Osijek
MINISTAR OTVORIO CATO LABORATORIJ I PREDAO NOVI BRONHOSKOP

Ove godine stižu i novi magnet,
dva CT-a i linearni akcelerator
Objavljeno 26. ožujka, 2015.
Osječki CATO laboratorij najbolji je u regiji, a prema visini i težini pacijenta određuje dozu lijeka za tumor

Kako je nedavno sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Sven Kurbel, i najavio u razgovoru za naš list, jučer je osječku bolnicu posjetio ministar zdravlja Siniša Varga, i to kako bi svečano otvorio novoopremljeni Odsjek za pripravu citostatskih lijekova bolničke ljekarne, a u koji je Ministarstvo zdravlja uložilo 600.000 kuna.

Prema riječima uprave osječke bolnice, uvođenje suvremenog sustava za pripravu i primjenu lijekova za zloćudne bolesti (CATO sustav) za ovu je bolnicu, a posebice za bolničku ljekarnu, iskorak u kontroli kvalitete liječenja od zloćudnih bolesti, posebice zbog točnog prilagođavanja doze lijekova pojedinom bolesniku.

- Priprema citostatskih lijekova poseban je problem u svakodnevnom radu svih velikih bolnica, a CATO sustav sada omogućava na temelju podataka o težini u visini bolesnika točan izračun doze lijeka te uporabom računalne vage pripravu potrebne količine lijeka - objasnio je prof. Kurbel.

Ministar zdravlja Siniša Varga naglasio je da je riječ o jednom od prvih tako sofisticiranih laboratorija, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji.

- Takav laboratorij na poseban način podiže kvalitetu samih pripravaka a podiže se i razina sigurnosti pacijenta te u konačnici donosi velike uštede i u nabavi većih količina lijeka, ali i u samom raspolaganju otpadom koji se generira u pripremi citostatika. Na taj način racionaliziramo cijeli sustav - naglasio je Varga.

Zanimljivo je kako na Odjelu za radioterapiju i onkologiju, u sklopu kojega je i CATO laboratorij, tvrde da taj laboratorij ondje postoji već osam godina. No iz Ministarstva kažu kako je oprema u njemu posve nova. Ipak je znakovito da sam šef Odjela za onkologiju, prof. dr. sc. Damir Gugić, jučer nije nazočio svečanom otvorenju laboratorija na svom odjelu, a navodno sanacijska uprava sprema i njegovu smjenu s tog mjesta.

Inače, ministru Vargi, ali i hrvatskoj javnosti jučer je prvi put javno prezentiran novouređeni endoskopski dio Klinike za unutarnje bolesti, a u koji je bolnica uložila vlastita sredstva.

Samo Ministarstvo zdravlja pridonijelo je tako što je jučer Ambulanti za bronhoskopiju i pulmoskopiju predan novi bronhoskop. No ono što će najviše zanimati pacijente osječke bolnice jest činjenica da se KBC Osijek našao u planu velike nabave za 2015. “Za KBC Osijek je u ovoj godini planirana nabava jednog novog magneta, dva CT uređaja i novog linearnog akceleratora”, najavio je Varga.

Nefreteta Z.EBERHARD
LISTE ČEKANJA SKRAĆENE ZA 50 POSTO - VARGA SVIMA ZAHVALIO

U KBC-u Osijek jučer su potvrdili i kako su od početka djelovanja Programa plus, koji za cilj ima skratiti liste čekanja, liste skratili za 50 posto. “U posljednjih šest tjedana u cijeloj Hrvatskoj u sklopu Programa plus pregledano je 26.000 osoba i skinute su s lista čekanja. Sve bolnice povećale su intenzitet rada i ja zbog toga zahvaljujem svom medicinskom i nemedicinskom osoblju”, poručio je ministar Varga.

TAJNA VARGINA ŠAVA

Ministar zdravlja Siniša Varga jučer se u Osijeku pojavio s manjim šavom iznad desne sljepoočnice. No, kako doznajemo iz Ministarstva zdravlja, riječ je o manjem medicinskom zahvatu, i to o uklanjanju madeža, te samo zdravlje ministra nije dovedeno u pitanje.

Možda ste propustili...

UČENICI “RUĐERICE” IZLAŽU U GISKO-U

Umjetna inteligencija u srednjoškolskoj lektiri

ISPUNILI OBEĆANJE NA VESELJE MALIŠANA I RODITELJA

U općini Vladislavci počeli su, u blizini škole, graditi dječji vrtić

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike