TvObzor
SVE U DESET

Najbolji filmovi o superjunacima
Objavljeno 22. svibnja, 2015.

Ako je suditi prema najavama, bit će ovo još jedna godina u kojima će nas Hollywood bombardirati filmovima o superjunacima. I dok trenutačno po svijetu kinoblagajne harači novi nastavak Marvelove sage “Osvetnici 2: Vladavina Ultrona”, a uskoro nas očekuju i “Ant-Man”, te reboot “Fantastične četvorke”, mi smo se odlučili pozabaviti najboljim filmovima o superjunacima.

I odmah na početku mala isprika. Iako je na ovoj listi svoje mjesto svakako zaslužio animirani film Brada Birda “Izbavitelji”, njega smo izbacili iz jednostavnog razloga jer je jedini na ovom popisu - crtić. S obzirom na to kako je naziv rubrike “Sve u deset” svoje mjesto na ovim stranicama, nažalost, nisu zaslužili ni “X-Men” naslovi koje je režirao Bryan Singer, “Čuvari galaksije”, “Hellboy” Guillerma Del Toroa, oba nastavka “Kapetana Amerike”, ili neponovljiva “Vrana”. No, ako ste koji od ovih filmova propustili, pitanje je što čekate.

Batman trilogija

Iskreno nisam se mogao odlučiti koji film iz trilogije Christophera Nolana o Vitezu tame uvrstiti na ovaj popis, jer svaki je poseban, odličan i prije svega zabavan. “Batman: Početak” bio je neponovljiv početak trilogije koji je oživio Batmana nakon što ga je Joel Schumacher gotovo nepovratno upropastio. I dok svi ističu film “Vitez tame” kao najbolji film o superjunaku, a zapravo su svi ostali zasljepljeni nezaboravnom rolom Heatha Ledgera u ulozi Jokera, meni je, nekako posljednji “Vitez tame: Povratak” možda i najbolji. Prije svega jer je savršeno ukomponirao scenarij, glumu i akcijski spektakl kojega je prezentirao. Još kada sam naišao na teoriju kako je posljednja scena u filmu zapravo san...

Osvetnici

Nažalost, Hollywood je posljednjih godina postao oličenje ziheraštva. Snimaju se isključivo nastavci određenih franšiza, a dobre ideje možete nabrojati na prste jedne ruke. U takvom svijetu “Osvetnici” su se činili kao igranje na sigurno, no, isto tako mogli su postati najgori promašaj, negdje u istom rangu s primjerice “Vratima raja”, ili “Ishtara”. Jer nabacati sve te Marvelove heroje na isti ekran moglo se, ali, srećom, nije, odbiti Hollywoodu o glavu. A razlog tomu je Joss Wheadon, koji je filmu pristupio prije svega kao obožavatelj stripa i napisao odličan scenarij. Jer tko ne voli vidjeti Hulka, Iron Mana i Black Widow (mljac) u istom kadru.

Blade 2

Prije nego je žanr superjunaka doslovce eksplodirao Marvelov supercool lovac na vampire oduševio nas je svojom trilogijom. Nakon što je Stephen Norrington započeo serijal, Bladea je u svoje ruke preuzeo genijalac Guillermo del Toro i stvorio vihor krvi, vatre i čelika. No, sve to bilo bi nedovoljno da Bladea nije utjelovio neponovljivi Wesley Snipes, prije nego je završio u zatvoru i u paklu loših filmova. Stiliziran do bola, s majstorskim borilačkim scenama kakvih bi se posramio i prvi Matrix, vrhunskim soundtrackom, “Blade 2” je jednostavno pravi užitak.

X-Men: Prva generacija

Bryan Singer započeo je serijal 2000. godine, snimio odličan nastavak “X2” te se vratio svojem najdražem djetetu prošle godine s “X-Men: Dani buduće prošlosti”. Međutim, u svemiru u kojemu vladaju mutanti, a do sada smo bili svjedoci čak sedam filmova, Matthew Vaughnov povratak u prošlost i povijesno povezivanje s Hladnim ratom, posebice s Kubanskom krizom, dokaz je kako blockbuster filmovi osim zabave, koja im je prvotna najmena, mogu ponuditi i vrhunsku priču, s neponovljivim rolama Michaela Fassbendera i ostatka ansambla.

Iron Man

Robert Downey Jr. kao Iron Man. Kakav pogodak redatelja Jona Favreaua koji je odabrao i uskrnuo Downeya kao zabavnog, drskog, amoralnog milijardera i genijalnog plejboja i filantropa Tonyja Starka. Na stranu odličan scenarij, nezaboravni casting u kojemu svakako treba istaknuti Jeffa Bridgesa i Gwyneth Paltrow, “Iron Man” svu svoju zabavnu i nestašnu stranu duguje upravo Downeyu. Film koji je od prve do posljednje minute eksplozija akcije, smijeha, zabave i odlične glume. Tko zna da nije bilo tolikog uspjeha “Iron Mana” da li bismo ikada imali “Osvetnike”?

Kick-Ass

Jedan od rijetkih trenutka u modernijoj povijesti sedme umjetnosti kada je čudna gluma Nicolasa Cage uistinu imala smisla. Na stranu pametan i zabavan scenarij u kojemu tinejdžer odluči krenuti putem svojih (super)junaka, te se boriti protiv kriminala i pritom neuspješno, ovo je priča o svim gubitnicima na planetu. Matthew Vaughn svojim se filmom dokazao kao majstor punokrvnih akcijskih filmova, o čemu najbolje svjedoči i posljednji “Kingsman”. Film koji je zapravo šamar svim ostalim filmovima o superjunacima, viskobudžetnim, maloumnim spektaklima.

Spiderman 2

Ako ste svjedočili posljednjim filmovima o Čovjeku-pauku, u kojemu se Andrew Garfield pojavljuje kao Peter Parker, sigurno ste zaspali kao i ja tijekom oba nastavka. Novi reboot filmovi o Spidermana jednostavno su loši i bacaju pogrešnu sliku na sve filmove o superjunacima. Jer ne tako davno, prije nešto više od deset godina Sam Raimi snimio je dva nezaboravna filma u kojemu smo imali Tobeyja Maguirea i Jamesa Franca, prije nego je iskakao iz paštete, sjajnu priču o vječnoj unutranjoj borbi junaka, kompleksne negativce i skoro horor-priču o odrastanju.

Superman

Vjerovali ili ne snimljen je prije gotovo četrdeset godina i dandanas izgleda gotovo nestvarno. Christopher Reeve postavio je standarde za sve koji će se pojavljivati u ulogama tog superjunaka. Redatelj Richard Donner svoj film podijelio je u tri dijela. Epsko uništenje Kriptona, odrstanje Clarka Kenta u Kansasu, koje neodoljivo podsjeća na slike Normana Rockwella i treći, gotovo komični dio, u kojemu pratimo Supermanov sukob s Lexom Luthorom, kojega je majstorski odglumio Gene Hackman. I ne zaboravimo Marlona Branda i sjajnu glazbu Johna Williamsa. Klasik iz djetinjstva.

Čuvari

Iako ga fanovi Mooreovog genijalnog stripa i žanra o superjunacima jednostavno preziru, Zack Snyderovi “Čuvari” prokleto su dobar film. Međutim, za trideset godina, kada budemo gledali na većinu ovih filmova jedno je sigurno kako će “Čuvari” bez sumnje ponosno stajati kao možda najbolji film od svih. Jer za razliku od svih ostalih tematskih filmova ovaj demistificira svu slavu superjunaka i postavlja pitanje nasilja u njima. No, “Čuvari” nisu filma za svačiji ukus. Ali su originalni, brutalni i da skratimo - najbolji.

Batman

Jesi li ikada plesao s vragom na blijedoj mjesečini? Jedan je od najdražih filmskih citata koji mi se još kao klincu zauvijek urezao u sjećanje. Pa, krenimo redom Jack Nicholson kao Joker, Michael Keaton kao Bruce Wayne/Batman i nikad zanosnija Kim Basinger kao Vicki Vale, Prince kao autor pjesama, a iz kamere Tim Burton u naponu snage, koji odaje počast holivudskim gangsterskim filmovima 30-ih preuzimajući kadrove iz filmova Hitchcocka, Langa i Franjua. Možda je mračni i hororični nastavak bolji film, ali original, čak i dvadeset i pet godina od svoje premijere i dalje je vizualno gotovo nedostižan.

Najčitanije iz rubrike