Osijek
NEKI GRAĐANI BROJ 192 ZOVU I STO PUTA DNEVNO

Policijo, odmah spriječite mog susjeda
da hoda po svom stanu i pušta vodu!
Objavljeno 24. lipnja, 2015.
Neki zovu i pričaju nadugačko i naširoko o svojim prekršajnim ili kaznenim postupcima koji se vode

Dok nekome može uistinu trebati pomoć, osječku policiju možda istodobno na telefonski broj 192 zove jedan od desetaka neodgovornih građana koji to ponekad čine i stotinjak put na dan.

Prijavljuju sve i svakoga, potpuno neopravdano, izmišljajući probleme i događaje, čime ometaju redoviti rad Operativno-komunikacijskog centra (OKC).

Takvi ljudi zovu zbog raznih izmišljotina, a policajci svaki put moraju izići na teren, jer kada takva osoba nazove 101. put, možda joj doista treba pomoć.

Ima i onih koji zovu zbog, najblaže rečeno, gluposti i traže da policija dođe i, primjerice, “zabrani njihovu susjedu da živi”. Između ostaloga, traže od policije da zabrani susjedu da hoda po svom stanu i pušta vodu, a neki traže da se njihovim susjedima zabrani da ih proganjaju “nekakvim uređajima”.

- Postoje osobe koje tvrde da ne mogu uzeti svoju propisanu terapiju jer im “bježe tabletice po sobi”, a neki građani traže da policija podnese prijave protiv osoba ili institucija a da za to nemaju nikakvo pravno utemeljenje ili istinit razlog - kažu u osječko-baranjskom OKC-u.

Neki građani, umjesto da se obrate odvjetnicima ili institucijama gdje se neki njihovi predmeti rješavaju, zovu 192 i pričaju nadugačko i naširoko o svojim prekršajnim ili kaznenim postupcima koji se vode. Neki traže da policajci riješe njihove imovinskopravne odnose i rješavaju prijašnje sporove, što s policijom nema nikakve veze, a najmanje ima veze sa žurnim brojem 192, o čijem radu ovise mnogi životi.

Iz policije navode kako nemaju službeno dokumentirano da je nekome trebala pomoć baš u vrijeme dok je netko iznosio bedaste zahtjeve i neistine na 192, ali pretpostavljaju da se takvo što događalo, odnosno da su policajci bili udaljeni od događaja koji je bio prioritet u postupanju, no u tim su se slučajevima na mjesto hitnog događaja slali drugi policajci.

Sandra LACIĆ
KAD ZOVETE 192, KRATKO RECITE PODATKE TE ŠTO SE I GDJE DOGODILO

Iz Operativno-komunkacijskog centra PU osječko-baranjske kažu da je njihov žurni telefonski broj 192 dostupan u svako doba noći i dana. Kažu, kada građanin nazove, treba biti kratak i jasan. Trebali bi se predstaviti, dati svoje ime i prezime, navesti mjesto, ulicu i broj gdje se neki događaj zbio i što se dogodilo ili kakav je događaj u tijeku.

Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike