Osijek
GDJE KUPUJU ZA ŽIVOT OPASNE “OSVJEŽIVAČE ZRAKA”

Osječki srednjoškolci Rainbow i Spice nabavljaju preko weba i na crno
Objavljeno 4. svibnja, 2015.

Vezani članci

ODRŽANI RODITELJSKI SASTANCI UPOZORENJA

Dvoje učenika "Ruđerice" konzumiralo osvježivač zraka i završilo u bolnici

Ni nekoliko dana nakon što je Glas Slavonije prvi objavio da je u Tehnološkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića maturantici pozlilo nakon što je konzumirala tzv. osvježivač zraka, bura oko legalne prodaje ovog sredstva, droge deklarirane kao osvježivač zraka, ne jenjava.

Koliko je zgrožena činjenicom da je zbog konzumacije ove droge ozbiljno moglo biti narušeno zdravlje 18-godišnjakinje kojoj je na posljetku pružena pomoć u KBC-u Osijek, toliko javnost negoduje i zbog lake dostupnosti ovog proizvoda, deklariranog najčešće kao osvježivač zraka, ali i sol za kupanje pa i gnojivo za biljke. Zapravo, strah ne prestaje još od siječnja, kad je zbog konzumacije istovjetnog proizvoda u Zagrebu preminuo 15-godišnjak koji je, kako se naknadno doznalo, proizvod kupio u smart shopu. Briga roditelja to je veća zbog toga što i u Osijeku posluje smart shop, i to u samom središtu grada, no kako smo doznali od vlasnika Z. M. (podaci poznati redakciji), ondje takav proizvod nemaju u prodaji.

- Kod nas je bila inspekcija i upućeni smo na opasnosti od toga sredstva koje se lako može nabaviti i putem interneta. Imamo provjerenu informaciju o tome gdje je maturantica kupila Rainbow (ostali nazivi su još i Spice, Galaxy, nap.a.), koji nerijetko dolaze i traže kod nas, no mi ga ne držimo i ne prodajemo. U Osijeku imate još nekoliko preprodavača te droge na crno, a nakon što smo dobili kaznu zbog prodaje biljnog tamjana, ne smijemo prodavati ništa slično, niti bi to bilo moralno. Sigurno je da sporne osvježivače zraka nećemo nikada držati, rekao nam je Z. M., uputivši nas na Tobacco shop u središtu grada, gdje smo također pokušali doznati imaju li u prodaji sporni proizvod koji je mogao koštati života i osječku maturanticu.

- Otvoreni smo od 2013. godine i nikada nismo imali osvježivač zraka na koji vi mislite. Jedini je osvježivač koji držimo onaj u obliku bora, za automobil - kratko nam je prokomentirao prodavač i vlasnik, upućujući nas na internet, gdje se, kako kaže, najčešće nabavljaju tzv. osvježivači iz Nizozemske. Od Z. M.-a smo doznali i kako se u smart shopu mladi gotovo svakodnevno raspituju o stotinama proizvoda iz Njemačke, Slovenije, Engleske i brojnih drugih zemalja gdje je dostupnost također vrlo laka. Nažalost, opasna su sredstva nadohvat i mladim Osječanima. M. Mihelić

Cijena Od 75 do 100 kuna

Poražavajuće je da su, prema svjedočenjima srednjoškolaca, tzv. osvježivač zraka nabavljali u tobacco shopovima, i to po relativno pristupačnoj cijeni, od 75 do stotinu kuna. Znalački nam pojašnjavaju kako se supstanca mota s duhanom koji se vadi iz običnih cigareta u rizle, odnosno u kartončiće, a u ponudi su slabije i jače varijante. Odmak od problema, odlazak u drugu dimenziju, ali i gubljenje u prostoru, grč mišića i povraćanje, najčešće su nuspojave koje se, prema svjedočenjima srednjoškolaca, događaju nakon konzumacije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike