Osijek
ODRŽANI RODITELJSKI SASTANCI UPOZORENJA

Dvoje učenika "Ruđerice" konzumiralo osvježivač zraka i završilo u bolnici
Objavljeno 28. travnja, 2015.
SLJEDEĆI UČENIK KOJI SE NAĐE U SLIČNOJ SITUACIJI BIT ĆE ISKLJUČEN IZ ŠKOLE

Za samo nekoliko minuta, srećom, nedavno je u Tehnološku školu i prirodoslovnu gimnaziju “Ruđer Bošković” stiglo vozilo Hitne pomoći kad je maturantici pozlilo nakon što je konzumirala opasni osvježivač zraka.

Došla je i policija, a nije dugo trebalo da ravnateljica Vlasta Opačak sazove roditeljski sastanak s upozorenjem: Sljedeći učenik koji se nađe u sličnoj situaciji bit će isključen iz škole!

- Srećom, ovaj je put prošlo benigno, a uz tu maturanticu osvježivač je konzumirao još jedan naš učenik. Dobro je što su istoga dana vraćeni kući iz bolnice, a kad smo s njima razgovarali i upozorili ih da je u veljači 15-godišnjak u Zagrebu umro nakon konzumacije osvježivača zraka, priznali su da su imali želju kušati tu supstancu. U našoj školi ovo se dogodilo prvi put i bili smo uplašeni, a mogu reći i da su roditelji bili vrlo iznenađeni i nisu očekivali takve informacije. Znaju da njihova djeca puše cigarete i konzumiraju alkohol, ali nisu vjerovali da se i ovo događa - upozorila je Opačak.

Ravnateljica dodaje kako je, s obzirom na to da je riječ o maturantima, odlučeno da će to dvoje učenika proći bez isključenja, no za sve ostale eventualne slučajeve u budućnosti izdana je mjera upozorenja.

Međutim, ravnateljica drži da je problem u činjenici da spomenuti osvježivači zraka koji se prodaju u tzv. smart shopovima, nisu kriminalizirani kao druge supstance. Relativno dostupna cijena i činjenica da ih je moguće kupiti bez poteškoća s razlogom plaši roditelje. Tako A.G. (podatci poznati redakciji), majka učenika spomenute škole, kaže kako ranije nije bila upoznata s ovim problemom i smatra da je kontrola roditelja nužna. Istog je mišljenja i dr. Marija Kribl, voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja u Osijeku, koja upozorava na problem što se nakon sve učestalijih konzumacija osvježivača zraka konzumenti s roditeljima ne upućuju u Centar.

- Kad djeca završe na odjelima intenzivne njege, najčešće pedijatrije, onda ih u sustavu liječenja nadalje nema. Prema toj logici trebali bi biti upućeni u naš Centar. Također, smatram da su roditelji dosta liberalni po tom pitanju, a ne bi smjeli biti! - upozorava dr. Kribl, dodajući kako se dobna granica konzumenata opojnih sredstava spustila na 15 godina, što je više no zabrinjavajuće.

Marija MIHELIĆ
NEUGODNI SIMPTOMI, UGROŽEN ŽIVOT

Tzv. osvježivač zraka, upozorava dr. Kribl, izaziva krajnje neugodne psihičke i fizičke simtpome, zbog čega je ozbiljno ugrožen život.

- Djeluje na krvožilni sustav i iznimno je opasan. Prisjetimo se samo mladića iz Zagreba koji je preminuo nakon konzumacije i smatram to dovoljnim razlogom za brigu - kaže dr. Kribl. Dodajući da je u odnosu na protekle mjesece broj konzumenata znatno veći, a što pokazuje i broj intoksikacija koji je također u porastu. Inače, riječ je o sintetičkom kanabinoidu koji djeluje poput THC-a, psihotropna tvar u marihuani.

MARIJA KRIBL

Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja

Zašto se zbog sve učestalijih konzumacija osvježivača zraka konzumenti s roditeljima ne upućuju u Centar za zaštitu mentalnog zdravlja?

Najčitanije iz rubrike