutnju.

Marija MIHELIĆ
POSLIJEPODNE INTERVENCIJA U ULICI HRVATSKE REPUBLIKE

Vatrogasci su jučer u 17 sati dvama vozilima stigli pred Poslovni centar IPK u Ulici Hrvatske Republike. Naime, kako je na mjestu događaja doznao naš fotoreporter Josip Šeri, vatrogascima je dojavljeno da se u objektu osjeti dim. Budući da vatra nije uočena, upotrijebljene su termokamere kako bi se lociralo mjesto požara. Vjerojatni uzrok mogle bi biti instalacije.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike