Regija
ZAVIČAJNI MUZEJ NAŠICE

Djeca s poteškoćama u razvoju s volonterima pravili glinene posude
Objavljeno 21. svibnja, 2015.

NAŠICE - U organizaciji Zavičajnog muzeja Našice i našičke volonterske udruge Otvoreno srce, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja održan je program “Muzeju u goste”, koji je osmislila ravnateljica Muzeja Silvija Lučevnjak sa suradnicima. Posebnost ovog programa je u tome što su u njemu sudjelovala djeca s poteškoćama u razvoju, uglavnom s Down sindromom, a koja pohađaju odgojno-obrazovnu skupinu u Osnovnoj školi Josipa Jurja Strossmayera u Đurđenovcu. Desetak djece s poteškoćama u razvoju, u pratnji učiteljice i uz pomoć volontera, učenika Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, imalo je mogućnost sudjelovati u razgledavanju stalnoga postava te u prigodnom glazbenom programu u Spomen-sobi Dore Pejačević, koji su priredili učenici Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” i profesorica Darija Vlajnić.

- Ugostili smo djecu s poteškoćama u razvoju i time pokazali da je Muzej otvoren različitim kategorijama posjetitelja. Program smo prilagodili posjetiteljima budući da su to djeca koja imaju određenih fizičkih i psihičkih problema, ali su ona uz pomoć volontera prolazila kroz Muzej i sudjelovala u programu – istaknula je Silvija Lučevnjak.

Program je obuhvatio i značajnu i zanimljivu radionicu izrade glinenih posuda na pretpovijesni način, koju je vodila mlada muzejska djelatnica Magdalena Kunac, a koja je kratko prezentirala arheologiju i posao arheologa.

Kako je istaknula defektologinja i učiteljica djece s poteškoćama u razvoju iz đurđenovačke osnovne škole Zdenka Mihaljević, događaj u Muzeju višestruko je koristan.

- Djeca doživljavaju druge ljude, drugi prostor, komunikaciju, socijalizaciju te razvijaju motoričke sposobnosti izrađujući glinene posude. Osim toga, djeca su izišla iz učionice i to je zapravo prava nastava. Nije nastava sjediti u učionici, u klupama. Ploča, kreda i spužva – to nije nastava – napomenula je Mihaljević.

Program druženja u Muzeju oduševio je djecu, a zadovoljstvo nije skrivala ni Draženka Galović, majka devetogodišnje Ane, koja je krenula u prvi razred. “Svaka je aktivnost dobrodošla i dobro je da se djeca pokušaju i likovno izraziti. Ne baš spretno, ali je za njih to uzbudljivo i novo iskustvo. Ani je ovo prvi susret s glinom i vidim da se dobro snalazi. Inače, Ana je dobra, razigrana i jako znatiželjna djevojčica”, rekla je majka Draženka. Ani kod kuće svakodnevno pomaže Veronika, učenica prvog razreda Ekonomske škole i članica volonterske udruge. Snježana Fridl

Razvijanje volonterizma

Osim promocije rada Muzeja, Anđelko Cvijetović, voditelj volonterske udruge Otvoreno srce, kazao je i da je to “još jedan novi korak u razvijanju naših volonterskih aktivnosti u želji da senzibiliziramo našičku lokalnu zajednicu i da dobijemo kvalitetnu potporu te doskora uspijemo imati naše prostore. Ova djeca i ovi mladi ljudi to zaslužuju, kao i njihovi roditelji”.

Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike