Dome slatki dome
OBNOVIT ĆETE JE I PODARITI JOJ NOVI SJAJ

Kako odabrati boju ograde?
Objavljeno 28. svibnja, 2015.

Osim funkcionalne uloge ograde, neupitna je i njezina estetska vrijednost. Često je to prvo na temelju čega gosti i prolaznici formiraju dojam o vama i vašem domu. Stoga bez obzira na to o kojoj vrsti ograde je riječ, vrtnoj ogradi, ogradi koja obilježava vašu okućnicu, balkonskoj ogradi ili ogradi koja je tu isključivo kao ukras, jedan od važnih pitanja je njezina boja. Svježim slojem boje obnovit ćete je i podariti joj novi sjaj, a samim time i čitavom domu.

Prije nego započnete bojenje, ogradu morate dobro pripremiti kako biste sanirali eventualne probleme poput stare boje koja se guli, plijesni i crvotočina ili korozije. Detaljnije pročitajte u člancima: Priprema i bojenje metalne ograde te Priprema i bojenje drvene ograde.

Drvena ograda

Za bojenje drvene ograde na raspolaganju vam stoje različiti premazi - emajl, lak, lazura i lak lazura. Kako biste odabrali odgovarajući premaz, morate znati kakav efekt želite. Možete se odlučiti za premaze koji zadržavaju prirodni izgled drva (lak, lazura) ili za one koji potpuno prekrivaju prirodnu teksturu drva (emajl). Za premazivanje manje kvalitetnog drva kao i za skrivanje mogućih grešaka u drvu koristite emajl jer sadrži velike količine pigmenta pa će potpuno prekriti teksturu drva.

Pri odabiru boje inspiraciju potražite u prirodi koja vas okružuje. Ako ne želite upečatljivu ogradu, najbolje će biti tamnije boje koje neće odvlačiti previše pozornosti, na primjer siva ili boja terakote. Međutim, ako želite staviti fokus na ogradu, izaberite intenzivniju boju, primjerice žarkocrvenu.

Metalna ograda

Za sofisticiran izgled metalne ograde izaberite neku tamniju boju. Primjerice tamnoplava ograda dodaje dubinu vašem domu i odiše snagom i sigurnošću. Siva ograda izvrsno će se slagati s modernom arhitekturom, a za nešto tradicionalniji izgled izaberite zelenu koja će pridonijeti suptilnom izgledu budući da je to i boja prirode.

Ako želite istaknuti neke druge elemente doma, npr. ružičnjak, za vašu ogradu izaberite neku neutralnu svijetlu boju.(Najboje.hr)

Savjeti

l Ako imate travnjak ili dosta stabala oko okućnice, izaberite plavo-sivu nijansu koja neće biti ni pretamna ni presvijetla i lijepo će se uklopiti u krajolik.

l Zelena ograda odgovara gotovo svim bojama kuća i pruža suptilan, tradicionalan izgled doma

l Ako je vaš dom neke neutralne boje, bit će dobra gotovo bilo koja boja. Međutim odabirom neke potpuno neočekivane nijanse, naglasit ćete ogradu i stvoriti snažan dojam. Primjerice, odlučite se za jade zelenu ili ljubičastu.

l Ako imate cvjetnjak, razmislite o ogradi koja će odražavati boju cvijeća, primjerice crvena ograda uz crvene ruže.

l Ako želite neku žarku boju, ali vam se čini kako bi ipak bilo previše kada bi cijela ograda bila u toj boji, ne morate odustati od svoje želje. Balans ostvarite tako što ćete naglašene dijelove obojiti svjetlijom nijansom odabrane boje.

l Ako volite boje, ne morate se zaustaviti na jednoj. Pustite mašti na volju i zabavite se. Možete potražiti pomoć i od lokalnih crtača grafita i na svojoj ogradi imati umjetničko djelo.

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike